40 éve történt – 1980 a galoppsportban

Folytatjuk visszaemlékezésünket, és 1970 után fókuszban az moszkvai olimpia éve.

fg_5_002-800x445.jpg

Az az év, amikor Jimmy Carter amerikai elnök az egész világot felszólította az év nyarán Moszkvában megrendezendő olimpiai játékok bojkottjára, amikor 88 éves korában meghalt Josip Broz Tito jugoszláv szövetségi elnök, amikor egyhetes űrutazás után visszatért a Földre Farkas Bertalan ez első magyar asztronauta, amikor Budapesten, az Örs vezér terén felavatták az ország első, nyugati stílusú üzletközpontját, a Sugárt, amikor a Beatles ikonját, John Lennont meggyilkolta Marc David Chapman, amikor meghalt Bon Scott, az AC/DC fontembere, és a zseniális Alfred Hitchcock brit filmrendező.

Az 58. Magyar Derbyt Aréna (Tóth  István) nyerte idehaza.

A Szenttamási Ménes lova hat hosszas derbygyőzelme után egészen a nemzetközi kategóriáig futott fel. Stockholmban végül negyedik, de hét esztendővel később fia, Torockó is derbyt nyert Vas Józseffel.

Visszatekintésünket kezdjük most a nagy víz túloldalán.

A hűséges ló mintapéldánya, Genuine Risk 131,859 néző előtt magabiztosan nyerte a Kentucky Derbyt. Ezzel, Regret után mindösszesen második kanca nyerője a rózsák futamának.

 

 

Nem sokáig fürödhetett a dicsfényben, mert a Preaknessben Codex, majd öt hosszal verte, máris szertefoszlatva a Triple Crownról szőtt esetleges álmokat. „A Belmontban” még nagyobb a döbbenet. Az Arkansas Derby győztesében senki sem bízott. Temperence Hill 53/1-hez adott előzetes oddsal a Derby és a Preakness hősei előtt.

Genuine Risk volt az első olyan Derby-nyerő kanca, akit egy másik Derby-nyerővel (Secretariat!!) fedeztettek. Sajnálatos módon a csikó halva született.

Aligha meglepő, hogy nem háromévest választottak ezek után az Év Lovának. Shoemaker 9. „Big Cap” trófeáját nyerte, most éppen Spectacular Bid nyergében, míg a fantasztikus telivér még hét nagy kupát szállított 1980-ban tulajdonosának, így persze az Év Lova címet is. A Whitney Handicap a családban maradt, mert State Dinner C. V. Whitney-nek hozza el a trófeát.

dcdusrgwkaag0go.jpg

Henbit és Carson

Európában nincs uralkodó. Mármint négylábú. A futamok futamát 1979 után ismételten a Dick Hern-Willie Carson páros nyerte, az elmúlt részben is említett Etti Plesch lovával, Henbit-tel. A tréner és zsoké legyőzhetetlen volt a King George VI and Queen Elizabeth Stakesben is, de ekkor négyéves Ela-Mana-Mou az ünnepelt.

Az International Stakesben Master Willie csak megágyazott káprázatos, 1981-es szezonjának. Az Irish Champions Stakest még csak ötödik alkalommal futották, de a zseni, Vincent O’Brien máris harmadik kupáját tehette vitrinjébe, Ribot unokája, Gregorian révén.

Európában a gallok szolgáltatták az év szenzációját. A Prix du Jockey Clubot, az az előzetesen 54/1-hez adott Policeman nyerte,

aki sem a derby előtt, sem pedig utána nem nyert versenyt.

Éppen ezért a szezon végén ménesbe, majd később 4,4 millió dollárért szindikalizálásra került és New Yorkba küldték.

Nyergében szintén Willie Carson, aki így megnyerte Európa két legfontosabb derbyjét.

Ela-Mana-Mou lehengerlő “Kinge Gorge” sikerével az Arc favoritjává lépett elő, de a számára nem elég kemény talaj miatt végül harmadik lett Longchampban, így csapata az európai idősebb ló címével vigasztalódhatott. Detroit és Argument csatázott a címért, de végül a zseniális Robert Sangster lova, Detroit győzött Pat Edderyvel. Ők a nyitóképen.

Ausztráliában könnyfakasztó győzelem a Caulfield Cupban. A hétéves herélt, Ming Dynasty 58 kg-ot cipelve is megverte a Melbourne Cup 1979-es győztesét Hypernot és a későbbi háromszoros Cox Plate-bajnokot, Kingston Townt.

Ezzel a Bart Cummings idomítás a kupa utolsó duplázója lett, de mindössze a második, akinek ez 3 év különbséggel (1977-1980) sikerült.

A Cox Plateben elindult az imént említett Kingston Town nagy sorozata, míg a Melbourne Cupban egy olyan esztendőhöz érkeztünk, amikor nem Bart Cummings a kupa királya, hanem a honlapunkon már méltatott Colin Hayes, Nashua fia, az USA-ban született Beldale Ball révén. Ő akkor még csak a negyedik olyan kupát nyerő telivér volt, aki nem az ötödik kontinensen született.

És ha már a születés. Ebben az évben látta meg a napvilágot: Caerleon, Princess Rooney, Sagace és az első BC Classic nyerő Wild Again is.

1980-ban nincs még Breeders’ Cup, nincs még Japan Cup, de a következő kiadásunkban, ahol 1990 eseményeit boncolgatjuk majd, ezek is bekerülnek a visszatekintőbe. Tartsanak akkor is velünk!

Képek: deauvillebibliotech.fr, RP archív/Horváth József hagyatékából,  AnaglogsDaughtr twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr7218503688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása