Még csak nem is csúcs

Ebben az írásban csak úgy repkednek a milliók.

4_4_m.jpg

Kedd éjszaka a Favorit facebook csoportjában megosztottuk a 4,4 millió guineas-ért „leütött” Frankel kancacsikó videóját.

Mielőtt rátérnénk a vevőre, elmondjuk, hogy a brutális összeg közel sem csúcs, hiszen pl. 2017-ben Marsha-ért 6 milliót fizetett MV Magnier, de öt esztendővel később Alcohol Free is 5,400,000 guineas-ért cserélt gazdát.

A papát nem kell bemutatni senkinek, a mama pedig a Royal Ascoton káprázatos győztes, Aljazzi.

A vevő az az iráni születésű, de kanadai és brit állampolgár Kiavash Joorabchian, aki leginkább futballkörökben ismert.

Soha nem volt ügynök (vállalkozását úgy írja le, hogy tanácsot ad a játékosoknak jogaikkal, a kluboknak pedig az átigazolásokkal és szerződésekkel kapcsolatban), de mégis olyan sztárok szerződéseinél volt jelen, mint pl. Carlos Tevez, Ramires, Javier Mascherano. Klubok sokaságánál (pl. Corinthians, Arsenal, Chelsea, Everton West Ham, Reading, Manchester City) merült fel a neve, többször igencsak kétes üzletek kapcsán. Egyébként nem csak a fent megnevezett Frankel kancát, hanem több ígéretes telivért vásároltak több, mint 11 millió guineas-ért. A friss vételekben társtulajdonos Evangelos Marinakis, a Nottingham Forest FC tulajdonosa is.

A hajnal bombabejelentése pedig nem más, mint, hogy megkapta a Group 1-es státuszt ausztrália két viszonylag új futama, az Everest és az All-Star Mile. 

Nem csoda, hiszen az All-Star Mile 118.30 (2023/2024), 117.30 (2022/2023), és 117.50 (2021/2022) értékelési bőven Gr1-es szintűek. Ugyanezen számok az Everest esetében még magasabbak:  120.50 (2023/2024), 120.80 (2022/2023), 120.50 (2021/2022).

A Racing NSW évekig tartó lobbizása után a jövő héten lefutásra kerülő 20 millió dolláros, ezáltal a világ leggazdagabb gyepre kiírt futama, The Everest végre kellő elismerésben részesült az ausztrál és a világ versenyzésre gyakorolt ​​jelentőségéért és hatásáért.

2017-ben indult útjára az az 1200 méteres verseny, amelyet a Racing Victoria mindig “vörös posztónak” tartott. Sorra vétózta meg azokat a kísérleteket, amelyek Gr1-es szintre való emelésére irányultak, annak ellenére, hogy Royal Randwick folyamatosan az ország legmagasabb szintű versenyei közé sorolta.

De az együttműködés új korszaka kezdődött Victoria és NSW versenyigazgatói között, amely látszólag véget vetett a sportág „hidegháborújának”, és The Everest “felemeléséhez” vezetett.

A futamban egyeébként 700 ezer (AU)dollárért lehet helyeket vásárolni. 2017-ben még 10 millió dollár volt a díjkerete, de mivel évről-évre hatalmas tömegek vándorolnak miatta Randwickbe, így a hetedik évre már megduplázódott a büdzséje.

Az Everest jövőre várhatóan a világ 100 legjobb Group 1-es versenye között is kényelmesen helyet foglal majd, ami azt jelenti, hogy a Hong Kong Jockey Club által kezelt World Pool fogadási kínálatába is bekerül.

2025-től az All-Star Mile is megkapja a királykategóriás besorolást.

Mivel ezt a versenyt mindig más victoriai premier pályán rendezik, a következő, első Gr1-es kiadásra 2025. március 8-án Flemingtonban kerül sor. Itt kis változás történt az évek folyamán. Első kiírásakor, 2019-ben még januárban kellett a trénereknek lovaikat nevezni a mérföldes csúcsra és kizárólag a rajongók döntöttek szavazataikkal a 16 induló vonatkozásában. Mára viszont úgy működik, mint a Breeders’ Cup, nyolc darab ‘Win and You're In' futamról lehet ide kvalifikálódni.

kép: @SixAcresRacing X

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1318705890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása