„A Kölyök”, Steve Cauthen

Ma ünnepli 60. születésnapját napjaink egyik legendája.

42123-large-800x445.jpeg

Steve Cauthen  1960. május elsején született lovas családba Kentucky-ban. Minden adott volt, hogy zsokénak álljon, és a nemzetközi galoppsport nagy szerencséje, hogy nem állt ellen ennek a kísértésnek. 1976-ban kezdte versenykarrierjét, és szinte példátlan módon ’77-ben már 487 győzelemmel a legtöbbet nyert lovas volt az Egyesült Államokban. Ugyanebben az évben – kihangsúlyozva, hogy mindössze második évében, hogy versenyszerűen lovagolt – már ő vált az első zsokévá, aki átlépte a 6 millió dolláros összkereset határát.

Ha ez nem lett volna elég, a „The Kid” becenévvel, azaz „A Kölyökként” hívott Cauthen, karrierjének harmadik esztendejében a legfiatalabb Hármas Korona bajnok zsokévá is vált, mikor Affirmed nyergében begaloppoztak a történelemkönyvekbe 1978-ban. Egészen elképesztő stílusának kellett ahhoz lennie, hogy ilyen kaliberű futamokban se cseréljék le a 17 éves „kölyköt” a favorit hátán…

 

 

Mindez azonban kifizetődött, ráadásul első zsokéként lett a Sports Illustrated Év Sportolója címének a büszke viselője ’78-ban. Ezzel azóta se büszkélkedhet senki. Ugyanennek a lapnak címlapjáról is háromszor köszönt vissza, kétszer a Newsweek-ről. A népek megőrültek érte, minden lehetséges TV-műsorba behívták vendégként, s még zeneszámot is ihletett a „És Steve Cauthen is énekel!” címmel – bár nem tudott. Mégis, ennyi sikerrel a háta mögött, átkényszerült az óceán túlpartjára, mivel Európában megengedőbbek a súlyt illetően, odahaza pedig nehezen tartotta versenysúlyát. 

1979. tavaszán már Angliában lovagolt, és a dicsőség itt se kerülte el. Már ebben az évben, négy nappal a 19. születésnapja után elsőként ért haza a 2000 Guineas-ben. Háromszor volt Bajnok Zsoké, tíz alkalommal emelhette a magasba valamely klasszikus futam trófeáját, és

mai napig ő az egyetlen, aki Kentucky és Epsom Derby-t is tudott nyerni.

Előbbit Affirmed nyergében, utóbbit kétszer is, Slip Anchor (1985) és Reference Point (1987) hátán.

Nem kisebb lovak nőtték ki magukat Cauthen alatt, mint a később Breeders’ Cup nyertes brit kancakirálynő, Pebbles; a háromszoros klasszikus-bajnok Oh So Sharp; vagy az Év Lovának is kikiáltott Old Vic, akivel francia és olasz földön is Derbyt nyert.

A Racing Post a nyolcadik legjobb zsokéként sorolta be a 20. század TOP 50-es listájába. Miután szögre akasztotta a csizmáját, hazaköltözött Kentucky-ba, ahol korábbi álomházában telepedett le egy régi ménesben. Feleségével, Amy-vel három lányt neveltek fel. Ők láthatóak a képen.

Isten éltessen, “Kölyök”!

Képek: Racing Post, Artnet, Amazon

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr8718503686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása