Breeders’ Cup ikonok– trénerek

Utolsó múltidézőnk jön a Breeders’ Cup-ról: bemutatjuk a Telivér Világbajnokság legboldogabb idomárjait.

Az amerikai trénereknél egyik fő „értékmérő” a Breeders’ Cup trófeák megléte és mennyisége a polcon; mialatt óriási súly is nehezedik rájuk: míg a lovakat nem lehet kérdőre vonni, a zsokék jó szereplése iránti elvárás csak percekig tart, addig a tréneren hosszú hetek kemény munkája múlik, mit lesz képes mutatni idomítottja a pályán a nagy napon. És akkor ők már mást nem is tehetnek: félreállnak a barrier mögé, leülnek a páholyban és várnak… Évente pedig a legszélsőségesebb esetben is 13 elegánsan felöltözött személy indul meg kézrázásra nyújtódó kezek, kedves gesztusok és örömittas kiabálások között a győztesek körébe, üdvözölni lovát és megigazítani nyakában a virágtakarót. Egyszer is leírhatatlan érzés lehet – de kiknek adatott meg ez az élmény a legtöbbször?

5.: Todd Pletcher és Shug McGaughey (9-9)

Pletcher minden évben az összesített amerikai listák első helyein áll, így itt sem meglepő, hogy felkerült a Breeders’ Cup sorozat-bajnokainak listájára. A Tenyésztők Kupájában folytatott irigylésre méltó karrierje azzal a lóval kezdődött, aki a nagybetűs tréner szerepet is beindította: Ashado-val. A klasszikus-győztes lovat a Distaff kancái sem érték utol 2004. őszén, megadva az akkor 37 éves trénernek az első BC szobrocskát. Másnap a másodikat is büszkén magasba emelhette Speightstown révén a Sprint után. Pletcher eddig egyedül a Distaff (2004, 2015) és a Juvenile (2010, 2012) futamaiban tudott duplázni.

Claude „Shug” McGaughey III szebb napokat is átélt már a lila lobogók alatt: 1988-tól gyűjtögeti a Breeders’ Cup trófeákat, de a 2005-ös Distaff óta nem került lova a BC győztesek körébe. De így is, olyan legendás alakításokat láthattunk telivéreitől, mint Inside Information 13 hosszas Distaff győzelmétmely győztes-helyezett közötti távolság tekintetében a mai napig rekordnak számít a Telivér Világkupa bármely futamában; de neki köszönhetjük Lure kétszeres Mile-bajnok címét is ’92-ben és ’93-ban. Leginkább azonban arról híres, hogy „családban tartotta” a Breeders’ Cup dicsőséget: BC futam győztes kancájának lányát és tőle született unokáját is csúcsra juttatta a szezonzárón – nevezetesen Personal EnsignMy Flag és Storm Flag Flying-gal vitte három generáción keresztül a Breeders’ Cup trófeát, mindhárom alkalommal szenzációs, harcias stílusban.

 

4.: William I. Mott (10)

Mindössze egy szoborral többel áll a negyedik helyen az a tréner, ki bár még mindig aktív, nem fogja tudni megváltoztatni jelzőjét: Cigar trénereDistaff királya öt győzelemmel trónol a „lányok” legbecsesebb versenyének uralkodói székén: melyből kettőt Royal Deltával aratott. Trófeái nem mozognak széles skálán, de gyakori a halmozás: egy Mile, két Turf és két Classic (’95 Cigar és 2011 Drosselmeyer) egészíti ki a bámulatos Distaff eredményeket.

 

 3.: Aidan O’Brien (11)

Ismét szoros a következő helyezettünk, a rekord-döntő ír mágus, a szavakkal már kifejezhetetlen eredményeket elért Aidan O’Brien. Egészen biztos, hogy nem fog megállni a 11-nél a Breeders’ Cup európai zászlóhordozója, ki már két rekordot tudhat magáénak a túlparton: 3 győzelemmel ő a Juvenile Turf, 6 győzelemmel pedig a Turf legsikeresebb idomárja. Utóbbiban olyan világsztárokat láthattunk csúcsra jutni O’Brien-től, mint FoundSt Nicholas Abbey (kit fia, Joseph lovagolt győzelemre 2011-ben), High Chaparral, vagy az idei címvédő, Highland Reel. Egy nagyon fontos feladat vár még rá: megszerezni a Classic trófeát. Nem egyszer láthattunk tőle próbálkozást Galileo-tól kezdve So You Think-ig, de lovai eddig mindig alulmaradtak Amerika egykori leggazdagabb futamában. Idén szintén megkísérli Churchill-el Írországba lopni a Classic trófeát, kit 13 istállótársa kísér el az útra – a legnagyobb létszám, amivel eddig valaha megjelent a ballydoyle-i varázsló.

 

Egy szokványos kép: Ryan Moore, Aidan O’Brien a győztesek körében. Fotó: Daily Mail/Getty 

 

2.: Bob Baffert (14)

Avagy a Classic királya. 1992-ben tört be a Breeders’ Cup színterére és alig hagyta el azóta is a szerencséje. A 2010-es évek után már meglepetés, ha nem látjuk a fekete napszemüveget ősz hajjal keretezve a győztesek körében, hiszen ide mindig nagyágyukkal érkezik, a Breeders’ Cup-ra ütemezve legtöbb telivérjének a csúcsformáját. Ennek köszönhetően láthattuk tőle a Sprint divízió egyetlen duplázóját, Midnight Lute-ot pályára lépni (bár idén ezt a rekordot beállíthatja a címvédő Drefong-gal Baffert); és láthattuk Bayern-t és Arrogate-et, mind sokat kétlett hároméveseket csúcsra jutni az ország legnagyobbjai előtt. Köztük meg persze ott volt American Pharoah győzelme is, mellyel Baffert három éve nem engedi át a Classic trónját és lett a futam történelmének legsikeresebb trénereÖt trófeával pedig a Sprint-té.

 

 Fotó: Sporting Life 

Arra, pedig hogy a negyedik évet is a trónon töltse, elég nagy esélye van…

  

1: D. Wayne Lukas (20)

A már 82 éves legenda teljhatalma megbomlott, de korai diadalmenete egy jó ideig az amerikai listák élén fogja tartani: a legtöbb Hármas Korona-futam nyertes (14) mellett a legtöbb Breeders’ Cup verseny első helyezettjét is ő készítette. A Tenyésztők Kupáján egyértelműen a kétévesekkel volt a legnagyobb szerencséje: ő a Juvenile és a Juvenile Fillies legsikeresebb trénere 5 és 6 győzelemmel a neve mellett. A Breeders’ Cup kirakatfutamában azonban „csak” egyszer adatott meg neki a lehetőség, hogy a győztesek körében tarthassa kezében újra az indulóját: mikor Cat Thief 1999-ben megnyerte a Classic-ot. 2014-ben aratta 20. diadalát a BC-n: Take Charge Brandi-vel a Juvenile Fillies-ben.

Hightail Juvenile Sprint győzelme után. Fotó: OC Register 

 

A mindössze két évet „élt” Juvenile Sprint-en Baffert-tel osztozik: míg az első, 2011-es kiírást Baffert, addig az utolsó 2012-eset Lukas lova vitte haza.

 

…És a kétélű: Freddy Head (2+3)

franciának két ízben is jutott a Breeders’ Cup dicsőségből: lovasként és trénerként. Mindkét esetben pedig legendát szőtt munkássága – zsokéként Miesque-t hajtotta győzelemre kétszer a Mile-ban, mellyel a gall kanca lett a Breeders’ Cup történelmének első duplázójaTrénerként pedig a fantasztikus Goldikovát adta nekünk a maga 14 Gr1 diadalával és rekord mennyiségű, három Mile trófeájával. Az ikonikus kancával 2011-ben megpróbálták megszerezni a negyediket is, de végül egy hosszal lemaradt a célban2014-ben majdnem sikerült összehozni még egy Mile győzelmet Goldikova egyetlen teljes testvérével, Anodin-nal: ki végül másodikként ért célba honfitársa, Karakontie mögött.

Freddy Head már trénerként a Breeders’ Cup színpadán. Fotó: Breeders’ Cup

Mondanunk sem kell, zsokéként és trénerként is Breeders’ Cup győzelmet aratni még senkinek sem sikerült rajta kívül.

De hát, ki tudja, mit hoz még a jövő…

Az idei Breeders’ Cup krónikák ugyanis lassan papírra vetődnek: pénteken és szombaton kerül megrendezésre a 13 Grade 1-es verseny a legkülönfélébb kategóriákban, ország-világ legkiválóbb lovaival. Vasárnap már lehet, nem lesznek aktuálisak a mostani listáink…

Facebook oldalunkon gyakorlatilag csak a Telivér Világbajnoksággal foglalkozunk. Sok-sok helyszíni kép és friss hír mellett, megtalálják az összes racecard-ot, a futamok után pedig az összes verseny videóját. Jó szórakozást a lóversenyünnephez!

Nyitókép: Paulick Report

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr5918504270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása