“Ideje átalakítani a Hármas Koronát”

Egy meglehetősen szókimondó lovasember megosztó véleménye a TRC jóvoltából.

justifybelmont-800x445.jpg

Barry Irwin a Team Valor International vezérigazgatója, istállója első, második és negyedik helyezéseket hozott el a Kentucky Derby-ről, valamint ezüst- és bronzérmet a Preakness-, illetve a Belmont Stakesről. Több, mint ötven éve van a szakmában tulaj-menedzserként, illetve újságíróként, a Thoroughbred Racing Commentary honlapján pedig mondhatni szívünkből szólt, mikor egy komoly véleményt fogalmazott meg, miszerint itt az idő kipofozni a Hármas Koronát.

A teljes cikket terjedelméből adódóan most nem tudjuk elhozni Önöknek, így próbáltuk a leglényegesebb pontokat összeszedni, akinek pedig felkeltette az érdeklődését a téma, az a TRC sorain jobban belemélyedhet a publikációba. 

“Az, hogy a világ már nem az hely, ami eddig volt, az a bolygó legtöbb lakosának egyértelmű.[…] A lóverseny világában láthattuk, ahogy a vírus ideiglenesen felborította a normákat. Versenymeetingek, klasszikus futamok, tradíciók – minden újratáblázva. Idén semmi eddigihez foghatóan, nagy lökés volt a változáshoz. És mi nem csak sikeresen túléltünk, de elég rugalmasak vagyunk, hogy a változásokkal menjünk.”

A koronavírus-kitörés rákényszerített minket, hogy új szemmel nézzünk a versenyek opcióira. Arra kellett koncentrálnunk, minek van értelme, mi fontos és mit tehetünk az előrehaladásért.

“Ebben a friss atmoszférában, mikor relevánsnak kell maradni, szeretném javasolni, hogy talán most jött el az idő, hogy az amerikai résztvevők végre új szemmel tekintsenek a Hármas Koronára. Hé, amikor a lóverseny hagyományairól és történelméről van szó, mindig hűséges védője voltam a dicső múlt megtartásának és elődeink megtisztelésének. Ugyanakkor annyi minden változott, mióta 51 éve kőbe vésték a Hármas Korona dátumait, úgy vélem, végre megéri komolyan beszélni róla.”

animalkingdomderby-1024x687.jpg

Animal Kingdom 2011-es Derby-győzelme után

“Kezdjük magával a lóval. Saját tapasztalatom alapján bármiféle kétség nélkül azt mondhatom, a mai versenylovak nem olyan kemények és szívósak, mint mikor 1950-ben először kezdtem versenyeket nézni. Nem ez a legjobb fórum megvitatni ennek az előnyeit és hátrányait, de bármelyik tapasztalt lovasember meg tudja erősíteni ezt az állítást. Az egy lóra jutó startok száma jelenleg és a mai lovak őseinél csak még jobban alátámasztaná.”

Íme egy lehetséges újrarendezett klasszikus menetrend:

Kentucky Derby június első szombatja
Preakness Stakes július első szombatja
Belmont Stakes augusztus első szombatja

“Ez az egy hozzáadott hónap májustól júniusig nagy jelentőséggel bír egy amerikai versenyló fejlődésében. Az idő egybeesése az Epsom Derby-vel nem véletlen, hiszen ennek az extra hónapnak köszönhetően az indulók felkészülése nem lesz úgy siettetve és a lovak nem lesznek fizikailag túlterhelve, hogy annyival erősebbek legyenek a “rózsák futamára” és az azt követő versenyekre.”

“A júniusi Derby-nek további előnyei is lennének: például a Breeders’ Cup Juvenile-on induló lovaknak az utolsó kétéves szereplésük után lehetne egy hónap pihenőjük. A lovak nem lennének siettetve, hogy a parttól partig pusztító téli időjárásban szerezzenek kvalifikációt a Derby-re, valamint egy hosszabb Hármas Korona-felkészítő sorozattal kevesebb egybeesés lenne a naptárban. […] Továbbá elég fontos, a későn érő lovaknak is igazságosabb lehetősége lenne június első szombatján megcsillogtatni a tehetségüket.” 

“A legnagyobb nehézség az összeszervezés más sporteseményekkel és a TV-menetrenddel lenne. Megértem a Hármas Korona hatását a nemzeti televíziózásra. Ugyanakkor a rajongókat már régóta nem érdekli a Preakness és a Belmont, hacsak nincs kilátásban Hármas Korona-győzelem.” Milyen ismerős szavak. Főszerkesztőnk már pár évvel ezelőtt, igaz más aspektusból, de ugyanezt írta le itt.

“A versenyzésnek elsősorban a sajátjairól kéne gondoskodnia, ami alatt a lovakat a tulajokat és a rajongókat értem. Tehát mi van akkor, ha a futamokat kábelcsatornán vagy egy lovas csatornán kell közvetíteni?! Itt az idő, hogy többet gondoljunk a sportunkra, a lovainkra és a hűséges rajongók táplálására.”

“Ezek vakmerő lépések lennének, ha elfogadnák. Ebből a tervből soha semmit nem javasoltam volna, ha nem olyan klíma lenne, ami megkívánja ezen lépések megfontolását. Fordítsuk előnyünkre ezt az ideiglenes szünetet és szervezzük újra a Hármas Koronát az atléták és a rajongóik jólétéért!”

A cikk forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: America’s Best Racing, BloodHorse, Racing Post, Kentucky Derby

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr8518503674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása