Prix de l’Arc de Triomphe 1984-2004 – 2. rész

Folytatjuk kalandos utazásunkat a múltban, Horváth József révén.

tony-bin-800x445.jpg

1988 – Tony Bin, szép Olaszország

Ez évben ismét 24 induló volt, valamennyi startbox megtelt és köztük egy szép olasz. Tony Bint a leendő Arc győztest Luigi Camici trenírozta Olaszországban. Nem jelentett meglepetést, hogy az előző évi Arc második ötéves megnyerte a versenyt. John Reid az All White Star istálló Kampala ivadékán optimális lovaglást teljesített és a távnál egy kedvező pillanatot kihasználva szoros, de biztos előnyt szerzett lovának, a formálisan repülő favorittal Mtoto-val szemben. Ezzel Tony Bin legyőzte az akkor legjobbnak tartott lovat Mtoto-t. A King George győztest Alec Stewart idomította, aki nemrég 49 évesen Newmarketben hunyt el. Harmadikként az óriási outsider Boyatino végzett. Apaménként Tony Bin nem hagyott nyomot, Mtoto-nak jobban ment, minden évjáratában volt jó ló. Az ő győzelme látható a nyitóképen.

1989 – Carrol House, csillaga Iffezheimben jött fel

Fürstenberg verseny és Baden-Badeni nagydíj: Iffezheim, egy évvel a párizsi nagy dobása előtt valódi diadalsorozat volt. Bruce Raymonddal nyergében emelkedett fel az Oos partján a Michael Jarvis által Newmarketben trenírozott mén csillaga. A Lord Gayle ivadék 1989-ben még jobb lett, Mick Kinane-nel megnyeri a Champion Stakest Írországban és ezután az irányt a Prix de l’Arc felé veszi. Anglia nagy reménysége Nashwan a Priel Niel-ben oly mértékben rontott, hogy trénere az Epsom Derby győztest az első októberi vasárnapon Párizsban nem állította starthoz. A King George győztes Old Vic is hiányzott a mezőnyből, így nem is volt meglepetés Carroll House győzelme. Mick Kinane első sikere volt ebben a klasszikus versenyben. És mint 12 hónappal korábban, a győztes ismét olasz színeket hordott, Antonio Balzariniét. Második Aga Khan Beheraja lett Yves Saint-Martin alatt, harmadik pedig Saint Andrews. Carroll House később hatalmas összegért a japán nagy futtató Zenya Yoshida tulajdonába került. Michael Jarvis newmarketi idomár ma is vezető angol trénerek közé tartozik, de Carroll House győzelme maradt a legjelentősebb sikere.

1990 – Saumarez, a zseniális vásárlás

Azt, hogy Prix de l’Arc győztest még a párizsi nagyverseny eldőlte előtt néhány hónappal is meg lehet venni, igazolja Saumarez esete. Az egykor 45.000 Guineás évest Newmarketben Henry Cecil idomította Captain St. George részére. A feltétlenül igen jó Rainbow Quest ivadék – ki tudja milyen okból – 1990. májusában az amerikai Bruce Me Nall és Wayne Gretzky – ez utóbbi annak-idején a világ egyik legjobb jéghokizója – birtokába került. Saumarezt a fiatal Nicolas Clementhez adták idomításba Chantilly-be és mindjárt megnyerte a Párizsi Nagydíjat. Ezt követően céltudatosan az Arc-ra készítették elő. Sikerrel, mert egy korai kitörési kísérlet dacára Gerald Mosse megtartotta szoros előnyét első Arc győzelménél Wildenstein Epervier Blue-je és Snorge előtt.

Ez volt az az idő, amikor a francia, angol és ír versenyzés is fiatal apamének és versenyzők vonatkozásában számos érvágást szenvedett el.

Különösen Japán épített ki egy mondhatni “apaménflottát”. Szó volt Saumarez eladásáról is, de végül az országban maradt. A Rainbow Quest ivadékot Alec Head Quesney-i ménesében állították fel. A nagy várakozásoknak eleget tudott tenni.

 

1991 – Suave Dancer, egy amerikai a célban

Európa versenyévét két ló uralta ekkor: Generous és Suave Dancer. Az Epsom Derbyben, ír Derbyben és a King George VI. és Queen Elizabeth Gyémánt díjban a Paul Cole idomította Generous győzött, míg Suave Dancer mindenekelőtt a Prix du Jockey Clubban tündökölt. Az Arc-nál kellett eldőlnie, hogy vajon a John Hammond által idomított Suave Dancer az 1. szám az európai évjáratban. Éppúgy mint a Derbyben Cash Asmussen ült Henry Chalhous Green Dancer ivadékának nyergében és fölénnyel nyerte az Arc-ot. A Vermeille győztes Magic Night lett második, és még a Wildenstein színek Pistolet Blue révén jutottak ismét helyezéshez. A Generous hívek valóságos Waterloo-t érhettek meg. Cash Asmussen viszont álmai céljához ért el. A texasi a nyolcvanas évek elején érkezett Párizsba és éveken keresztül sikerrel lovagolt Francois Boutin, André Fabre részére és időnként Írországban Vincent O’Briennél is. Most meglett az Arc győzelme is. A győzelmi ünneplésnél emlékek is feltámadtak: Cash Asmussen apja az éves csikó katalógusból kiválasztotta és vételre ajánlotta Henry Chalhoub részére Suave Dancert. 45.000 dollárért a birtokába is került és megnyerte neki a Prix de l’Arc de Triomph-ot.

1992 – Subotica, az esélytelen megveri az előkelőeket

Anglia a Derby-győztes dr. Devious-szal, az ír Derby és King George győztes St. Jovite-val és a legjobb hároméves kancával User Friendly-vel vonult fel. De az Arc ismét az országban maradt, amikor Subotica a Fabre istálló új zsokéjával Thierry Jarnet-val nyakhosszal verte User Friendlyt. Harmadik Verte Amande lett St. Jovite előtt. A diplomata fiú és jogász André Fabre jó néhány sampionátust nyert már, de a francia versenynaptár legfontosabb versenyében csak másodszor sikerült győznie, az istállózsokénak viszont csak most sikerült először. Thierry Jarnetnek a Fabre istállónál 1999. Arc hétvégéjén telt ki az esztendeje, amikor a Prix Royallieu-ben az első céloszlopnál, győzelmi eséllyel letette a kezét és így a biztos sikert elszalasztotta. Subotica tulajdonosa Olivier Lecerf versenysport szenvedélyének csúcspontjára ért.

1993 – Urban Sea, a német tenyésztés sikere

23 résztvevő, annyian, mint azóta sem, indult a Ciga szállodalánc által szponzorált Arc-ban. Végül egy nemzetközi team-é lett a győzelem, bár a győztes kanca, Urban Sea gyökerei Németországba vezetnek. A fiatal Eric Saint-Martin, a legendás Yves Saint-Martin fia, élete lovaglását produkálta, egy merész rohammal biztosított egy kis előnyt belül White Muzzle és a Sheik Mohammed páros Opera House, valamint Intrepidity ellen. A német reménység Platini nem került küzdelembe. Urban Sea-t Jean Lesbordes idomította és a Hong-Kong kínai David Tsui színeit hordta, aki a kancát a Deauville-i évescsikó árverésen vette.

Németországban is nagy elégtétellel vették tudomásul, hiszen az Arc győztes kanca a schlenderhani Allegretta leánya. A Lombard ivadéktól, amely már versenypályafutását is Sir Michael Stoute angliai quadrati tenyészhelye részére futotta, később egy newmarketi árverésen váltak meg.

Urban Sea a történelem egyik legsikeresebb anyakancájává lépett elő,

többek között az Epsom Derby győztes fiával Galileo-val, amely most első évjáratának csikóival az árveréseken nagy keresletnek örvend. Eric Saint-Martin már fiatalon elérte pályafutásának csúcsát, de végső soron nem tudott apja nyomdokaiba lépni.

Videók a linkekre kattintva érhetőek el.

Holnap folytatjuk.

Képek:@AnaglogsDaughtr

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4518503828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása