A Santa Anita fekete akta

Meghatározatlan időre bezárja kapuit Kalifornia egyik legnagyobb lóversenyparkja.

santaanitatraining.jpg

Rájár a rúd a Santa Anita Parkra. Akik aktívan követik az amerikai galopp eseményeit, azok talán már értesülhettek róla: a héten eldőlt, bezár a kaliforniai versenypálya. Eredetileg a ma esedékes Santa Anita Handicap napja lett volna a “búcsúest”: mi a szuperhétvége utolsó, harmadik kedvcsinálójával  is innen készültünk Önöknek, azonban utolsó pillanatban az eredeti tervekkel ellentétben a patinás futamot (és a vele együtt a háromévesek San Felipe Stakes-ét) is elhalasztották.

Az ok pedig már-már botrányos: december 26 óta 21 telivért kellett elaltatni az edzés vagy verseny közben történt balesetekben szerzett sérülések miatt, köztük a Breeders’ Cup-győztes Battle Of Midway-t.

A legutóbbi haláleset kedden történt, mikor egy négyéves kanca, Lets Light the Way sérült meg tréning közben jobb elülső lábán. Ez már a kilencedik baleset volt a fő homokpályán, emellett további hat történt a másik homokos sávon és öt a gyepes felületen. Az összesen 21 eutanázia pedig már most majdnem duplája a tavalyi évben történt összes hasonló esetnek.

A lóversenylapok mellett, természetesen az országos médiumok is kiemelten foglalkoznak a tragikus esetekkel. A Los Angeles Times találgat. Szerintük számtalan faktor játszhatott szerepet benne, hogy ez a szám ilyen sokkolóan magas legyen. Első soron a versenyfelületek szabálytalanságai kerültek górcső alá, de semmilyen rendellenességet nem fedeztek fel. Ezt követően felmerült a gyanú, hogy sok kisebb értékű lovat rendszeresen “doppingolnak” legális fájdalomcsillapító szerekkel, így a sérülés ellenére is munkában maradnak. Végezetül pedig szóba került a puszta tény is, hogy a telivéreket egyre inkább nagy sebességre tenyésztik, nem pedig hosszú karrierre. Nem lepődnénk meg, ha mindháromban lenne bőven igazság. 

A problémák felmérésével a versenypálya Mick Peterson biztonsági és versenyfelületi szakértőt bízta meg, de az átfogó vizsgálat számos adatot és még a pályáról készült radarképet is analizálva azt az eredményt hozta, hogy

a pálya 100%-ban megfelelő állapotban van, és ez teszi igazán bonyolulttá és aggasztóvá a helyzetet.

És mivel a vizsgálat során nem derült fény a balesetek okára, a lovak biztonságának megóvása érdekében a park vezetősége úgy határozott, hogy meg nem határozott időre bezárják a versenypályát és szüneteltetik a futamok rendezését, közben pedig Peterson egy újabb csapata, Dennis Moore korábbi pályaszakértő vezetésével is segíti a felmérést.

“Számos különféle tényező hozzájárulhat ehhez” – mondja Peterson. “A talaj és az előkészítés csak két dolog, ami hatással van a lovakra, de ott van többek között az időjárás is. Mindegyiket ki kell vizsgálnunk és megtalálni egy közös kockázati faktort.”

Persze a lezárás sem ment könnyen. A vezetőség saját felelőssége mellett a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals, az egyik legnagyobb jelentőségű amerikai állatvédő szervezet) is a pálya bezárásáért ágált, és egy kisebb botrány kerekedett ki az egészből. Végeredményként elkerülhetetlen volt az ideiglenes kapuzár, az itt készülő telivéreket pedig Los Alamitos veszi át, de értelemszerűen csak átmeneti megoldásként.

“Santa Anita egy “nagyszerű versenyhelyszín” és most nem nagyszerű” – nyilatkozta a helyi tréner, Bob Hess Jr. “Lovak nélkül semmik vagyunk. Velük élünk és velük halunk meg. Az elmúlt két-három hét brutális volt. Valami nincs rendben, és helyre kell hozni.”

Reméljük, a csapatnyi szakértő mielőbb megtalálja a probléma forrását, majd helyre is hozza, hogy Santa Anita újra az a jól ismert nyüzsgő lóversenyparadicsom lehessen, ami mindig is volt.

Virág cikkéhez egy adalék. Santa Anita Parkban nem először vannak gondok és tragikus balesetek, hiszen emlékezhetünk rá, hogy a LUCK című televíziós sorozatot is ezért szüntette meg az HBO, mert több ló úgy megsérült az ottani forgatás során, hogy el kellett altatni őket és az állatvédők hatalmas kampányba kezdtek a filmesek ellen. Erről írtunk is anno. -sa főszerk.

Az eredeti interjú forrása az LA Times.

Képek: Santa Anita Park, America’s Best Racing

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr618504000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása