Federico Tesio

Federico Tesio (1869. január 17., Torino – 1954. május 1., Milánó.) olasz államférfi, futtató és az egyetemes lóversenysport egyik legsikeresebb tenyésztője. 
federico-tesio_2.jpg

Építészet-tudományból szerzett diplomát, majd 1939-ben nevezték ki az olasz szenátus tagjai közé.

A piemonti Real Collegio di Moncalieri tanulmányai befejezése után a fiatal Tesio nagyjából hat évig tartó világkörüli turnéra indult. Gyakran beszélt Kínáról, és azt állította, hogy ő lovagolt a pekingi derbyben. Gyakran mesélt Patagónián keresztüli útjairól is, olyan vidékeken át vándorolt, amelyeken még soha nem járt, hogy meglátogassa egyik tanárát, a csillagász, Francesco Denza atyát. 

Hazatérve feleségül vette Lydia Fiori di Serramezzanát, és 1896-ban minden pénzét egy ménesbe fektette. A festői Maggiore-tó partján helyezkedő 19 hektáros Dormellót kedvező fekvése mérsékelt éghajlata miatt választották és 1898-ban vásárolták meg. Ez lett a tenyészbirodalom központja.

22956-large.jpeg

1911-ben nyerte első olasz derbíjét Guido Renivel.

1932-ben ismerkedett meg a neves borásszal, Mario Incisa della Rocchettával és feleségével, Clarice-szel. A korábban Tesio néven szereplő lovak innentől kezdve Tesio-Incisa néven futottak, később pedig a Dormello-Olgiata színeiben versenyeztek, amely név a két birtok neve, ahol lovaikat tartották.  

Ötven éven át (!) volt Európa vezető lótenyésztője a dormellói varázsló, a lóversenyzés professzora.

Ribot elődei, Bellini és apja, Tenerani és Cavaliere d’Arpino nagyszerű bajnokok voltak. Utóbbi lóról később azt nyilatkozta: "a legjobb, akit valaha tenyésztettem."

Életében persze Nearco volt a legkiemelkedőbb mind közül. 1935-ben született, és tulajdonosa számára a tökéletességet képviselte, mivel kiváló versenyzői képességekkel és a lótenyésztéshez szükséges összes tulajdonsággal rendelkezett.

Nearco vérét a lóversenyzés történetében számos fontos ló vérvonalában találhatjuk meg.

Ribot-ot viszont a világ legerősebb lovaként emlegetik, nagy légzőképességgel és kiváló temperamentumával. 16 versenyen maradt veretlen. Kétszer nyerte meg "a Kinge George-ot", valamint kétszer "az Arcot".  Már Tesio nélkül.

"Tesio olyan lovat keresett, amely minden távon győzni tud. A keresés megkoronázása Ribot volt; azonban sajnos nem láthatta diadalát” - mondta Mario fia,  Nicolò Incisa. 

1999. július 26-án a Racing Postban, Tony Morris ezt írta róla: „Az 1956. évi Prix de l'Arc de Triomphe-ot mai napig a legerősebbnek tartják mind közül. Ribot kihívói között voltak Anglia, Franciaország, Írország és Amerika legjobb lovai […] De mindaz ellen a tehetség ellen, amivel ő rendelkezett nem volt ellenszer. Ribot úgy hagyta el riválisait a célegyenesben, mint egy puskából kilőtt golyó. Aznap sok jelenlévőnek az volt a benyomása, hogy az évszázad lovát látták. Ribot lett az a mérce, amelyhez a többi aspiránsnak meg kell méretnie magát."

Valószínűleg nincs olyan tulajdonos-tréner a világon, aki annyi klasszikus és nagy nemzetközi versenyt nyert mint Tesio.

25 hozzá köthető telivér nyert olasz derbyt. Ebből 19-nek ő volt a tenyésztője, tulajdonosa és trénere, azaz ez már önmagában 57 derbycímet jelent számára.

Mi összesen 65-öt számoltunk neki, de a hiányos adatbázisok miatt ez szám vélhetően több lehet, és van olyan derby, ahol felesége van tulajdonosként feltüntetve. 

1954. május elsején hunyt el, így már nem láthatta Botticelli derbysikerét, ami szintén három címet jelentett neki. Az 1957. évi győztes Braque és az 1958. évi bajnok Sedan is posztumusz trófeákkal ajándékozták meg.

Az 1914. évi derbyhőséről, Faustáról azt írja a Pedigre Online, hogy máig az egyetlen olyan tenyészkanca a világon, aki három olyan derbygyőztest hozott a világra, akik teljes testvérek. Mindhárom attól a Signorinótól született, akinek ivadékai hét éven át, 1917 és 23 között győztek az Olasz Derbyben. (Signorinot Chevalier Edoardo Ginistrelli tenyésztette.) 
 
Pimlico és San Siro pályáján is futam viseli a nevét a lóversenyzés valaha élt egyik (ha nem a) legnagyobb alakjának. A feleségéről elnevezett futamban aratta Kerekes Károly élete első Gr1-es győzelmét 2006-ban. A Premio Presidente della Repubblica futamát 7 lova nyerte meg, aminek vagy ő volt a tulajdonosa, tenyésztője, trénere, vagy néha mindhárom egyben. 1999-ben, közel fél évszázaddal halála után, a 18. helyen szerepelt a Racing Post "100 Makers of 20th Century Racing" listáján

Több, máig is alapműnek számító könyv szerzője.

Számunka nem kérdés: ő az egyetemes lóversenyzés Peléje, Federerje vagy Schumacherje, azaz a galoppsport legnagyobbja.  

Factfile a Racing Postból  

Born Turin, January 17, 1869

Stud Razza Dormello (later Razza Dormello-Olgiata) founded 1898

First Italian Derby winner Guido Reni (1911)

Unbeaten champions Ribot (16 races), Nearco (14 races), Braque (12 races), Cavaliere D'Arpino (5 races)

Prix de l'Arc de Triomphe winner Ribot (1955, 1956)

King George VI and Queen Elizabeth Stakes winner Ribot (1956)

Grand Prix de Paris winner Nearco (1938)

Coronation Cup winner Apelle (1928)

Ascot Gold Cup winner Botticelli (1955)

Goodwood Cup winner Tenerani (1948)

Italian 2,000 Guineas, Derby & St Leger winners Niccolo Dell'Arca (1941), Botticelli (1954)

Italian Derby & St Leger winners Michelangelo (1921), Bellini (1940), Tenerani (1947), Daumier (1951), Braque (1957)

Quadruple Italian Classic winner Jacopa Del Sellaio (all except St Leger 1932)

Most notable wins in Italy 22 in Derby, 11 in Oaks, 18 in St Leger, 22 in Gran Premio di Milano

Grand Prix de Paris runner-up Donatello (1937)

Died Milan, May 1, 1954, aged 85

Képek: albatrozbloodstock.net, Racing Post, chavaliernet.wordpress.com

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr918504186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása