Rossz az irány

Az elmúlt években többször is felerősödtek a lovak ostorozása elleni hangok,  de ezek pár nap után mindig abbamaradtak.

ostor-800x445.jpg

Szerencsére.

A történetet mindenki ismeri. Vannak olyan prominensek, akik úgy vélik, hogy a lóversenyzés népszerűbb lehetne, ha a zsokék nem csépelnék olyan látványosan a lovakat a versenyek végjátékában.

500 kilós lovakat 50 kilós lovas, párnázott ostorral – tegyük gyorsan hozzá.

Most éppen Monmouth Parkban áll a bál, ahol a tisztségviselők remegve várták, hogy meg tudják-e rendezni a május 28-i nyitónapot. New Jersey államban ugyanis tilos az ostorhasználat. A zsoké ugyan vihet magával pálcát, de azt kizárólag vészhelyzet esetén használhatja.

A zsokék egyáltalán nem is akartak lovaglást vállani, de tizennégyüket sikerült “valahogy meggyőzni”, így a péntek esti programban, hat futamban (!) 45 lovat tudnak starthoz állítani. Ez Amerikában nevetségesen alacsony szám.

Bár megértem a zsokék frusztrációját az új ostorszabály miatt és értékelem aggodalmukat, hogy mégiscsak ők kockáztatják az életüket, de értsék meg, az ostorszabályt a New Jersey Racing Commission hozta létre. New Jersey-ben ez a törvény, és Monmouth Park semmit sem tehet ez ellen.”- mondta Dennis Drazin, a pályát üzemeltető alapkezelő társaság vezérigazgatója a TDN-nek. “Ennek ellenére örülök, hogy megrendezhetjük a meetinget és megszerezhettük azokat a zsokékat, akik hajlandóak voltak így is lovagolni. Folytatni tudjuk a show-t, így nem okozunk csalódást a nyilvánosság számára, de ami ennél is fontosabb, nem okozunk jelentős nehézségeket a Monmouth Park számára azzal, hogy pénzügyi veszteség éri őket.” – mondta Drazin.

A  Jockeys’ Guild  elnök-vezérigazgatója, Terence Meyocks szavai:

A helyzet nem változott. A szabály veszélyes. Végig azt tartottuk és hangsúlyoztuk, hogy ez nem biztonságos a lovak és a lovasok számára, de mindezek ellenére mi egyáltalán nem befolyásoltuk a  zsokékat. Mindannyian önállóan döntöttek, hogy lovagolnak Monmouth Parkban vagy sem. Ők megfogalmazták a saját véleményüket. Persze ismerek olyanokat közülük, aki a pálya “nyomása miatt” ülnek és olyanokat is akik nagyon aggódnak emiatt.  Továbbra is azt hangsúlyozzuk: ez a szabály rossz. A pálya, a versenylovasok, trénerek, futtatók érdeke egyaránt az, hogy ezt a szabályt megváltoztassák és biztonságban tudjuk versenyzőinket.” – zárta sorait a vezérigazgató.

Természetesen egyetlen sztárzsoké sem vállal(t) lovaglást New Jerseyben. A pálya legeredményesebb  lovasa, Joe Bravo egyértelmű hadüzenetet küldött: amíg ez a szabályozás van érvényben, rá ne számítsanak.

Nem értjük az ilyesfajta törekvéseket, ráadásul pont az Államokban, ahol elég megnézni, hogy pl. Mike Smith mennyit ütött Zenyattára, a közönség mégis hősként ünnepelte a párost. Ott a túlzott ostorhasználat európai szemüvegen át nézve mindennapos, mégis virágzik az ipar és özönlenek a nézők a pályákra. Sportújságíró kollégáktól évtizedek óta hallom, hogy a futball azért a világ legnépszerűbb sportága, mert a legkevesebb szabályváltozás volt benne az elmúlt száz évben.

A mi sportágunk több, mint háromszáz éves. Nem kellene tanulnunk a foci döntéshozóitól?

Ne avatkozzunk be az őseink által lefektetett szabályrendszerbe!

Kép: theconversation.com

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr6918503486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása