1980 – a magyar galoppsportban

Ebben a rendkívüli helyzetben visszatekintünk arra, hogy mi történt a  magyar galoppsportban 40 – 30 – 20 és 10 éve kizárólag a nagydíjak tekintetében, azaz 1980-tól indulunk.

talar-1980-800x445.jpg

Természetesen most is Horváth József szavaira, fényképeire, adataira támaszkodunk.

1980 egyértelműen Aréna (Indikator-Ara) és a Szenttamási Ménes uralkodása volt hazánkban. A Nemzeti Díj megnyerésével kezdte káprázatos menetelését Törökszentmiklós büszkesége. Míg „a Nemzetiben” Tóth István lovagolta, az Alagi Díjat már Kállai Pállal a nyergében nyerte, ráadásul pályarekordban. A Derbyben egy ország zárta a szívébe, minek után hat hosszal lépte le évjárattársait, ismét Tóth Istvánnal. A nagyszerű sorozatnak azonban nem volt vége, ádáz küzdelemben verte a klasszis lengyel Smigont, a Kincsem díjban. Itt Vas József volt a társa. Ez már a hatodik győzelme volt 1980-ban.

arena_vas_jozsef_kincsem_1980.jpg

Aréna – igazi szuperklasszis volt

Ezt követően következett a stockholmi túra, ahol a Stockholm Cup Internationalban (Gr3) végül negyedik. (Itt hibás Hesp József könyve (Magyar galoppsport története, 257. oldal), mert a verseny, soha nem volt (legalábbis nemzetközileg elismert) Gr1-es besorolású. Sőt, a Gr3-as rangot is csak 1991-ben nyerte el, amivel egész Skandinávia első Group versenye lett.) Ez persze semmit sem von le a Babochay György tenyésztette kiválóság eredményeiből. 

Mellette apai féltestvére, Terilén (Indikator-Terike) volt az év másik főszereplője. A kanca négy nagydíjat (Batthyány-Hunyady, Kozma Ferenc ev., Gróf Széchenyi I. ev., Köztársasági) nyert meg. Az ő diadalittas menetelése is a szenttamásiak kiváló munkáját dicséri, azaz az esztendő abszolút az egyeduralkodásukról szólt. Mivel Telirén már négyéves ekkor, így Magyar Kancadíj Minareté, szintén a korszak uralkodó lovasával, Vas Józseffel.

Az Imperiál Díjat Légvár nyerte Bodnár Lajossal, a St. Legert pedig Hencegő a képen látható Bíró Józseffel. A Kétévesek Kritériumában Our győzött, de a királysága pünkösdi volt, mert egyetlen kiemelt versenyt sem nyert 1981-ben. Nem tudjuk mi okból kifolyólag.

Szeretettel ajánljuk ezt az írást Szuna Szabolcsnak.

A szöveg forrása és képek: Horváth József archív. Mivel a főszereplőkről nem találtunk megfelelő nagyságú képet a szerző archívumában, így 1981 egyik főszereplője, Talár egy 1980-as győzelme látható a nyitóképen.

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4618503704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása