Maher és Williams a sztratoszférába emelkedtek

Fantasztikus ausztrál lóversenyünnep.

Craig Williams második alkalommal győzött a világ legdrágább gyepre kiírt futamában, míg Ciaron Maher lovai 900 kilométere egymástól nyertek alig egy óra leforgása alatt 10 millió dollárt.

Nézzük a részleteket!

A nagy tarolást, Craig Williams kezdte meg a 49.117 néző által látogatott fantasztikus randwicki lóversenyünnepen, aki Far Too Easy-vel győzött az „Everest kistestvérében” abban a The Kosciuszko-ban ami egy nemes kezdeményezésnek köszönhetően az ország kisebb régióiból (is) várja az indulókat egy speciális kiválasztásnak köszönhetően.

Amikor átértek a célon, Williams az első zsokévá vált, aki megcsinálta az Everest-Kosciuszko duplát.

A győztes tréner, Ciaron Maher szavai: „Tényleg úgy gondoltuk, hogy karrierje legjobb formájában van és a körülmények is megfeleltek neki. Azt mondtuk a sorsolásnál, hogy van egy hihetetlen képessége, hogy bármelyik boxból nagyon jól futhat. Nem tudom eléggé megköszönni a csapatomnak és Craignek. A tengerparton edzettünk vele az elmúlt két hétben és valóban mindenki hihetetlen munkát végzett.”

Ő a futam első kanca győztese!

A Sydney Stakesben sajnos elcsendesült a lelátó, amikor a tavalyi Everest-bajnok Think About It félelmeteset bukott. Szerencsére a rajongói ujjongása közepette saját lábán távozott a pályáról, ahogyan Jason Collett zsoké is. A futamot Overpass nyerte.

A nap legnagyobb sztárja azonban kikapott. A frissen megválasztott Év Lova, Pride of Jenni saját kezébe vette sorsát és a futam irányítását, de hiába vezetett nagyon komoly fölénnyel az őt megtámadó Ceolwulf tulajdonosaié lett a meseszép trófea, no meg persze a közel 3 milliós első díj.

Ciaron Maher csak monitoron láthatta, hogy 900 kilométerre Sydneytől is egyik idomítottját koronázták királlyá.

A hatéves, ír tenyésztésű Duke De Sessa nyerte ugyanis az ötmillió dolláros Caulfield Cup-ot.

„Amikor elengedtem, azt hittem talán túl korán tettem ezt. De egy dologra biztosan számíthatsz Ciaron Maherrel és ezzel a csodálatos csapattal, ami neki van: lovaik futnak tovább. Így Ciaronnak, a ló tulajdonosainak, a stábjának, és ami még fontosabb, a lónak köszönhetően olyan napnak lehettem részese, amit soha nem fogok elfelejteni, mindezt ráadásul a születésnapomon. Igazából el sem tudom mondani, hogy mekkora szeretettel és boldogsággal tölt el, hogy milyen jól futott ma ez a ló.” – mondta a születésnapos zsoké, Harry Coffey, aki születése óta küzdött a cisztás fibrózis ellen. Ez egy olyan betegség, amely sok szerv mellett, leginkább a tüdőben végez pusztítást.

A végén jegyeznénk meg, hogy Ausztráliában nem csak tovább, sokkal tovább tart a versenylovak karrierje, mint nálunk Európában. Csak a nyerők tekintetében két négyévest, három hatévest és egy hétévest láthatunk a szombati kiemeltekben, de mindkét premier versenynapon túlsúlyban voltak az idősebb lovak. A zárófutamban, a King Charles III Stakes-ben egyetlen háromévest sem láttunk, és így épült fel a mezőny életkor szerint: négyéves 3, ötéves 3, hatéves 2, hétéves 2, nyolcéves 1.

Mindezt csak azért citáltuk most ide, hogy ha eléri a lóversenysportot a 30 hónapos szabály (ami szerintünk sosem fog bekövetkezni), talán Európában is tovább tartana a versenylovak karrierje. Nálunk ugyanis pillanatnyilag nem tapasztalható, sőt gyakorlatilag elképzelhetetlen ekkora létszám az idősebb lovakat illetően. A 16 fős Arc-ban idén két ötévest láthattunk, a másik 14, három vagy négyéves volt.

Eredmények:

The Kosciuszko (1200 m, 3é +, 2 M AUD) - FAR TOO EASY (6é h, All Too Hard) David McColm/Craig Williams

Sydney Stakes (Gr3, 1200 m, 3é+, 2 M AUD) OVERPASS (6é h, Vancouver) Bjorn Baker/Joshua Parr

The Everest (Gr1, 1200 m, 20 M AUD) BELLA NIPOTINA (7é k, Pride of Dubai) Ciaron Maher/Craig Williams

Silver Eagle (Gr3, 4é, 1300 m, 1 M AUD) OSTRAKA (4é h, Pariah) Annabel Neasham& Rob Archibald/Blake Shinn

King Charles III Stakes (Gr1, 3é+, 1600 m, 5 M AUD) CEOLWULF (4é h, Tavistock) Joseph Pride/Chad Schofield

Caulfield Cup (Gr1, 3é+, 2400 m, 5 M AUD) DUKE DE SESSA (6é h, Lope de Vega) Ciaron Maher/Harry Coffey

A külön nem közölt videók a futam nevére kattintva nyílnak.

Csodálatos lóversenyünnepen vagyunk túl. Sajnálhatja, aki kihagyta.

Képek: @alkassenglish X

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2918712274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása