Itt a karácsony

Ha a végére érnek meglátják, hogy picit sem túloztunk.

everest.jpg

Nem hülyültünk meg teljesen, de az elkövetkezendő időszak valóban a galopprajongók karácsonya lesz. Aki nem hiszi, járjon a végére!

Szombaton hat kiemelt futam Ausztráliában két helyszínen nem kevesebb, mint 35 (!) millió dollárért, még ugyanaznap délután Bajnokok Napja Ascotban, majd azt követi az (ötmilliós) Cox Plate (26-án), 31-én és elsején a Telivér VB Del Marból, majd „A futam, amely megállít egy nemzetet” november ötödikén. 

Csak összehasonlításként: a Breeders’ Cup 14 db Gr1-es futamának összdíjazása 30 M USD, míg a szombati hat futamé 35 M AUD, ami hozzávetőleg 23 M USD mai árfolyamon.

Ugye, hogy nem túloztunk? És ha mindezeken túl leszünk, még vár ránk a Japan Cup (Auguste Rodin-nal) és a Turf VB Hongkongból.

Maradjunk egyelőre október tizenkilencedikénél, amikor is elérkezünk ahhoz a programhoz, amely még a „háború” miatt alakult így, ahogy. Hogy Victoria és Új-Dél-Wales államok, hogy csatáztak évekig, annak az Everest az ékes példája. Szándékosan a Caulfield Cup napjára időzítették és már a legelső évben látható volt, hogy az ötlet be is jött, mert a klasszikus derbytávra kiírt, tradicionális, 145 éve létező kupa a médiában és a lelátókon is totálisan háttérbe szorult a világ legdrágább gyepre kiírt futamával szemben. (Még ha 900 km-re onnan futják is.)

Az Everest (Gr1, 1200 m 20 M AUD) napja ugyanis valódi népünnepély Randwickben.

Nem csoda nézzék meg azt a 2023-as videót. PR munka magasfokon:

 

Hány olyan galoppfutamot tudnak mondani, amely teltházas?

Ne gondolkodjonak! Felesleges. Az Epsom vagy a Kentucky Derby, vagy éppenséggel országon belül a Cox Plate - Caulfield Cup - Melbourne Cup hármasa is csak álmodhat erről. Nos, Randwickben már szerda óta kinn a telt ház tábla!

Már a startboxok sorsolása olyan óriási show volt, hogy arról értelemszerűen nem csak a szaklapok számoltak be, azaz a közönség máris kellőképpen ki van éhezve, hogy láthassa ezt az összecsapást.

Nézzék meg ezt a videót. Szerintem ilyet lóversenyfutam kapcsán még egyikük sem látott.

A 12 fős mezőnyben ott találjuk a 2022. évi bajnokot (Giga Kick) is, de nehéz lenne rámutatni előzetesen a favoritra. Az értékelések alapján azonban a tavalyi ezüstérmes I Wish I Win és Bella Nipotina állnak a legmagasabb számmal (118).

Holnap folytatjuk!

Kép: @SkyRacingAU X

tamogatoi_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2918709148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása