30 éve történt – 1990 a galoppsportban

A cikk, amelyben rengetegszer lesz leírva az „első vagy először” szavak. Előre is elnézést érte.

piggot-bc-1990-800x445.jpg

Az év amikor, Mihail Gorbacsov lett a Szovjetunió elnöke,  Göncz Árpád pedig hazánk köztársasági elnöke, amikor a Magyar Demokrata Fórum küldhette be a legtöbb képviselőt az új országgyűlésbe, amikor a taxisblokád részben megbénította Magyarországot, amikor a Népstadionban lépett fel az Illés együttes, amikor a svéd Roxette a poptörténelem egyik legsikeresebb dalával tarolt, melynek címe It Must Have Been Love, amikor az ikonikus brit szinti-pop csapat új lemezének (Violator) dedikálásra 20,000 Deepeche Mode rajongó ment el egy Los-Angeles-i lemezboltba, így a bandát négy perc elteltével ki kellett menekíteni az üzletből, ami miatt zavargások vestték kezdetüket, amikor  Ayrton Senna megszerezte második Formula–1-es világbajnoki címét, amikor meghalt Greta Garbo, Ottlik Géza és Ugo Tognazzi is.

Idehaza a 68. Magyar Derbyben mindenki Sárga rózsa és Dancing Candle rivalizálását várta és joggal bíztak abban a fogadók, hogy 17 esztendő után végre megszülethet a várt kancagyőzelem a derbyben is.

Nem így lett, mégpedig azért mert „Imponáló volt Pendragon (Norman Style-Perjés) ellenállhatatlan lendülete, ahogyan felülkerekedett, a három hosszas nyerési stílus az évjárat feletti abszolút elsőségre vall.” – írta Horváth József. Tormási Gyula maga is mesélt nekünk ezekről a pillanatokról, ebben az interjúban. Ez zsinórban már a negyedik töki győzelem volt a legfontosabb tenyészversenyben.

Az Epsom Derbyben Roger Charlton eddigi egyetlen címét ünnepelhette Quest for Fame (Pat Eddery/Khalid Abdullah) révén. „A King George” viszont Sheik Mohammed számára hozta el az első nagy kupáját itt, mert a Cecil idomítás, Belmez győzött Kinane-nel. A nemrégiben méltatott David Elsworth először nyerte az International Stakest In The Groove-val (Steve Cauthen). 

Francia földön ismét az Eddery/Charlton/Abdullah trió reflektorfényben, mert az amerikai tenyésztésű Sanglamore volt a Prix du Jockey Club szoros nyerője. Ősszel viszont Saumarez a leggyorsabb „az Arc-ban”, aminek a „hoki-isten, Wayne Gretzky” is nagyon örült, lévén ő volt a telivér résztulajdonosa. A győzelem a Clement/Mossé páros munkáját dicsérte. A pályafutása során mindössze az Arcot és a Grand Prix de Parist nagydíjait nyerő telivér, csak ötödik a Breeders’ Cup Turf-ben, mégis nyolcmillió dollárért szindikalizálták később.

Az Irish Champion Stakesben Hamdan Al Maktoum ünnepelhete első itteni nagy trófeáját Elmaamul (W. Carson/D. Hern) révén.

Az államokban viszont azt a Moss házaspárt ünnepelték, akik akkor még nem tudják, hogy életük lova csak 14 évvel később fog megszületni. Ruhlmann Gary Stevenssel a Santa Anita Handicap győztese.

A Kentucky Derbyben 128,257 néző előtt Unbridled, a lovas (Craig Perret) és a tréner (Carl Nafzger) számára is elhozta az első derbysikert. Két héttel később, a 115. Preaknessben a derby hőse 2 ¼ hosszal lemaradt a Pat Day lovagolta Summer Squall mögött, így máris odalettek a Triple Crown álmok. A győztes tréner, Neil Howard számára ez maradt pályafutása egyetlen TC trófeája.

A Belmont Stakesben viszont európai gála-előadást láthattak  a pályára kilátogatók. Nem is akármilyet, mert a Moyglare Stud Farm büszkesége Go And Go (Mick Kinane) elképesztő, 8 hosszas győzelemmel sokkolta a publikumot, no meg persze az amerikai riválisokat. Az ír varázsló tehát New Yorkban is letette a névjegyét.

A Be My Guest ivadék favorit volt a Breeders’ Cup Classicban, ahol végül a derbynyerő győzött, míg az írek büszkeségét fel kell tartani, azaz nem tudta befejezni a versenyt.

Ennek ellenére Európa tarolt a másik két legfontosabb Telivér VB futamban. A Mile-t Royal Academy (Vincent O’Brien) Piggottal, míg a Turf-öt In The Wings (André Fabre) nyerte Gary Stevenssel.

Az USÁban Criminal Type (D. Wayne Lukas) az Év Lova, aki nem csak a Whitney Handicapben alkotott maradandót, hanem mellette még négy rangos trófeát is gyűjtött.

Hasonlóan szerepelt Sydeston Ausztráliában, aki kupahalmozás után ért a csúcsra a Caulfiled Cupban.  A nagy story azonban a Cox Plate-é. Better Loosen Up féltávnál 30 hosszal volt lemaradva a vezetőtől, de – biztosan kitalálják – mi azután következett, az örökre fennmaradt a krónikák arany lapjain.  Ebben az évben már, Colin fia, David Hayes az örömittas tréner. A nem mindennapi parádé napokig uralta a címlapokat, és a főszereplő lendületes sem tört meg, mert egy hónappal később 164 ezer néző előtt győzött egy végtelenül izgalmas Japan Cupban (is).

A Melbourne Cup is csúcsot hozott. Kingston Rule 3.16.30-as ideje a mai napig is fennálló versenyrekord. Ezt volt Bart Cummings nyolcadik kupája (a 12-ből).

Röviden ez 1990 krónikája. Értelemszerűen legközelebb 2000 eseményeivel jövünk.

Kép:@CDCHistory twitter (Piggott nyilatkozik)

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4118503684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása