Esch Győző (1897-1984)

Szeptember legendája: a tizenháromszoros derbynyerő!

esch_gyozo_zsoke_jobbra_es_csaladja.jpg

Hűséges olvasóink tudják, hogy minden hónapban méltatunk egy olyan legendát, akinek születése vagy halála 2024-ben kerek évfordulós.   

A győzni akarás másokénál jobban nyomta rá bélyegét erre az emberre. Ami nem csoda, hiszen Esch Győző 12 Derbyben győzött élete során, ebből ötöt hazánkban, hatot Bécsben, egyet pedig Prágában szerzett. Mint lovas és mint idomár legalább 200 nagydíjat és 7-800 versenyt nyert meg, pontosan nem tudja mennyit. A véletlen vitte a pályára. Bátyja pincérfiú volt a Pannónia kávéházban és friss mozgása nagyon tetszett Adamsnak, a neves angol trénernek. Unszolta öt, menjen hozzá lovásznak.

- Én jobban szeretem a kávéházat - válaszolta. Hanem van nekem egy 11 éves öcsém, annak szólhatok, így is történt, és az öccs, Győző egy hónap múlva már lovászkodott Tata-tóvároson. Volt mit tennie a 35 lovas Dreher istállóban. Ezután Bécsben lovagolt, a felfelé ívelő pályán 1919-ben 57 győzelemmel champion. 1921-ben visszajött Magyarországra, de két évig 1924-25-ben Németországban is lovagolt. Majd 1926-tól végleg Magyarországon telepedett le, és 1938-ig Szigeti idomárnak szerzett babérokat.

Volt olyan szerencsés hetem - mondja amikor három komoly díjat sikerült nyernem: 1924 májusában, kedden a Király díjat Ascanioval, csütörtökön a Széchenyi díjat Reponseval, vasárnap pedig az Alagi díjat Borgiával. Emlékszem, akkor halt meg a vereség okozta izgalomtól szegény Krause Károly idomár.

Egy kissé elidőztünk a Derby győzelmein, elsősorban a hazaiakon. 1921-ben még megverték, de egy év múlva Lavendel ll.-vel már meg volt az első hazai Derby győzelem. A kétéves korában 176 centis, nagy növésű, még lomhának látszó ló tetszett neki.

Lassan kezdett, de aztán keményen küzdött - mondja Esch. Ez pedig nekem kedvezett, mert mindig várásra lovagoltam, kívülről támadtam, így hát jól összetalálkoztunk.

1928-ban Tiszavirág volt a második, 1933-ban Canada a harmadik, ami azért emlékezetes, mert a nagy versenytársat Schejbalt sikerült legyőznie.

Nagyon nehéz volt, mert a telivér mondhatnám "idegroncsként” viselkedett. A többiek előtt kellett kivinni, s próbagaloppot sem végeztem vele. “Ach und krach" jól indultam, s tudtam, nyerek vele. A ló abban az évben minden versenyében győzött, de négyévesen már nem számított semminek.

A negyedik Derby siker egy év múlva Cagliostro-hoz, az ötödik 1938-ban Alibihez fűződik. Ez volt a legfényesebb, mert az akkor Közép-Európa legjobbjának számító, híres Bernadotte-ot kellett legyőzni.

szigeti-esch_gyozo.jpg

A kép bal szélén Szigeti Nándor

Nyugtalan természetű volt és mint mondja, szeretett csavarogni. Megjött a tél, és Esch Győző lovassikereiröl Bécsből, Prágából, Rómából, Nizzából, Svájcból érkeztek a hírek.

St. Moritzban, 1930-ban a tó jegén futottunk 2000 méteres futamban. Havat hordtak rá, majd lehengerelték, úgy hogy sima pályán reális versenyt mentünk egy Levine nevű magyar lóval.

Akkor már neve volt, nem adta "áron alul” magát. Reeves-nél Bécsben 16 százalékos részesedésért, és azzal a kikötéssel lovagolta Prielt, hogy csak ő ülhet rá a tréningben.

Az eredmény: természetesen győzelem a Derbyben és további meghívások mindenfelől.

41 éves, amikora sikerek csúcsán elérte a zsokésors. Elnehezedett, abba kellett hagynia. Nem tagadja, nehéz volt. Pedig sokat szenvedett, hogy a súlyát tartsa.

Tehetős embernek számított, amikor 17 lóval az idomárságot elkezdte. Ezt sem művelte kevesebb eredménnyel. Fiát, Sándort is maga mellé vette és sok sikert arattak. A híres színművésznő, Honthy Hanna lova, Fifi is az ö istállójában állt. Jó szeme sem hagyta cserben. Meghallotta, hogy egy Hasan-Hajadon utód került az egyik idomár társához. Cserét ajánlott: bármelyik két lovát kiválaszthatja helyette. Az alku létrejött.

Amikor bevezették hozzám Hadnagyot, nem szégyellem, megcsókoltam.

Vagy tizenketten néztek rám értetlenül, mert a ló bizony nem tett túl jó benyomást. Azt mondtam akkor: ha ez a telivér nem lesz az ország legjobb lova, akkor visszaadom az idomári megbízatásomat.

Az idő Esch Győzőt igazolta, mert Hadnagy minden nagyversenyben, köztük a Derbyben is diadalmaskodott, elhozva ezzel a  13. derbyserleget számára.

hadnagy_gyozelme_utan.jpg

Hadnagy - a derbygyőzelem után. Nyeregben fia - Esch Sándor

A gazdag pályafutás végén, 1960-ban idomár sampion lett, majd négy év múlva nyugdíjba vonult.

A kéz. Jó kezem volt - mondja végül. Finoman bántam a lovakkal, sok simogatást, a versenyben pedig támogatást kaptak tőlem az érzékeny állatok.

És még egy dolog segítette, a bámulatos hidegvér. Valósággal önszuggeszciót végzett versenyei előtt. "A te előnyöd a riválisokkal szemben a nyugalmad” - szokta mondogatni önmagának, és ehhez is tartotta magát.

Írta és képek: Horváth József. A nyitóképen családja körében a jártatóban

A Magyar Derby mellett ötször nyert Kancadíjat, és szintén ötször gróf Széchenyi István emlékversenyt. Idomárként nem sikerült megismételnie a nyeregben elért sikereit. Nyert ugyan derbyt, de a ma is élő magyar nagydíjak közül  összesen csak nyolcban győzött. Lovasként ez a száma 48 volt. Ennek ellenére a magyar galoppsport legnagyobb legendái között a helye. - Sereg András 

esch_gyoz_derbyk.png

tamogatoi_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr9618501674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása