Az örökség: Mariah’s Storm

Avagy hogyan maradt fenn a filmet is megihlető kanca vére a mai szupersztárokban.

00e1c46de51b415aa30082ba24fb966a-e1580760789919.jpg

Cikkünk alapja Alan Porter (BloodHorse) írása.

Bár a legtermékenyebb tenyészkancák is csak egy maréknyi közvetlen leszármazottat hagynak az utókornak, időnként fel-feltűnik egy kanca, akik méncsikóik, vagy lányaik után született mének által óriási befolyást gyakorolnak a fajtára.

Ennek a legékesebb példája az a 19. századi Pocahontas, aki nem csak a „Mének Császára”-ként ismert Stockwell-nek; a vezető apaménnek, Rataplan-nek; és a klasszikus-győztest is adó, nem mellesleg St. Simon-t is nemző King Tom-nak is az anyja volt. A következő évszázadból hasonló erényekkel lehetne felsorolni Plucky Liege-t és a különleges Mumtaz Mahal-t. Utóbbi a pályán kitűnően jeleskedett, „Flying Filly” becenevet érdemelt ki, és többek közt nem másnak a nagyanyja, mint a nagy Nasrullah-é.

A szezonzáró Longines World’s Best Racehorse Rankings megosztott első helyezettjei, Crystal Ocean, Waldgeist és Enable hármasa hasonlóan összefont történetet mesélnek el pedigréjük alapján.

Crystal Ocean és Wadgeist Sea The Stars és Galileo utódok, kik anyai testvérek a szintén pályán is fantasztikumnak számító Urban Sea által; míg Enable egy generációval távolabbi Galileo-leszármazott, mivel az ír óriás fia, Nathaniel a kanca apja.

Mai történetünk szereplőinek listáját kezdjük a Pegasus World Cup napján, január 25-én, mikor a „világkupa” győztes Mucho Gusto lett, ki egy Giant’s Causeway apaságú anyától származik. Egy nappal rá, január 26-án a Gr3-as John B. Connally Turf Cup-ben Dot Matrix futott haza, kinek az apja pedig Giant’s Casueway New York-ban állomásozó teljes testvére, Freud.

És mi a legfontosabb közös pont most Giant’s Causeway és Freud között nekünk? Az, hogy mindketten Mariah’s Strom fiai.

Rahy lánya, Mariah’s Strom már a versenypályán óriási hírnevet szerzett magának, mikor sérülésből visszatérve tíz versenyt is nyert, melyekből kettő kivételével mint Graded besorolású volt – olyanokat, mint az Arlington-Washington Lassie Stakes (Gr2), Ak-Sar-Ben Oaks (Gr3), Arlington Heights Oaks (Gr3), Arlington Matron Handicap (Gr3), Turfway Park Budweiser Breeders’ Cup Stakes (Gr2). A története ihlette meg az Álmodó című filmet is. De az igazi sikersztori csak ezután kezdődött.

Mariah’s Storm versenyéveiben.

Mariah’s Storm első csikója Storm Cat-től született, melynek eredményét azt hiszen hosszasan nem kell bemutatnunk: ő lett Giant’s Causeway, a „Vas ló”, aki amellett, hogy Európa Év Lova volt, egyetlen Észak-Amerikai futamában csak Tiznow tudta megtagadni tőle a Breeders’ Cup Classic trófeáját. Ő lett Strom Cat legkiválóbb utódja is mind a versenypályán, mind a ménesben. A nyitóképen is ő látható.

Freud, Mariah’s Strom második csikója már nem üthette meg testvére szintjét, de egy Royal Ascot-i harmadik helyezéssel black-type besorolást kapott. New York-ban és mellette időnként Argentínában töltötte tenyészkarrierjét, mint vezető apamén a Nagy Alma államában, hiszen 52 Graded-futam győztest adott, köztük a Gr1-nyertes Sharp Azteca-t.

Mariah’s Storm három másik fiút is adott Strom Cat után, mindegyik telivértenyésztésben elmaradottabb térségben arattak babérokat.

Nem csak a méneknél jeleskedett a fantasztikus kanca: két Strom Cat-től született lánya véste tovább anyjuk nevét a történelemkönyvekbe. A Group-győztes You’resothrilling öt Group-nyertes ivadékot adott, köztük Happily-t és Gleneagles-t, kik a maguk idejében a Cartier gálán is taroltak. Gleneagles első csikói 2019-ben ostromolták meg a versenypályákat, és három Stakes-győztes került ki eddig közülük.

You’resothrilling testvére, Pearling helyezett volt Group-besorolásban, de még érdekesebb, hogy a háromszoros Gr1-győztes Decorated Knight-nak az anyja. Az Irish Champion Stakes, Tattersalls Gold Cup és Jebel Hatta bajnok ménnek idén egyévesek első csikói.

You’resothrilling és Pearling minden egyes Stakes-győztes utódja Galileo-apaságú, míg Mariah’s Storm egy másik lánya, Love Me Only adta Sea The Stars-tól azt a Strom the Stars-t, ki klasszikusban volt helyezett és Group-nyertes.

Az pedig a jövő legkecsegtetőbb zenéje, hogy a mai nap legnagyobb sztárjainak családfájában ott virítson Urban Sea és Mariah’s Strom neve különböző variációkban.

Mert ez az örökség már fennmaradt.

Képek: BloodHorse

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr5318503748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása