Hullámvasút

Avagy az osztrák derby új évezredes történelme.

photo_national_library_of_austria.bmp

A nemrégiben komoly bajba került Frank Stronach ausztriai szerepvállalását talán sokan örömmel fogadták honfitársai közül, de a magyar lóversenyrajongók szinte arculcsapásként élték meg a számunkra oly kedves és sok-sok nagy győzelmet látott patinás Freudenau bezárását és a sport Ebreichsdorfba költözését.

Ez volt az első szög a koporsóban?

A Duna melletti, békebeli, mindvégig a monarchia hangulatát megidéző pálya közönsége nem csak Kincsemet, Tokiót, Rascalt vagy éppenséggel Turbót láthatta, hanem egyfajta közösségi találkahely volt.

Éppen olyan, mint amilyennek 1839-es nyitásakor megálmodták. A kivitelezők között találjuk Feszty Adolf építész nevét is. 

A Práterben egyébként már 1778-óta futottak versenyeket, az első szervezett versenytalálkozót a bécsi Simmeringben tartották 1816-ban.

Persze nem Stronach miatt halványult  egyre inkább az osztrák lóversenyzés már akkoriban sem túl fényes lángja, ami mára talán már csak pislákol, de a költözésének is biztosan nagy szerepe volt az amúgy sem túl acélos nézőszám folyamatos csökkenésében.  Még a kétezres évek elején mondta nekem, egy máig is aktív zsoké, hogy a bécsiek egyszerűen nem mennek ki "a pusztába". (Ő használta ezt a kifejezést.) Még ha van is autójuk, nem fognak azért fél órát autózni, hogy lássanak pár futamot. Hiába a hipermodern létesítmény, az Amerikában megszokott kaszinóval kiegészülve sem vonzó a kis falu szomszédságában. 

Ebben ezért van valami valljuk meg.

Mit szólnának Önök, ha minden héten mondjuk Mogyoródra kellene versenyre járniuk, mert ott lenne a lóversenypálya?

A további okokat (tenyésztés és futtatás szinte nullára visszaesése) nem szeretném boncolgatni, hiszen nem ez az írás tematikája,  de hogy nem aludt ki végleg az imént említett láng, abban az osztrák prominensek mellett Szotyori Nagy Ádámnak is van szerepe, aki fejébe vette, hogy nem ismétlődhet meg az, ami 2023-ban, nevezetesen, hogy nem futják le a 155. Österreichisches Galopper Derbyt.

1896_austrian_derby_jpg_760x480_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Annak ellenére, hogy Ausztriában alig pár tucatnyi telivér neve látható a tréninglistán, a Kincsem Park ügyvezetője segítő kezet nyújtott és a Derbyt és a Kancadíjat is megrendezik jövő vasárnap Budapesten!

Nézzük azt a hullámvasutat, amely a Derby újkori történelmét, legborúsabb időszakát (2001-2022) jellemzi.

2003-ban futották utoljára a nekünk oly kedves bécsi pályán.  A táv még 2400 méter volt. Emerich Sweigert idomítottja Fensh (Greinton) az utolsó ottani bajnok Günter Schadlerral.

2004-ben 120 ezer eurós dotációval, nagy felhajtással rendezték az első derbyt Ebreichsdorfban, immár 2200 méterre. Ez a pénzdíj még őrizte a verseny rangját, hiszen valljuk be, ma egy futamot a pénzdíj sorol be különböző polcokra. A francia tenyésztésű Mohandas (Lomitas) az első nem bécsi bajnok, német színekben. Trénere Werner Hefter, lovasa J.-M. Breux volt.

Ugyanezen évben ért el Ebreichsdorfba a Central European Breeder's Cup sorozat, így akkoriban még aligha volt sejthető, hogy a hullámvasút hamarosan lejtmenetet vesz.

2005-ben már 150 ezer euró volt a büdzsé, amely értelemszerűen Németországból, Olaszországból és Franciaországból vonzotta a fut(tat)ókat. Olasz győzelem született a Montjeu ivadék, Montalegre (A. Botti) révén.

2009-ben azonban már csak 60 ezer volt a teljes díjkeret, de még mindig sikerült 14 fős,  nemzetközi mezőnyt felsorakoztatni.

2010 a számunkra utolsó kedves év.

Az évek óta Németországban dolgozó és már nemzetközi szinten is Gr1-et nyerő zsokénk, Kerekes Károly a német színekben futó Tinglyvel (Country Reel) győzött, a már említett Werner Hefter mesternek, így nem Turbó/Bodnár/Kedvesi a futam utolsó magyar hősei, hanem a „mi Karcsink”.  

kerekes_derby_nyero.jpg

Tingly a második legjobb idővel nyert a 2200 méteres kiadásban 2:13.0-al. Még 2:15-ös időeredményt is alig találunk a 22 lefutás kapcsán!

2015-ben csökkent 25 ezerre a pénzdíj, majd 2016-ban már csak 15 ezer szerepelt a versenyprogramban. A 150. kiadásra (2018) sikerült 30 ezerre emelni, és ennek nagy része szerencséjükre Ausztriába is maradt, hiszen a hazánkban is jól ismert Tamara Richter készítette a bajnokot, Gugus des Brieres-t (Cima de Triomphe), akit a Magyar Derby hercege, Jaroslav Línek lovagolt.  

A nagy tervekkel megnyitott Magna Racinot aztán 2020 szeptemberében 40 millió euróért értékesítette a Stronach Group.

Sakoyah Beteiligungsverwaltungs GmbH a vevő. Az a GmbH, amelyet 2020 áprilisában alapított a brémai hajógyár tulajdonosa, Peter Lürßen Vienna Holster Private Foundation névre hallgató leányvállalata. Peter Lürßen hadihajókat és luxusjachtokat egyaránt gyártat 2700 alkalmazottjával. Pl. az ex-Chelsea vezér, Roman Abramovic luxusjachtja is az ő gyárából került ki.

Ezt követően felgyorsult a leépülés. 2020-21-22-ben mindösszesen egy-egy galopp versenynapot tartottak, de ez sem igaz. Néhány galoppfutamot lefutottak az ügetőfutamok között, így pontosabb.

(Az ügetősport valahogy még tartja magát, bár míg 2021-ben még 10 meetinget rendeztek, 2024-ben - 3 pályájukon - már csak hetet. )

2023-ra viszont már egyetlen galoppfutamot sem írt ki a versenytitkár, így 154 év után először nem futottak derbyben (sem) a legjobb háromévesek.

2020-ban a Magyar Derbyből „kiebrudalt” Arktisz remekül futott a 12 fős mezőnyben és másodikként ért célba. Kár, hogy ez már csak 3.500 eurót ért a Coviddal terhelt évben.   

Bagó.

Ugyanígy második helyen ért célba Régi Csibész ifj. Kozma Istvánnal az eddigi utolsó, 154. Osztrák Derbyben.

Megállapítható tehát, hogy a hullámvasúton sokkal hosszabb volt a lefelé tartó szakasz, mint az emelkedők, de reméljük, hogy osztrák barátaink megtalálják a megfelelő támogatókat, hogy tartósan idézhessék fel gazdag lóverseny-történelmük legszebb napjait.

A teljes eredménysor:
ellenorzot_aut_derby.png

A végére pár számadat a 22 kiadás (2001-2022) kapcsán.

10 német, 5 hazai, 3 cseh, 2 szlovák, 1-1 olasz és lengyel győzelem.

A trénereknél négy duplázót találunk: Gerard Martin (AUT), Werner Hefter (GER), Emerich Sweigert (AUT), Wofgang Figge (GER).

A zsokéknál Frederik 'Freddy' Tylicki (GER) és Piotr Krowicki (POL) aratott csak két-két győzelmet. Az apaméneknél pedig csak Samum.

havlik_freudenauban.jpg

Jan Havlík. 2008-ban - már nem Freudenauban - nyert derbyt. Nem a képen látható lóval!

Huszonkét év alatt két kancagyőzelem született: Magic Art 2013-ban és Let’s Dance két esztendővel később.

Mindkettő német színekben. A tenyészhely alapján az eloszlás: nyolc német, hét francia, négy ír, két angol és egy amerikai tenyésztés. 

Izgatottan várjuk a futam jövőjét, no meg az augusztus negyedikei Donau Derbyt (AUT Gd-1, 2400 méter, 7.500.000 Ft) és a Preis Des Jockey Club Für Österreich (AUT Gd-2, 2000 méter, 3 éves kancák, 2.500.000 Ft) futamait.

Ausztria kontinensünkön - a ma is három csúcs galoppnemzet mögött, még a németeket is megelőzve - negyedikként hívta életre a háromévesek legfontosabb futamát, 1868-ban. Kár lenne, ha ez a korábban valóban patinás vetélkedés a múlt homályába veszne. Főleg egy olyan országban, ahol a lovassportok fénykorukat érik mostanság.

dd.jpg

Képek: National Library of Austria, Patyus Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1518501762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása