Ryan’s Gift csodálatos versenykarrierje és tragédiája

Az USA-ban tenyésztett kiváló származású mént Angliában vásárolta tulajdonosa Farkas Ferenc és 1989 novemberében került hazánkba.

pict0041_ryan_s_gift_bombakep.JPG

Ilyen származású lovat ilyen olcsón megszerezni szerencse kérdése. Ryan’s Gift-et is csak azért sikerült megvenni, mert az egyik szemével komoly problémák voltak. Egyik versenyében az ellenfél lovasa ostorral úgy megütötte a szerencsétlen ló szemét, hogy az majdnem megvakult. Mivel így versenyzésre alkalmatlannak bizonyult, a tulajdonosa eladta. A gondos orvosi kezelés alatt látszott, hogy van remény, és ez fokozatosan be is bizonyosodott, egyre jobban javult Ryan’s Gift látása és közel egy éves kezelés után 1990-ben itthon folytathatta diadalútját.

1990 és 1993 között összesen 27 versenyt nyert itthon és külföldön. 8 versenyben Klimscha Albert, 19 versenyben Kállai Pál vezényelte győzelemre. Legjobb távja 1400 és 1800 méter között volt, de nagy klasszisa még a hosszabb távokon is átsegítette. Utolsó versenyében, ahol a szerencsétlen ló a lábát törte, Kállai Pál letérdelt kedvenc lova mellé és fejét a tenyerével eltakarva sírt és nem hitte el, hogy ez bekövetkezhet. Senki nem hitte akkor, hiszen Ryan’s Gift ugyanúgy finiselt mint előtte máskor, a távoszlop előtt élretört, elköszönt a mezőnytől és úgy nézett ki, ismét feltartva nyer. Azonban egy gödörbe léphetett, mert hatalmas reccsenést lehetett hallani, Kállai ösztönszerűen feltartotta lovát, amely majdnem felbukott.

Kállaival többször beszélgettem azóta és amikor Ryan’s Gift-re terelődött a beszélgetés, mindig könnyes lett a szeme. Elmondta, hogy életében nagyon sok lovat lovagolt, rengeteg lovat megismert, különböző tulajdonságokkal. Ryan’s Gift ezek közül is a legkedvesebb marad számára, mert éppen csak beszélni nem tudott, olyan intelligens volt. Mindig tudta mi a dolga, csak odaszóltam neki, „induljunk” és ő rögtön nagyobb sebességre kapcsolt. Élvezet volt a hátán ülni. De nemcsak értelmes volt, kedves, jóindulatú és játékos.

Ryan’s Gift-et a baleset után beszállították az Állatorvostudományi Egyetemre. Mivel az egyenítő csontja törött el és a szalagok szakadtak el, remény volt arra, hogy a tenyésztés számára meg lehet menteni. Ez így is történt állandóan kaptuk a jó híreket, hogy Ryan’s Gift lábadozik, szépen gyógyul. Több mint egyéves betegség után a tulajdonosa úgy döntött, próbafedeztetést végez a lóval. És ekkor történt az igazi tragédia. A szerencsétlen állat a próbaugráson gerinctörést szenvedett és ki kellett írtani.

Mindenki megdöbbent, miért kellett ennek megtörténnie? Miért volt kapzsi a tulajdonosa? Már a versenyeztetés során is addig futtatta szegény állatot, amíg el nem törte a lábát, és most tovább tetézte a bajt. Érthetetlen. Egy ilyen nagy értékű lovat így tönkretenni!

Ryan’s Gift győzelmei:

1990
Ryan’s Gift   Klimscha A.  Prágai Nagydíj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Budapesti díj

1991
Ryan’s Gift   Klimscha A.  Pozsony, I. oszt. Verseny
Ryan’s Gift   Klimscha A.  Bécs, Mérföld verseny
Ryan’s Gift   Klimscha A.  Buccaneer díj
Ryan’s Gift   Klimscha A.  Kőbányai díj
Ryan’s Gift   Klimscha A.  Imperiál díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Varsói Nagydíj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Budapesti díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Osztrák Fanclub díja
Ryan’s Gift   Kállai P.     Téli díj

1992
Ryan’s Gift   Klimscha A.  St. Moritz
Ryan’s Gift   Klimscha A.  St. Moritz, Nagydíj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Káposztásmegyeri díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Bécs, Esti Prága díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Pozsony, MPZ SR díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Buccaneer díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Imperiál díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Bécs, Int. Meile
Ryan’s Gift   Kállai P.     Varsó, Varsói Nagydíj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Budapesti díj

1993
Ryan’s Gift   Kállai P.     Káposztásmegyeri díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Millenniumi díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Pozsony, I. oszt. Verseny
Ryan’s Gift   Kállai P.     Bécs  I. oszt. Verseny
Ryan’s Gift   Kállai P.     Buccaneer díj
Ryan’s Gift   Kállai P.     Imperiál díj

Az utókornak meg kell tudnia, hogy volt egy ilyen jó lovunk, amely Európa versenypályáin is megállta a helyét. Sok szép győzelmet aratott, de tragédiája elkerülhető lett volna.

Horváth József

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr418504636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása