Brit záróünnepség: Champions Day

Ma rendezik Ascotban a Champions Day-t, az európai szezon utolsó csúcsmeetingjét öt kiemelt versennyel.

fbc1457d-160e-466b-9679-a76ea1501d06_1008x567.jpg

Mindössze két héttel azután, hogy az elmúlt évek legsokszínűbb mezőnye csapott össze a Prix de l’Arc de Triomphe-on, most a britek szolgáltatják a ráadást. Vagy az alternatívát, vagy a megjegyzést a margóra – attól függ, milyen szemszögből nézzük.

A British Champions Day funkciója pontosan ugyanaz, mint a legtöbb ilyen csúcsmeetingé: minden táv, kor- és nem szerinti leosztásban eldönteni, ki a legjobb. Itt annyi a fordulat a szokáshoz képest, hogy mindez jelentősen kevesebb versenyben összpontosul, így azok egyenként nagyobb jelentőséggel bírnak.

Gondoljunk csak arra, hány úszó- vagy evezőszámot rendeznek egy olimpián, míg mondjuk kézilabdából mindenki ugyanarra az egy-egy (női és férfi) éremre hajt. Senki nem vitatja el az úszók eredményeit, ahogy az Arc-hétvége vagy a Tenyésztők Kupája kevésbé felkapott versenyének győzteseitől sem, de teljesen más feladatot jelent két percben összpontosítani mindent, vagy heteken át minimális hibalehetőség mellett, de magas szinten tartani a teljesítményt. A Champions Day-en kevesebb a verseny és azokban kevesebb az induló is, de nem sok lónál kell magyarázni, hogyan került ide.

Ráadásul az idei Champions Day betöm néhány olyan lyukat is, amit az Arc nyitva hagyott; itt ugyanis az egyetlen kancafutamtól eltekintve nincsenek tenyészversenyek, tehát a heréltek sem lesznek kizárva sehonnan. És élni is fognak a lehetőséggel, de haladjunk időrendben.

Magyar idő szerint 14:20-kor a Long Distance Cup nyitja a sort. Ez az egyetlen futam a British Champions Series záróversenyei közül „csak” Gr2 besorolású, de ez soha nem tartotta távol a hosszútáv legjobbjait. A 3100 méteren a tavalyi trónrablás visszavágóját láthatjuk: akkor a top favorit Kyprios orra alá a mindössze Listed-futamból érkező Trawlerman tört borsot. Most viszont fordult a kocka az ide vezető úton: tavaly Kyprios mindössze egyszer futott a Long Distance Cup előtt, most viszont hihetetlen szezonból érkezik, hat versenyben nem tudták legyőzni.

14:55-kor a – hasonlóan beszédes nevű - Sprint Stakes következik. Az 1200 méteres futamban szintén ismerős nevet találunk a fogadótábla tetején: Kinross 2022-ben egyszer már megnyerte ezt a futamot, tavaly viszont mindössze nyakhosszal be kellett érnie az ezüstéremmel. Az akkori nyerő Art Power ezúttal nem indul, így rajta már nem vehet revansot, de tizennyolc ellenfele fogja megizzasztani, ha újra fel akar állni a dobogó legfelső fokára. Hozzátennénk, hogy ez a nap legnépesebb mezőnye, ami különösen sprintben kifejezetten látványosnak ígérkezik.

Ezután szigorúan a kancák következnek a Fillies & Mares Stakes-ben 15:35-kor, akik 2300 méteren, kancaversenyhez képest kicsit hosszabb távon mérik össze erejüket. Ezúttal nem tudunk egy nevet kiemelni; papíron Kalpana képviseli a legjobb esélyt, de ő sem tudhat magáénak olyan sikereket, mint a többi futam nagy nevei. Itt a lehetőség valakinek előre lépni a bizonytalanságból.

A két igazán nagy presztízsű futam marad a végére – leszámítva egy hendikepet. 16:15-kor a Queen Elizabeth II Stakes-en a mérföld legjobbai sorakoznak fel a startvonalnál. Charyn számít a verseny favoritjának, nem véletlenül: Roger Varian idomítottja idén hat futásból négyszer nyert, abból kettőt (két országban) királykategóriában, és kétszer lett Gr1-ezüstérmes is. Legnagyobb kihívói Tamfana, Facteur Cheval és Metropolitan lehetnek.

Az viszont vitathatatlan, hogy a legjobbat hagyták a végére: a Champion Stakes 16:55-kor. A 2000 méteres csúcstalálkozó esélyeseinek listáját olyan lovak vezetik, akik favoritként érkeztek volna az Arc-ra, különböző okokból kifolyólag viszont nem indultak.

A hároméves Economics (a nyitóképen balra) a szezon túlnyomó részében megbújt a „csak” Gr2-es, kisebb figyelmet kapó versenyek között, majd szeptemberben egy csapásra került reflektorfénybe, mikor az Irish Champion Stakes-ben nyakhosszal legyőzte a Coolmore szupersztárját, a hatszoros Gr1-bajnok Auguste Rodint. Calandagan (a nyitókép közepén) szintén a 2021-es évjárat legjobbjai közé tartozik, heréltként viszont kimaradt a legtöbb nagy értékmérőből, azok ugyanis tenyészversenyek. Még így is összehozott három Group-sikert, illetve az Epsom Derby-nyerő City of Troy mögött mindössze lóhosszal második az International Stakes-en. Iresine személyében szintén egy heréltet üdvözölhetünk, aki megnyerte az Arc legfőbb felkészítőjét az idősebb lovak számára (Prix Foy), magán az Arc-on viszont már nem indulhatott neme miatt. Végezetül, hogy az Arc-mezőny becsületét is megvédje valaki, Los Angeles (a nyitóképen jobbra) épp onnan érkezik, ráadásul egy bronzéremmel.

Kép: Racing Post

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1318710888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása