Derbynyerő kancák - 1. rész

Újabb sorozatunkban azokat a hősöket mutatjuk be, akik a méneket is legyőzték a legnagyobb, legfontosabb klasszikusban.

Elsőként ismét az amerikaiak. Egy igazi legenda született 1912-ben.  A sárga kanca élete során, 11 versenyen indult és ebből 9 trófeát gyűjtött be, de nem ezért lett emlékezetes pályafutása. Főhősünk tenyésztője és tulajdonosa Harry Payne Whitney, akinek kezei között a Brookdale Farm-on, (New Jersey állam) sok kiváló telivér látta meg a napvilágot. A bizakodó futtató nem akárkit kért fel trénernek, hanem a nyolcszoros Belmont Stakes nyerőt, James G. Rowe, Sr.-t.

A képen Rowe (bal oldalon) Regret és Whitney.

Regret (Broomstick - Jersey Lightning) már kétévesen is megmutatta, hogy igazi klasszis, behúzta a Saratoga Special Stakes-t (Gr.2), a Sanford Stakes-t (Gr.3) és a Hopeful Stakes-t (Gr.1), így ő lett az első, aki mind a három kétéveseknek kiírt saratogai futamot megnyerte. Háromévesen első versenye rögtön a Derby volt, amit szintén megnyert és ezzel kétszeresen is történelmet írt.

Ő lett a verseny első kanca-, és az első veretlen győztese.

Amerika legjobb háromévesei mind meghajolni kényszerültek előtte, így nem meglepő, hogy 1915-ben az Év Lovának választották. A másik két Hármas Korona versenyen nem indult, de érdekesség, hogy ebben az évben a Preaknes Stakes-t is kanca nyerte, Rhine Maiden személyében. A 20. század legjobb 100 lova között a 71. helyre rangsorolták, 1957-ben pedig bekerült a Hall of Fame-be. Regret 22 éves korában a Whitney Farm-on pusztult el. 11 ivadéka született. 

Öt évvel Regret győzelme után ismét kanca bajnokot avattak Churchill Downs pályáján. A csodálatos sárga kanca, Genuine Risk (szül:1977, ExclusiveNative – Virtuous) vérvonala alapból bizakodásra adott okot, hiszen apai féltestvére 1978-ban Hármas Koronát nyert. Alig két évvel Affirmed győzelme után Ő is starthoz állt a Kentucky Derbyben, végül a célegyenes előtt, már a kanyarban átvette a vezetést és megnyerte a versenyt. Regrettel ellentétben a tulajdonos (Diana M. Firestone) és a tréner (LeRoy Jolley) is úgy gondolták, a kanca képes lehet a többi klasszikusban is helyt állni. Nem tévedtek nagyot. Genuine Risk valószínűleg a legjobb a három Derby nyerő kanca közül, ugyanis a Preakness és a Belmont Stakes ezüstérmét is elhozta, azaz mindkét klasszikusban másodikként ért célba. 

15 versenyéből 10-et nyert, háromszor volt második. Kiváló teljesítményével 1986-ban Hall of Fame tagjai közé választották. Ő volt az első olyan Derby-nyerő kanca, akit egy másik Derby-nyerővel (Secretariat!!) fedeztettek. Sajnálatos módon a csikó halva született. Matuzsálemi kort élt meg. 2008-ban, 31 éves korában pusztult el a Newstead Farm-on. 

A csodálatos szürke. Sajnálatos módon 1988 sem mostanában volt, azóta várjuk, hogy ismét kancára kerüljön a virágos takaró. A Kentucky Derby nyerő kancák sorozatunk utolsó telivéréhez érkeztünk. Winning Colors (Caro – All Rainbows) 1985-ben született az Echo Valley Farm-on. Remek származása és kiváló eredményei miatt miatt tulajdonosa, Eugene V. Klein hatalmas elvárásokkal nevezte be a Kentucky Derby-re. 1959 után ugyanis ő lett az első duplázó, aki megnyerte az Oaks-ot és a Derbyt is Santa Anita Parkban. Utóbbit 7,5 hosszal nyolc mén ellen. Kentuckyban is elsöprő siker született. Winning Colors végig uralta a versenyt, csupán a végén tudta Forty Niner (3 és fél hosszra) megközelíteni, de nem volt kétséges a kanca győzelme. A következő megmérettetése a Hármas Korona második ága a Preaknes Stakes volt. Itt 3. helyen futott be. Hatalmasat küzdött Secretariat fiával Risen Star-ral aki nem csupán ezen a versenyen, de a Belmont Stakes-ben is nyerni tudott, ahol a kanca csupán 6. helyen ért célba. Winning Colors összesen 19 versenyen indult, nyolcon diadalmaskodott. Nyugdíjazása után tenyészkanca lett belőle, összesen 10 ivadéka született, ebből 8 kanca és 2 mén. 2008-ban, 23 évesen altatták el miután kólika következtében komplikációk léptek fel nála.

Mai napig csak ők hárman nyerték meg kancaként a Kentucky Derbyt. 

Mérges Enikő, nyitókép: wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2818503362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása