David Elsworth

Bemutatjuk Önöknek az immáron nyolcvanéves angol trénert, akinél többek között számtalan magyar is dolgozott már Newmarketben, illetve korábban Whitsburyben.

66391-large-800x445.jpeg

Nemrég a Racing Post jelentetett meg egy nagyinterjút mai főszereplőnkkel, amelyben a tréner úr részletesen beszél pályája meghatározó időszakairól. A közel háromezer szavas portrét teljes egészében ugyan nem áll módunkban lefordítva megjelentetni, a legfontosabb dolgokat azonban most elhoztuk Önöknek!

David Raymond Cecil Elsworth 1939-ben született és már fiatal korától lovak körül tevékenykedett. Először csak felvezette a lovakat a különféle sík- és gátversenyeken, ezt követően maga is rendszeresen nyeregbe ült, mint zsoké (szintén mindkét szakágban), majd Ricky Vallance tréner asszisztense lett. Mikor néhány év közös munka után Vallance 1974-ben egy véletlen hiba miatt elvesztette az engedélyét, “Elsie” minden követ megmozgatott, hogy végül ő maga is hivatásos trénerré válhasson. (Vallance lovának a verseny előtt a fogadók jóvoltából hirtelen nagyban megrövidült az oddssa, majd 15 hosszal meg is nyerte a futamot, ami ugyan csak véletlen egybeesés volt, a versenyiroda mégis csalásra gyanakodott és nem is sikerült nekik bizonyítania az ellenkezőjét.)

“Az első nagy élményem az volt, mikor én vezettem fel a favoritot az 1956-os Grand Nationalen, egy Must nevű lovat. Azt gondoltam, nagyon is nagy ügy volt. Ami azt illeti, nagyobb hatással volt rám, mint mikor 32 évvel később Rhyme ‘N’ Reasonnel megnyertük a futamot” – meséli a tréner. A teljesség igényéért, Must az első sövénynél felbukott, ám Elsworth lelkesedését ez sem tudta letörni.

“Zsokénak lenni maga volt a boldogság. Egy autóból folyamatosan kiszállva éltem, és örültem, ha egy évben lovagoltam vagy egy fél tucat nyerőt, de élveztem.”

55891-large-1024x576.jpeg

Legismertebb és hozzá legközelebb álló idomítottjával, a legendás Desert Orchiddal

A Vallance-szal történt fiaskó ugyan valamelyest visszavetette saját trénerlicenszének megszerzésétől, rövidesen már az 1979-ben született Desert Orchid idomárja lett, aki a rajongók nagy kedvencévé nőtte ki magát, jó pár évig tartó gátpályafutása alatt pedig számos díjat elhódított, többek között a Cheltenham Gold Cupot.

“Nyilvánvalóan kötődtünk Dessie-hez és hazudnék, ha azt mondanám, ha sok lóval kapcsolatban éreztem volna úgy, mint vele. Emlékeznünk kell rá, hogy Dessie épp olyan szánalmas öreg seggfej volt, mint én” – emlékszik vissza a mester talán élete lovára, aki 2006-ban pusztult el. “Mikor meghalt, úgy tette, ahogy tett Desert Orchid minden mást is – stílussal.”

A 80-as-90-es években azonban nem Desert Orchid volt az egyetlen sztár, aki kikerült a kezei alól. Korábban már említettük az 1988-as Grand National győztesét, Rhyme ‘N’ Reasont, továbbá ott volt még egyetlen klasszikus-nyerője, In The Groove (Irish 1000 Guineas, 1990), gáton Barnbrook Again (Queen Mother Champion Chase, 1990), valamint az ezredfordulón temérdek trófeát begyűjtő Persian Punch.

46706-large-1024x576.jpeg

Elsworth és Persian Punch Whitsburyben

Akkoriban Elsworth még Whitsburyben készítette lovait, 2006-tól azonban Newmarketbe tette át a székhelyét, ugyanis Egertonban ki tudott bérelni egy telepet, ahol azóta is tevékenykedik. Érdekesség, hogy korábban ugyanazt a helyszínt ötmillió fontért árulták eladásra, és már akkor meg akarta venni, szerencséjére azonban végül nem történt meg a vásár, ugyanis saját bevallása szerint nem engedhette volna meg magának.

Az állomány számát tudatosan csökkentette, jelenleg mindössze harminc ló áll az idomításában. Nem, mintha nem tartana ki a lelkesedés, csupán szeret nagyobb figyelmet szentelni minden egyes lovának. Ennek ellenére klasszisokban nincs hiány; 2015-ben Arabian Queen maga mögé utasította a nagy Golden Hornt az International Stakesben, 2019-ben pedig kisebb Group-összecsapásokban diadalmaskodtak lovai, többek között Sir Dancealot, Desert Skyline, Dandhu, Ripp Orf és No Nonsense.

“Nagyon ambiciózus vagyok a lovaimmal, de nem szeretném növelni a számaimat. Mikor fiatal vagy, ellenséges és mérges, más a helyzet. Az én koromban csak boldog vagyok, hogy csinálhatom. Hazudnék, ha azt mondanám, nem gondoltam még a leállásra, de az a helyzet, hogy mindezek ellenére imádom.”

Az interjú és a képek forrása a Racing Post.

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2618503706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása