John Camilleri, Winx tenyésztője

2020 utolsó írásaként bemutatjuk Önöknek a világhírű kanca és más klasszisok sokkal kevésbé ismert tenyésztőjét.

camilleri-800x445.jpg

Ha lehetünk ilyen költőiek, a nyitóképen Tom Magnier-ral látható John Camilleri az árnyékban él. Látjuk, de mégse. Csak egy arc a tömegben, pedig valójában ő az oka, hogy a tömeg egyáltalán ott van. A húsvétkor megrendezett Inglis árverésen számtalan szakember megfordul információgyűjtés céljából. Camilleri pedig a legjobbak között van, miközben a Fairway Thoroughbreds yearlingjeit felvezetik a vevők előtt.

Egyik este hazajöttem és az akkor tizenhét éves fiam megkérdezte: ‘Apa, az a lényeg, hogy eladjuk a jókat és megtartjuk a többit?’ Erre azt mondtam: ‘nem teljesen, de inkább tenyésztek és adok el jó lovakat, mint nem’. […] Fairway-ben a saját családom érdekei szerint működik a versenyzés és a tenyésztés. Nem a családi vállalkozás része, csak egy mellékág.

vegasshowgirl.jpg

Vegas Showgirl és Winx féltestvére Segenhoe Studban

Nem véletlen, hogy soha nem is reklámozta a ménest semmilyen úton. Számára ez egy hobbi, egy kikapcsolódás a munkából. Még akkor is, ha a méltán híres Vegas Showgirl következő párosításáról van szó, kizárólag saját örömére, szórakozásból csinálja.

Az első számú prioritás a családom, aztán a tágabb család üzleti érdekei, ez valami más, amivel kicsit szünetet tartok és fejben kikapcsolódok, mikor szükségem van rá. Az gyakorlatilag teljesen véletlen, hogy a szenvedélyem a lótenyésztés iránt időközben egy sikeres üzletté nőtte ki magát.”

Az ausztrál lóverseny-rajongók jól ismerik a történetet, hogyan keveredett ide Camilleri. Több, mint húsz évvel ezelőtt hatan vettek részt egy üzleti ebéden, mikor a lovakkal is foglalkozó Harry Lawton két képet tett eléjük az asztalra: az egyiken egy fekete Danzero-, a másikon egy pej Sir Tristam-csikó volt látható, és arról szavaztak, melyiket vegye meg.

winx-and-hugh-bowman-1024x682.jpg

Végül a feketékre esett a választás, aki később Fairway néven három Gr1-trófeát gyűjtött be, köztük a 2000-es Ausztrál Derby-t, míg a pej nyeretlenül vonult vissza.

Hihetetlenül kezdők voltunk. Ahogy Jack Denham mondta az AJC Derby megnyerése után: ‘fiúk, ez talán remek szórakozás volt, de innen már csak lefelé vezet az út.’ Nem értettük, mire gondol, mert nagyszerű időszak volt. De az esetek kilencvenkilenc százalékában valószínűleg igaza volt.

Ez azonban láthatóan a maradék egy százalékba esett. Camilleri sokak szerint az ország legjobb tenyésztője, pedig összesen huszonöt tenyészkanca áll Segenhoe Studban. És mégis, az elmúlt bő évtizedben számtalan klasszis került ki tőle, kezdve Winx-szel, de a Golden Slipper-nyerő Vancouvert is említhetnénk.

Hogy hogyan folytatódik a történet, azt senki nem tudhatja, de abban biztosak lehetünk, Camillerinél kevesen választottak jobban hobbit.

Köszönjük egészen éven át tartó megtisztelő figyelmüket, ebben az egészen különleges évben. 2021-ben folytatjuk!

A cikk forrása a The Sydney Morning Herald.

Képek: Courier twitter, Live Trading News, Racenet

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2118503594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása