Viszlát, veterán!

Mindig nagy megtiszteltetés imádott sportunk nagyjait bemutatni. Most következzen egy olyan kimagasló képességű telivér, aki nem mindennapi versenykarriert hagy maga mögött nyugdíjba vonulásával.

 Sokaknak hiányozni fog. Fotó: cdn.newsapi.com.au

Cadeaux Genereux kilencéves fia bizony már hét hosszú éve rótta a köröket és a fárasztó kilométereket. Az egész világon! Nem hisszük, hogy lett volna a földkerekségen még egy ló, aki ennyiszer bejárta volna az egymástól kontinensnyire lévő meghatározó galopphelyszíneket. Az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország, Japán, Hong Kong, Dubai és Ausztrália. Ezen országokban pedig a legkomolyabbak közé tartozó futamokban láthattuk starthoz állni Red Cadeaux-t.

Csak néhányat szedünk itt csokorba: Irish St. Leger (2011: 3. hely); Hong Kong Vase (2011: 3. hely, 2012: győzelem); Diamond Jubilee Coronation Cup (2012: 2. hely); Dubai World Cup (2013: 2. hely); Tenno Sho (2013: 3. hely); vagy az ausztrál Queen Elizabeth Stakes (2015: 2. hely). Néhányban ezek közül ennél többször is indult, de most csak a jobb eredmények említésére szorítkozunk. Ha jobban belegondolunk, kicsit mintha párhuzam lenne vonható közte és Flintshire között, hiszen ha végigmustráljuk a pályafutását, láthatjuk, hogy sokszor szorult a második helyre ez a nagyszerű vágtázó.

53 futás volt a lábában november első keddjéig, az ötödik Melbourne Cup szerepléséig, amikor is a verseny során bekövetkezett a karrierje végét jelentő szerencsétlenség: a csüdjében keletkezett sérülés miatt nem tudta befejezni a futamot. Sokak szerint zsokéja, Gerald Mosse hatalmas lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem kellett a kilencéves heréltet elaltatni, hanem műtéttel segíteni lehetett még rajta, és hamarosan újra egészséges lesz.

Trénere, Ed Dunlop így nyilatkozott a történtekről:

“Nem tudom elmondani, mekkora szerepe van a flemingtoni pályaállatorvosoknak és a Melbourne Egyetem Állatorvosi Központjának abban, hogy végül is ilyen szerencsésen alakult a balszerencse. Hamarosan meggyógyul, de haza már nem tér. Ausztráliában fogja tölteni a nyugdíjas éveit a Living Legends nevű farmon.” 

A 2011-es MC befutója. Fotó: cdn.newsapi.com.au

Annak ellenére, hogy az ötödik MC fellépése ilyen véget ért, a korábbi négy során háromszor remekül zárta a versenyt. 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben is a második helyen galoppozott át a célvonalon a legjelentősebb ausztrál versenyben. Márpedig ez páratlan, világraszóló teljesítmény. Hány és hány lovat látunk, aki adott évben megnyer egy ekkora jelentőségű versenyt, majd a következő évben mondjuk 8.  Red Cadeaux minden futtató álma. A szívósság, az acélosság, a kitartás megtestesült mintapéldánya. Úgy is a világ legjobbjai közé soroljuk, hogy 2012 decembere, azaz majd három éve nem nyert versenyt. Méltán volt az egyik legnagyobb közönségkedvenc! Amerre megfordult, a lovirajongó emberek mind a szívükbe zárták a nagytermetű sárgát. Az iránta érzett tiszteletet és szeretetet az is nagyon jól fémjelzi, hogy trénere által mostantól versenyistálló viseli a nevét. Az ő szavaival búcsúzunk.

“Ezzel akarok tisztelegni előtte. Nem a hatalmas győzelmei miatt fogunk emlékezni rá, de minden más vele kapcsolatos élmény emlékezetes marad. Három kontinens, nyolc ország, öt Melbourne Cup, és a valaha legtöbbet keresett brit versenyló, aki átlépte az ötmillió fontos életnyereményt. Az elmúlt négy szezonban megtett vagy 175 ezer mérföldet földön, vízen, levegőben, és ezalatt nem mindennapi teljesítményt nyújtott. Mindent köszönünk Neked, Red Cadeaux!”

 A nevét viselő istálló előtt. Fotó: cdn.racing.com

 

Kiss Barbara

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2418504424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása