Testvéri büszkeség

Nem az első testvérpár, akik telivér versenyeken lovagolnak, de nehéz lenne vitatni, hogy ők a legsikeresebbek.

sd.jpg

A kötelék, mely az igaz családot összefűzi,
nem a vér, hanem az egymás élete iránti
tisztelet, s a benne lelt öröm.

Richard Bach

Ezt az idézetet mintha csak a Doyle testvérekről írta volna Richard Bach. A 33 éves James és 34 éves nővére, Sophie között 18 hónap és pillanatnyilag az Atlanti-óceán van. James Angliában tevékenykedik és évek óta állandó tagja a Top 30-nak, Sophie Amerikában él, a TRC ranglistáján a 217. Ezzel ő a világ 6. legjobb női lovasa, Amerikában pedig az első. 

Különböző kontinenseken lovagolnak, de lelkes követői egymásnak és rendkívül büszkék arra, amit a másik elért.

A lovaglás adott volt, hisz édesanyjuk sikeres trénerként működött, Winter Derbyt is nyert. James szerint, – akinek már zsenge korában olyan ambíciói voltak, hogy világszínvonalú zsoké lesz – szinte előbb tudtak lovagolni, mint járni. "Emlékszem, amikor még gyerek volt azt mondta: Világszínvonalú zsoké leszek." - nyilatkozta egyszer Sophie. "Jókat nevettünk és azt mondtuk: "Ó, rendben James. Mikor bekövetkezik, erre emlékeztetünk."

Aztán az élet úgy hozta, hogy ugyanazon versenyben lovagoltak, igaz, csak két ilyen alkalom akadt. Az elsőben James még sokkal előbb végzett, mint nővére, azonban 12 nappal később Sophie már csak egy nyakhosszal lett második a bátyja mögött egy Lingfield-i versenyben.

2013-ban Sophie végleg az Egyesült Államokba költözött, akiért öccse nagyon aggódott, de tudta, hogy megállja a helyét, mert elmondása szerint kiemelkedő munkamorálja van, ráadásul mindenki szereti.

James szeretetét és büszkeségét mi sem fémjelzi jobban, mint az, hogy mikor nővére Street Band-al a Cotillion Stakes-ben élete első Grade 1-es versenyét nyerte, vett neki egy karkötőt, amibe belegravíroztatta a ló nevét és a dátumot. "Emlékszem, néhány barátjával néztük a versenyt és elsöprő büszkeséget éreztem. Minden álma valóra vált aznap." - mondta James.

09-21-19-p10-street-band-fin_10.jpg

Itt ugyan nem sok látszódik Sophie-ból, de ez pályafutása első Gr1-es sikere. A már említett Cotillion

Pedig Amerikában Sophie számára kihívást jelentett egy másfajta lovaglási stílus elfogadása, majd elsajátítása. John Ortiz tréner vállalt meghatározó szerepet a lány" amerikanizálásában". Sok-sok időt áldozott arra, hogy az amerikai stílust profi módon elsajátítsa. Sikerült is ez olyannyira, hogy James szerint nem úgy lovagol, mint egy lány.

"Lovaglása annyira megváltozott, hogy keresnem kell őt a többi zsoké között. Persze önző módon szeretném ha hazajönne, de kétségtelen, hogy az Államokban most nagyon beindult a karrierje. Sok embert ismert meg, és a hullámvölgyek után most egyértelműen felszállóágban van a karrierje."

"Könnyen alkalmazkodott, nagyon stílusos és magabiztos." - ezek Sophie válaszszavai öccséről.

2015 volt a csúcspont mindkettejüknek, mikor ők lettek az első testvérpár, akik a Breeders' Cup-on lovagoltak, igaz nem ugyanabban a versenyben.

Figyelembe véve Sophie karrierjének emelkedő tendenciáját és James sikereit, valószínű, hogy nemzetközi versenyeken egymás ellen lovagolnak majd. Talán még egy újabb 1-2 is összejöhet, akár más leosztásban is.

A TRC cikke alapján fordította: Talabér Zoltán: képek: Bill Denver/Equi-Photo , the_doyler Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4618503448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása