Van jobb a Grand Slam-bajnoknál?

American Pharoah vagy Arrogate?

Erre a kérdésre csakis a versenypályán kapha(t)tunk választ.

Egyik kedvenc szaklapunk (TDN) komoly elemzésbe bocsátkozott, hogy megvizsgálja, melyik Baffert idomítás a jobb. Íme az eredmény.
American Pharoah futott a Kentucky Derby-n, ahol a Beyer-száma 105, a Belmont Stakes-en szintén, a Haskell Invitational Stakes-en 109, és még lehetne sorolni a versenyeit akár estig is.

Arrogate indult a Pegasus World Cup-on, ahol California Chrome-ot is verte, és a Beyer-száma is kimagaslóan jó, 119. Többek között részt vett a Travers-en, itt 122. A nemrégiben lefutott Dubai World Cup-on is ki más vitte volna a prímet, ha nem ő?! Igazi klasszis, az év egyik legjobb lovának tartják, és mi tagadás van is miért a “nagyok” közé sorolni.
A Beyer-számok szerint Arrogate jobb.

Aztán ott vannak a bevételek. Arrogate közel 17 millió dollárt szerzett tulajdonosának, Pharoah pedig 8,6 millió dollárt. De vonjuk csak ki a Pegasus Word Cup első díját (hiszen AP versenykarrierje alatt ez a futam még nem létezett), és a különbség már nem is annyira észrevehető. Figyelmen kívül hagyva a jövedelmeket, hihetőséget biztosítanak a sebesség számok is. Ez alapozza meg azt, hogy olyan sokan fogadnak Arrogate-re.

Az, hogy megnyerte a Dubai World Cup-ot csodálatos – ez a stílus olyasmi, amit csak a legkiválóbbak legkiválóbbjai teljesítenek. Tiszteletre méltó, hogy a nehéz helyzetekben sem torpan meg, a végsőkig küzd, amíg el nem éri a célját. Ezzel szemben American Pharoah nem teljesített jól a Travers Stakes-en, mikor a verseny menete ellene szólt.

A szív, és kitartás választja el őket.

Pharoah a debütálása után mint egy vihar, úgy nyerte meg a Triple Crown futamokat, valamint a Haskell Invitational Stakes-t. Nem voltak mindig álomversenyei, voltak jogszerű kifogások is (pl. mint amikor “beverték” a Derby céljába). A Travers Stakes más volt. Frosted hátra zárta, és bár a tempó nem volt kimagaslóan gyors, de több volt annál, mint amit tudott kezelni. Lemaradt egy szakaszon, és átengedte a győzelmet Keen Ice-nak.

Összehasonlítva azzal, hogy mi történt Arrogate-tel Dubaiban: bevágtak elé a verseny elején, emiatt 4-5 hosszal lemaradt, kiesett a komfortzónájából és csökkent a sebessége. Ez mind azonban nem akadályozta meg abban, hogy ne ő győzzön.

Smith nem esett pánikba. Tudja jól, hogy nem kell a verseny elején kifullasztani a lovat. Örvendetesen  2 és 1/4 hosszal győztek.

“Megnyerte ezt a versenyét, ő a leghihetetlenebb ló, akit valaha láttam. Többet ment, mint Gun Runner, így is kényelmesen 2 és 1/4 hosszal verte ellenfeleit.“- nyilatkozta Bob Baffert, mindkét ló trénere, aki a Dubai Világkupa után ezzel be is ismerte, hogy Arrogate jobb ló, mint a Triple Crown bajnok.

Amikor Arrogate átlépte a célvonalat, Terry Spargo a nagyszerű lóverseny-kommentátor feltett egy kérdést:

“Talán ő lesz a 21. század Man o’ War-ja?” – kérdezi Spargo. 

Talán igen, de talán nem. És csupán véletlen egybeesés, hogy amit tett, azt csak 4 nap választja el Man o’ War 100. születésnapjától.

Arrogate útja a Santa Anita Parkba vezetett vissza a rangos versenyek megnyerésének sorozata után, s szerintünk tényleg nem kell többet bizonyítani ahhoz, hogy tudjuk ő valóban egy kivételes versenyló. Valószínű, hogy nem fogunk mostanság túl sokat hallani felőle és kiveszi a megérdemelt pihenőjét, de majd élvezet lesz nézni, amikor visszatér a pályára.

Kedves Olvasóink!  Mekkora arra az esély, hogy egy 37 év után hármas koronát nyerő bajnoknál, két év múlva lesz egy még jobb ló, ugyanazon tréner kezei alatt?  Igen. Épp annyi.

(A TDN egy másik szakírója, Bill Oppenheim a keddi kiadásban már Frankelhez “méri” Arrogate-et.)

Képek: Horse Racing Nation, NY Times 

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr6718504312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása