Az utolsó nem sikerült - 4. rész

Következzenek az angolok, akik elbuktak az utolsó akadályon.

e203.jpg

Csupán fejhosszon múlt a történelmi győzelem, hiszen Cotherstone (szül. 1840 Touchstone – Emma) volt az első olyan telivér, akinek esélye volt megnyerni az első angol Hármas Koronát, hiszen a A St Leger Stakes-t 1776-ban hívták életre, de az Epsom Derby-t 1780-ban, a 2000 Giuneas-t pedig csak 1809-ben rendezték meg először.

Az első lehetséges koronanyerőre közel 40 évet kellett várni, Cotherstone volt az a versenyló, aki mindhárom versenyen elindult. 1843-ban megnyerte a 2000 Guineas-t és az Epsom Derby-t, de szeptemberben fejhosszal kikapott Nutwith-től, aki így megfosztotta őt a koronától. A közvélemény felháborodását az váltotta ki, hogy a tréner rossz taktikát választott versenyre és Cotherstone ezért veszíthetett, de hiába, ilyen a lóverseny.

Anglia második trónkövetelési kísérlete Pretender-hez (szül. 1866, Adventurer – Ferina) köthető. A Guineas és a Derby megnyerése után tűkön ülve várta mindenki, hogy sikerül-e neki megkaparintani a hőn áhított Koronát. Augusztusban Stockton-ban megnyerte Great Northern “St Leger-t”, de egy légúti betegség, a Roarer-szindróma tünetei jelentkeztek nála, ami egyre inkább akadályozta a felkészülését. Szeptember 15-én 5/6 eséllyel favoritként állt starthoz a tizenegy lovas mezőnyben. Ekkor már az a hír járta, hogy nincs a legjobb formájában. A kezdeti szakaszon feltartották, de nem tudott kellően felgyorsulni a célegyenesben, és fáradtan ért célba, negyedikként, hat hosszal a nyerő Pero Gozem mögött. Két nappal később a 2400 méteres Doncaster Stakes-ben közel volt a vezetéshez, végül nagyon kikapott, ismét Pero Gozem-től. Októberben némileg jobb formát mutatott, nyakhosszas második lett a francia outsider, Boulogne mögött, aki három kilogrammal kevesebbet vitt nála a Newmarket Derby-ben. Sajnos, az angol lóversenyrajongóknak ismételten várnia kellett a trónfoglalásra, a nagyreményű Pretender csupán negyedikként futott át a célvonalon. Pero Gozem rendkívül erős futásával szétszórta a St Leger mezőnyét. 

“Ilyen sem volt még!” felkiáltással indítom ezt a részt. 1882 igen csak érdekes év volt az angol lóversenyzésben, ugyanis kis híján Hármas Koronát nyert a kiváló kanca Shotover (szül. 1879 Hermit – StrayShot). A St Legerben azonban kikapott: csupán harmadik helyen ért célba. Így esett, hogy az 1882-es Leger dobogóját elfoglalták a Hölgyek! 

Ugyanis nem csak Shotover, hanem a Leger-t nyerő Dutch Oven és a második helyen berobogó Geheimniss is a gyengébbik nem képviselője. 

A fogadók a Geheimniss és Shotover küzdelmére számítottak, nagy izgalommal várták az összecsapáSt Végül Dutch Oven megviccelte az Oaks és a Derby nyerőjét és megnyerte a Leger-t. Totális hölgyuralom!

A nyitóképen látható, 1885-ben született Ayrshire korának egyik kiemelkedő telivére volt. Nem csupán a versenypályákon, hanem a tenyésztésben is nagy sikereket ért el. Apja a nagynevű Hampton, anyja pedig a Galopin apaságú Atalanta. Kiváló származása nagy reményekkel kecsegtetett, háromévesen megnyerte a 2,000 Guineas-t és az Epsom Derby-t. A St Legerben így favoritként indították. Sajnos a legjobbaknak sem sikerülhet minden, 6. helyen ért célba az 1888-as kiadásban.  A kiváló kanca Seabreeze, aki az Epsom Oaks-ot nyerte, átgaloppozott a mezőnyön és diktálta a tempót a verseny végéig. Ayrshire a végére elfáradt így a kanca könnyű győzelmet aratott és ezzel megfosztotta a koronától a trónkövetelőt. 

1 évvel azután, hogy a nagyszerű Isinglass elfoglalta Anglia trónját, megérkezett az új trónkövetelő, akinek majdnem sikerült átvennie tőle az áhított koronát. Ladas (szül: 1891, Hampton – Illuminata) könnyedén nyerte a 2000 Guineas-t és a Derby-t 1894-ben, de a St Legerben alig 1 hosszal kikapott Throstle-tól, aki ezzel nagy meglepetést okozott a fogadóknak. A kanca korábban nem mutatta csúcsformáját, így a St Leger mezőnyében szélső esélyesnek számított. A nyár folyamán 1893 TripleCrown bajnoka, Isinglass és e cikk főhőse kétszer is találkozott a gyepen. A Princess of Wales’s Stakes (akkor még Newmarketben) nézőcsúcsot hozó összecsapásán Isinglass szoros versenyben győzedelmeskedett, majd az Eclipse Stakes-ben Sandown-ban a két nagyágyú szinte fej-fej mellett galoppozott, a többi indulót figyelmen kívül hagyták. A két Derby győztes uralta a versenyt a záró szakaszban, de Ladas megint nem tudta legyőzni Isinglassot,  aki ismét verte a mezőnyt, többek között a Legert nyerő Throstle-t is.  Ladas tenyésztője és tulajdonosa nem más volt, mint Lord Rosebery, az aktuális miniszterelnök. 

Ismét egy kanca! Az 1904-es év különleges volt a lóversenyrajongók számára. Elképesztő és hihetetlen, ugyanis 2 bajnok csapott össze az angol St Leger-ben. Mindketten ugyanazt akarták, a legjobbnak lenni. A tét is hasonló volt, Triple Crown vagy Fillies Triple Crown. St Amant a legjobb 3 éves mén és Pretty Polly a legjobb 3 éves kanca küzdelmét kísérhette figyelemmel a lóversenyért rajongók hatalmas tábora. St Amant megnyerte a 2000 Guineas Stakes-t és az Epsom Derby-t, Pretty Polly pedig a 1,000 Guineas-t és az Epsom Oaks-t. Így vált igazán izgalmassá a versengés, hiszen mindkettőjüket 1 győzelem választotta el a koronázástól. Végül az angolok Királynőt koronázhattak, St Amant a Legerben lemaradt és utolsóként futott át a célvonalon. Kiváló származása ellenére (St Frusquin – Lady Loverule) nem váltotta be sem versenyzésben, sem a tenyésztésben a hozzá fűzött reményeket, hiába nyert majdnem TripleCrown-t, a 21 futamon aratott 6 győzelem nem éppen imponáló mérleg. Pretty Polly nevét azonban ma is Gr1-es besorolású futam őrzi.

A kiváló Minoru (Cyllene – Mother Siegel) 13 futásából 7-et megnyert köztük a 2,000 Guineas-t és az Epsom Derby-t 1909-ben. Végül a St Legerben egy olyan méntől kapott ki, aki a két korábbi klasszikusban mögötte (4. és 5. helyen) végzett. Így Bayardo a ,,Legerben” le tudta győzni nagy ellenfelét és ezzel megfosztotta a koronától, aki csupán a negyedik helyen ért célba. Rövid tenyészkarrierje során is adott kiváló ivadékokat, közülük a leginkább kiemelendő Serenissima. A csodálatos anyakanca pedig további kitűnő csikókat adott a lóversenysportnak. (Ivadékai nyertek St Leger-t, 1000 Guineas-t Ascot Gold Cup-ot). Minoru 1913-ben eladásra került Oroszországba, ahol az 1917 orosz forradalom idején nyomva veszett, pletykák keringtek róla, hogy még életben van, de sajnos erről mind a mai napig nincs hiteles információ.

Imperiál felmenője is elbukott a végső akadályon…A két mén már kétévesen is kerülgette egymást a célban. Hol egyikül, hol másikuk került ki győztesként, de párviadaluk a nagy klasszikusokban lett kimondott szenzációja az angol lóversenysportnak. Manna (1922–1939, Phalaris – Waffles) megnyerte a 2000 Guineas Stakes-t és az Epsom Derby-t míg Solario nem messze tőle 4. helyen ért célba mindkét versenyen. Az 1925. évi St Legerben a két rivális nagy harcára lehetett számítani, de Manna nem volt topformában (10. helyen futott csak be), így Solario megnyerte a Legert. Ismételten nem avattak TripleCrown bajnokot. Manna a Leger után visszavonult és ménesbe került. Versenymérlege: 8 futás 4 győzelem 1 második és 2 harmadik helyezésInnen számunkra is érdekes a történet, ugyanis Manna egyik fia Mannamead (1929 –1946) aki veretlenül futott (7/7), 1937-ben Magyarországra került. Rendkívül sikeres és keresett mén volt hazánkban, de sajnos a második világháború idején nyoma veszett.

 

Minci (szül: 1944) neve valószínűleg sokaknak ismerősen csenghet. Ő Mannamead egyik legsikeresebb magyar kancaivadéka, és egyben Imperiál nagyanyja!! 

Hatalmas nyomás helyeződött Fred Fox vállára, amikor 1931-ben a következő „Király” hátára ültették. Cameronian (Pharos – Una Cameron) nagyon jó szezont tudhatott magáénak, megnyerte a 2000 Guineas-t és a Derby-t és ezzel ő volt a nagy favorit a St Legerben. Sajnos a zsoké rosszul mérte fel az erőviszonyokat és a lovát már a verseny elején “csatába dobta”, így végül veszített. Ráadásul nem is akárhogy, hiszen Cameronian az utolsó helyen ért célba, míg a Leger nyerője Sandwich. Az angolok így ismételten király nélkül maradtak.

Apja fia?

Cameronian első évjáratából született Scottish Union-nak sikerült az, ami az apjának nem. Megnyerte a St Legert! Sajnálatos módon az előző két ágban nem sikerült győznie, viszont az hozzátehetjük, hogy mindkét versenyen az előkelő második helyezést zsebelte be. 

A Hármas Korona utolsó ágán elbukókat bemutató sorozatunk ma véget ér. De, cikkünkben említést kell tennünk két korábbi bajnokról: az egyiküktől Hitler lopta el a koronát, a másiktól pedig egy sérülés… 

Blue Peter 1939-ben megnyerte a 2000 Guineast és az Epsom Derby-t, de a St Legerben már nem volt alkalma bizonyítani, hiszen a második világháború kitörésével törölték a versenyt.

Nimbus, aki tíz esztendővel később 500.000 néző előtt nyerte az Epsom Derby-t, egy sérülés miatt nem tudott indulni a Legerben.

joseph_20o_brien_20celebrates_20on_20camelot_20after_20winning_20the_20investec_20derby.jpg

Mostani bajnokunk pedig tényleg mostani, hiszen Camelot (Montjeu – Tarfah) 2009-ben született. Már kétévesen is bebizonyította, hogy kiváló képességek birtokában van: megnyerte a Gr1 besorolású Racing Post Trophyt, hároméves korában pedig már abszolút favoritnak számított miután győzött a 2000 Guineasben. Az Epsom Derby és Irish Derby bajnoka lett 2012-ben, de a Legerben Encke majdnem egy hosszal megverte a trónkövetelőt. Így nem került korona a fejére, és azóta máséra sem. A futamot hatalmas vita követte, ugyanis Camelot nyergébe a trénerzseni fiát, Josheph O’Brien-t ültette, aki igaz, hogy Breeders’ Cup-ot is nyert korábban, de finoman fogalmazunk, ha úgy írjuk: itt nem volt éppen a topon. A kiváló Camelot azóta már visszavonult (2013-ban), ivadékait hamarosan láthatjuk is a versenypályákon. Számunkra érdekes lehet, hogy nem csupán Kisbér leszármazottja, hanem a veretlenségi táblázat első helyezettjének, Kincsemnek is.

Az első 21 aspiránst Szabó Enikő mutatta be Önöknek, míg a folytatás a 22. Cotherstone-tól  Mérges Enikő munkája. kép: mirror.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr718503802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása