10 éve történt – 2011 a magyar nagydíjak tükrében

Visszapillantó sorozatunk zárófejezetéhez érkezett.

cosgrave-800x445_1.jpg

2011 – a két Sándor nagy rivalizálásáról maradt emlékezetes.

A Nemzeti Díjat Lenz (Ribárszki Sándor – továbbiakban RS) nyerte, míg a Batthyány-Hunyady Díjban Quissisana (RS) klasszisokat, sőt a korszak legjobb lovait (Makaam, Mezzanine, Letty, Morasco) utasította maga mögé. A kanca formája egészen őszig kitartott, hiszen az Imperiál Díjat és a Kállai Pál emlékversenyt is sikerrel abszolválta.

A (Derby utáni) két legfontosabb trófea, a Millenniumi és a Kincsem Díj (csakúgy, mint 2020-ban) sajnos Szlovákiába került. Mindkettőben az előző év derbygyőztese, Shamal Sally nyert, utóbbiban ráadásul friss derbynyerőnket verve.

Az Alagi Díjban Mediplomat Szabó Józsefet segítette hozzá pályafutása utolsó nagydíjsikeréhez. Persze akkor még nem tudhattuk, hogy Pöri másfél évvel később örökre itt hagy bennünket.

A Derby finise nem volt zavartalan lefolyású, de a versenyintézőség a pályán elért sorrendet nem módosította. Ostinato (Kovács Sándor, továbbiakban KS) a megdicsőült az Alagi Díj nyerője előtt. A  nyitóképen látható Pat Cosgrave és Ahmad Ajtebi is lovagolt a futamban! Az itt negyedik Lenz, pár héttel később második a szlovák kékszalag futamában

p8060794.jpg

Exlibris csapata a trófeákkal

A kancák klasszikusát a derbyben ötödik Exlibris nyerte Jozef Rosivalnak, aki a Legerben szorongatta Ostinatot, de ez a trófea is KS vitrinjébe került végül. Az Év Lova cím pedig Ostinatohoz.

Legnagyobb sprintversenyünk Városbíró (KS) hattyúdala lett, hiszen utolsó alkalommal nyerte meg a kiírást. Ez az igazán fantasztikus herélt, még a következő két évben is futott, amikor is 2. és 4. helyen zárt. Nyolcszor futott a sprintklasszikusban és (zsinórban) ötször győzött benne. Káprázatos.

A legmagasabb szinten egészen páratlan egy ilyen hosszú pályafutás.

Már csak a csikók maradtak ki felsorolásunkból, ahol mindkét esetben KS-RS sorrend alakult ki, de mindkétszer KS sikerével. A Szent László Díjban Lake Louise verte Dvorniky Dream-et, a Kritériumban pedig Latin Lover Libanont.

Az általunk vizsgált 13 nagydíjból így a két Sándor nyert kilencet, 5:4-es leosztásban Kovács javára.

NEMZETI Lenz/Németh S./Ribárszki S.
MILL Shamal Sally/Z. Smida/Z. Kubovicova
BATTH. Quissisana/G. Hind/Ribárszki S.
ALAGI Mediplomat/Kerekes K./Szabó J.
DERBY Ostinato/N. Murru/Kovács S.
KANCA Exlibris/V. Janacek/J. Rosival
KINCSEM Shamal S./Z. Smida/Z.Kubovicová
IMP Quissisana/N.Murru/Ribárszki S.
KOZMA Városbíró/S.Georgiev/Kovács S.
KÁLLAI Quissisana/N. Murru/Ribárszki S.
LEGER Ostinato/N. Murru/Kovács S.
SZT. L. Lake Louise/Kerekes K./Kovács S.
2 é KR. Latin Lover/Kerekes K./Kovács S.
ÉV LOVA Ostinato

2011 volt az év, amikor elhunyt Imperiál tenyésztője, Rádoki József, Patay Sándor hippológus és az első magántenyésztő, Kovács Mihály. Potyók Lászlónak súlyos érszűkület miatt mindkét lábát amputálták, amikor Overdose negyedik lett a Royal Ascoton.

Ezzel sorozatunk véget ért. 2022-ben, terveink szerint ugyanígy visszapillantunk 1972-2012 eseményeire.

Képek: RP archív

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr8618503552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása