Ki az a Daniel Tudhope?

Bemutatjuk Önöknek az idei Royal Ascot meglepetéslovasát.

tudhope-800x445.jpeg

Valószínűleg nem sok embernek csengett ismerősen Daniel Tudhope neve, mikor júniusban a Royal Ascot-on Lord Glitter hátán elsőként vágtázott be a Queen Anne Stakes céljába. Pedig nem ez volt az ír zsoké első nagy sikere – vessünk is egy pillantást eddigi pályafutására!

Egy Irvine nevű kisvárosban született, Skóciában (1985. december 2-án). Családjában nem volt lovas kötődés, először akkor gondolt versenylovaglásra, mikor egy pályatanácsadó ezt a munkát ajánlotta neki. A Northern Racing College-ban érettségizett, majd Yorkshire-ben kezdte karrierjét a pályán apprentice zsokéként.

2003-ban lovagolt először hivatásos lovasként, első győzelmét Pisában ünnepelhette októberben, mikor egy kezdeményezés keretein belül a fiatal lovasok Európa-szerte megmérkőzhettek egymással. Első hazai sikerére 2004-ben került sor, black type-ban pedig 2008-ban diadalmaskodott először, mikor Alan Berry szélső esélyű kancájával, Look Busy-vel hazaért a Listed besorolású Land o’ Burns Fillies Stakes-ben Ayr-ban.

queenanne.jpg

Lord Glitter-rel és a csapattal a Royal Ascot-on

Pályafutása akkor kezdett igazán felívelni, mikor David O’Meara állandó lovasa lett. 2011-ben megnyerte első Group-versenyét Blue Bajan nyergében, akivel később második lett a Yorkshire Cup-on és harmadik a Goodwood Cup-on. Blue Bajan után két miler-rel szerzett még szép sikereket, Pentent-tel 2012-ben, Custom Cut-tal pedig 2014-ben.

2014 több szempontból is rendkívül eredményes volt a skót lovasnak, ugyanis az év őszén egy hónapon belül első és második topsikerét is learatta: G Force-szal a Haydock Sprint Cup, Move In Time-nal pedig a Prix de l’Abbaye trófeáját hódították el. Ez volt továbbá a szezon, mikor nyereménye először lépte át az egymillió fontos álomhatárt.

matron-1024x605.jpg

Laurens maga mögé utasítja az év egyik legjobb kancáját, Alpha Centauri-t a Matron Stakes-ben

2016-ban aztán ismételten megugrotta a lécet, azóta pedig minden további szezonban is, sőt, legtöbbször a száz győzelem is összejött. (Idén eddig 81 sikernél és másfél millió font össznyereménynél jár.)

Ami a Group 1-sikereket illeti, jelenleg nyolcnál jár, ebből hármat Nagy-Britanniában (Haydock Sprint Cup, Sun Chariot Stakes – Laurens (2018) és Queen Anne Stakes), kettőt-kettőt Írországban (Pretty Polly Stakes – Urban Fox (2018) és Matron Stakes – Laurens (2018)) és az Egyesült Államokban (Arlington Million – Modialiste (2016) és Shadwell Turf Mile Stakes – Suedois (2017)), egyet pedig Franciaországban (Prix de l’Abbaye) ünnepelhetett.

A sornak pedig még koránt sincs vége, de az idén 34 esztendős zsokénak az idei Royal Ascot vélhetően életének legcsodálatosabb öt napját hozta el, amikor is négy nyerőt lovagolt, amivel harmadik helyet szerezte meg a zsokérangsorban a két világsztár, Dettori és Moore mögött.

Képek: Racing Post, British Champion Series

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr6018503880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása