Európa csúcsa

Elérkezett, amire egész évben vártunk: a Prix de l’Arc de Triomphe hétvégéje.

arcplakat.jpg

Az „ARC” hétvégét egy lóversenyrajongónak sem kell bemutatni. Ez a galoppsport Bajnokok Ligája-döntője, Super Bowl-ja vagy Európa-bajnoksága. Talán utóbbi a legpontosabb, hiszen a lóversenyben nem rendeznek hivatalos kontinensviadalokat.

Helyette néhány kiemelt hétvége veszi át az ilyen erőpróbák helyét, ahol minden táv, nem és korosztály legjobbjai megmérkőzhetnek egymással. Ilyenek a Royal Ascot vagy a British Champions’ Day, de ilyen a Tenyésztők Kupája vagy a Hong Kong International is. És nem utolsó sorban a Prix de l’Arc de Triomphe hétvégéje, amely holnap veszi kezdetét Longchampban.

Az esemény presztízsét felesleges ecsetelni. Egyrészt, mert korábban többször megtettük, másrészt pedig, mert az Európa-bajnokság hasonlata tökéletesen leírja.

A szezon végén járunk, ez az a hétvége, amire mindenki egész évben készül – már, ha mernek és tudnak a csillagok közé lőni.

Minden tréner, futtató és tenyésztő ide szeretné készíteni legjobb lovait.

Általában a rendező franciák, a britek és az írek veszik ki legjobban a részüket a csatározásokból – az európai lóverseny-szentháromság. De természetesen senki előtt nem zárja be kapuit Longchamp, így évről évre találkozhatunk német vagy akár távol-keleti nevekkel is. És persze Közép-Kelet-Európából is néha-néha kijut egy-egy igazán kiváló telivér, ahogy tette azt Overdose is anno az új évezred legvitatottabb Prix de l’Abbaye-ában.

Szombaton „bemelegítő” napot tartanak a franciák, persze csak besorolás szempontjából. Az öt Arc-futamból „csak” kettőt rendeznek a legfelső szinten, de a további három Group 2 is hasonlóan színvonalas csatározásokat ígér. A rengeteg futamra való tekintettel nem megyünk bele az esélyesekbe, de mindenkit bátorítunk, hogy kövesse élőben az eseményeket.

Vasárnap pedig nincs megállás: hat Group 1, azaz királykategóriás verseny érkezik, köztük a főfutam, a Prix de l’Arc de Triomphe. Az idei kiadás pedig egészen különleges lesz, ugyanis régóta először fordul elő, hogy nem egy, de két-három favoritot sem tudunk megnevezni. Nem indul az Év Lova címre jogosan pályázó, Gr1-sorozatnyerő City of Troy, ahogy Goliath és Calandagan sem – utóbbi kettő heréltként nem vehet részt tenyészversenyben, erről itt olvashatnak bővebben. Továbbá Economicset sem utónevezték, aki egy hónappal ezelőtt megnyerte az év eddigi egyik legnehezebb versenyét, az Irish Champion Stakes-t.

Na de ha ők nem, akkor ki igen? Öt főbb esélyest már korábban bemutattunk, ők mind benn is maradtak a mezőnyben, de simán hozzácsaphatnánk még öt nevet azokhoz, akik reálisan képesek lehetnek megnyerni az idei kiadást – és a meglepetésekről még nem is beszéltünk, amik állandó részei a sportnak. A teljesség igényén azért felsorolnánk, kiket favorizálnak éppen a bukik: Look De Vega, Sosie, Los Angeles, Shin Emperor, Al Riffa és Delius osztaléka a legrövidebb, ők a fogadók kedvencei.

Kép

De hogy senkire nem mernénk komolyabb pénzt tenni, az is biztos – a kockázatkedvelőknek ellenben itt a tökéletes alkalom. Az biztos, hogy régóta nem volt ilyen kiegyenlített a mezőny, ezért kiélezett küzdelemre számítunk. Csak bírjuk kivárni a 16 óra 20 perces startot.

Nyitókép: France Galop

tamogatoi_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4718700054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása