20 éve történt – 2001 a magyar nagydíjak tükrében

…avagy folytatódott a nagy tarolás.

leylandi-ciprus-juszel-bela-800x445_1.jpg

Reméljük mindannyian olvasták tavaly azt a cikkünket, amikor is arról írtunk, hogy a magyar lóversenyzés legegyoldalúbb szezonját produkálta a Bagi/Kanics/Kovács trió. Még az egy évtizeddel korábban mindenki másnak csak morzsákat juttató Kentaurs Farm sem volt képes olyan sikersorozatra, mint ők 2000-ben.

Nos, a 2001-es galoppszezon (Alagon!) nagy változásokat nem hozott, hiszen folytatódott a kakucsi tarolás, mely rögtön a Nemzeti Díjban kezdődött. Leylandi Ciprus méntársait is legyőzte mérföldön, és megtette amit azóta senki: mindkét tavaszi klasszikust megnyerte, azaz a két esztendővel korábban életre hívott Hazafi Díjat is. A Nemzeti Díj érdekessége, hogy totális kancadobogó alakult ki Segnorita Clara és Apple Bloome helyezései révén. (Mivel manapság egy napon rendezik a két hároméves klasszikust, így ilyesféle duplázás lehetetlen. – a szerk.)

„Ciprus” folytatta menetelését és a Kancadíjban sem talált legyőzőre, de sajnos utána – pont a derby előtt –  megsérült.

Visszaugorva tavaszra, az „Évszázad Derbyjének” két hőse került a címlapokra, bizonyítva klasszisukat azzal, hogy egy évvel később, középtávon is magas formát igazoltak. A három derbynyerőt startgépbe állító Millenniumi Díjat Rodrigo, míg a Batthyány-Hunyady Díjat, a nagy rivális, „a Millenniumiban” „csak” 4. Akito nyerte.

Az év champion trénerének istállójából April Surprise-zal nem esett meg az a csúfság, hogy Alagi Díj sikere után a Derbyt elbukja. 3 hosszal nyert Prometheus előtt, így az apja, Mafhum bekerült a „hallhatatlanok társulatába”, hogy derbygyőztesként derbygyőztes ivadéka született.

Ősszel még mindig folytatódott Akito ragyogása, hiszen kiváló, nemzetközi szinten is sikeres lovakat vert a Kincsem Díjban, majd 1000-el rövidebbre, a mai Kállai Pál emlékversenyben sem talált legyőzőre, amit 14 hosszal (!) nyert. Sőt ez egész év folyamán egy vereséget jegyzett (a már említett Millenniumiban), 1500-2800 méterig uralta a versenyeket így senkit nem lepett meg, hogy nála landolt az Év Lova cím.

Akito mellett leginkább az istálló másik üdvöskéje, Black Rose szárnyalása színesítette az évet, aki nyolc versenyéből hetet (!) megnyert, közte a Kozma Ferenc emlékversenyt. Egyetlen vereségét, a számára kissé hosszú, mérföldes távon szenvedte még el tavasszal.

black-rose.jpg

Black Rose – igaz a kép 2002-ben készült

Az Imperiál Díjat az akkor már hatéves kanca Waters Edge nyerte, aki nem igazán volt megkímélve, hiszen 16 versenyt futott abban az évben, igaz ezek szerint remekül bírta. (A Buccaner Díjat nyáron 7 hosszal nyerte – a szerk.)

A Legerben bombameglepetés. Az év folyamán addigi 12 versenye során mindösszesen csak két győzelmet arató, és a Turf szerint emiatt lesajnált Batu Kán öt hosszal verte a szuperfavorit April Surprise-t. Nála valóban egyszeri fellángolásról beszélhetünk, hiszen egy hónappal később a Lovaregyleti Díjban már e forma közelében sem járva nyolcadik.

Már csak a kétévesek maradt ki felsorolásunkból. Aperianov mester nagy örömére Jupiter már 2001-ben bontogatta szárnyait és a Szent László Díjban aratott győzelmekor (amikor is megfosztotta Gazduramot a veretlenségétől), még senki nem tudhatta, hogy három évvel később ő szállítja majd a trénerfejedelem utolsó nagydíjgyőzelmét. A Kritériumban pedig egy kiváló kancát ismerhettünk meg Préri Mary győzelmekor. A futam érdekessége, hogy a II. helyen alakult ki holtverseny O’Hara és Szépségem között.

2001 az év, amikor a téli időszakban Kuvaitban munkát vállaló Varga Zoltán zsinórban harmadjára lett osztrák champion (!), amikor This Key Fits győzött a White Turfon, amikor Köteles Bertalan nyerte meg egy helyi lóval az első Horvát Derbyt, amikor Noska József fejsérülést szenvedett, amikor tovább folytatódott a „Lidohill hadjárat” és a Trial Stakesben csak a 40 milliós Clarion előtte, de a Vederemo Rennenben már magabiztos győzelmet arat dr. Ecsedi Ferenc sárgája. (Mivel egy igazi mérföldes, nemzetközi klasszisról van szó, a derbyk nem az ő távjai voltak, de sikereit jól példázza, hogy Overdose megjelenéséig a legtöbbet kereső magyar telivér volt. – a szerk.)

2001.10.06. pedig történelmi dátum lett a magyar galoppsport aranykönyvében.

Aperianov mester öt lovat nyergelt aznap és mind az ötöt nyerőként vezethette vissza.

Az előző írásban már elmondtuk, hogy nem az összes nagydíjat vesszük figyelembe a visszapillantóinkban, de a most vizsgált 13-ból Kanics Melinda lovai nyertek meg hetet. Egészen elképesztő.

Melindának ez ismét championi címet jelentett, míg a lovasoknál  a 23 éves Kerekes Károly lett a bajnok, Kállai és Kovács előtt.

Az általunk vizsgált futamok:

NEMZETI Leylandi Ciprus/Kovács S./Kanics M.
MILL. Rodrigo/Kerekes K./Ribárszki S.
BATTHY. Akito/Kovács S./Kanics M.
ALAGI April Surprise/Deczki A/Kanics M.
DERBY April Surprise/Kovács S./Kanics M.
KANCA Leylandi Ciprus/Kovács S./Kanics M.
KINCS. Akito/Kovács S./Kanics M.
IMP. Waters Edge/Pető S./Németh I.
KOZMA Black Rose/Kovács S./Kanics M.
KÁLLAI Akito/Kovács S./Kanics M.
LEGER Batu Kán/Varga Z./Sztojka R.
SZT. L. Jupiter/Kállai P./Aperianov Z.
2 é KR. Préri Mary/Tormási Gy./Csicsai F.
ÉV LOVA Akito

A nyitóképen Juszel Béla fotóján, Leylandi Ciprus.

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr5118503564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása