Köszönjük, “Bo-rail”!

Nem véletlen kedves Olvasóink, hogy ezen az ünnepi napon búcsúzunk Calvin Boreltől.

Itt a búcsú ideje. Fotó: billfrakes.com

Az amerikai lóversenyzés egyik méltán ismert és elismert alakja ugyanis ezer emlékezetes szállal kötődik az USA top galoppeseményéhez. Máris kibontjuk Önöknek ezeket a szálakat! Kezdjük mindjárt az elején! A ’66-os születésű, Lousiana államból származó Calvin már 8 évesen zsoké volt tulajdonképpen, afféle mezei lóversenyek állandó résztvevőjeként. Nincs ismeretünk arról, hogy hogyan jött neki a lovak szeretete, de a családjában nem ő volt az egyetlen “lóbolond”. A bátyja is zsoké volt, viszont súlygondjai miatt trénernek állt Delta Downsban, ahol aztán az öcsi a profi karrierjét megkezdte 1991-ben

15 év szorgalmas, kitartó és kemény munkájával érte el az igazi nagy áttörést, 2006-ban, amikor is a jól ismert Street Sense nyergében Breeders’ Cup-futamot tudott nyerni. A mén a rá következő szezonban Borel segédletével elhozta a legendás Kentucky Derby kék szalagját is. Éppen ez az egyik apropó, amiért ma köszönünk el tőle. És most jön csak a többi. 2009-ben az ikonikus lovihétvégén olyat alkotott, ami csak keveseknek sikerült Amerikában: Oaks-Derby dupla! Szenzáció!

Az Oaksban a máig emberek ezreinek szívét dobogtató szuperkancával, Rachel Alexandrával nem talált legyőzőre, míg a másnapi KD során az a Mine That Bird (MTB) volt a társa, akit már oldalaink hasábjairól (és a róla készült mesteri mozifilmből) egész biztosan ismernek. Abban az évben egyébként még ugyanezzel a két lóval a Triple Crown másik két ágának is nekivágott. Rachellel sikerült is nyernie a Preaknessben (éppen MTB előtt), ami azért volt hatalmas siker, mert kanca ezt a versenyt előtte csak 85 évvel tudta utoljára abszolválni (Borel egyébként Rachel állandó lovasa volt, nevük összeforrt, sikersztorijuk régóta ismert). Mine That Bird viszont “csak” harmadikként ért célba a Belmont Stakes során, így a Hármas Korona-diadalt, különböző lovakkal elszalasztotta Borel, de ennyi baj legyen!

  Rachel Alexandrával. Fotó: kentucky.com

2010 is emlékezetes év hősünk számára, hiszen akkor is maradandót alkotott a legnevesebb amerikai lóversenyhez fűződően. Super Saver nyergében ismét Kentucky Derby győztes vált belőle, karrierje során harmadszor, amely elsőségeket ráadásul 4 év leforgása alatt hozta össze. Ez előtte soha senkinek nem sikerült még! Történelmet írt… 3 évvel ezelőtt pedig 26. zsokéként csatlakozott ahhoz a szűk körhöz, akik Észak-Amerikában lovagolva 5000, vagy annál is több győzelmet könyvelhettek el pályafutásuk során. Te jó ég, és mindezt 22 év alatt! Ez ám a teljesítmény! 2016 márciusában bejelentett visszavonulásáig egészen pontosan 5146 versenyben ült nyertes lovat.

 Super Saverrel a Kentucky Derby győzelem után. Fotó: equineink.com

Személyében egy visszafogott, érzelmes embertől vesz búcsút az egész lóversenyszakma, aki mindemellett még kikezdhetetlen munkerkölcséről volt ismert, és arról a képességről, hogy nagyon ügyesen tudott verseny közben a barrierhez “tapadva” teret menteni az általa lovagolt lovaknak. Innen ered a címben olvasható beceneve is, a “Bo-rail” (rail-korlát). Lelépése a galoppvilág zöld színpadáról nagy szakmai veszteség, űr marad utána. Köszönünk mindent, Calvin!

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1818504400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása