50 éve történt – 1971 a galoppsportban

2020 után idén is leporoltuk a krónikákat és visszapillantunk 1971, 1981, 1991, 2001 és 2011 eseményeire.

1971-mc.jpg

1971 az év, amikor is elhunyt Rákosi Mátyás és Hruscsov, az ország Kiss Manyija, Jim Morrison, Louis Amstrong és a szenzációs Tudor Minstrel. Megszületett az edzőzseni Pep Guardiola, a Formula 1-es pilóta David Coulthard, Snoop Dogg, Jared Leto és a fantasztikus torkú énekesnő, Dido. Gábor Dénes magyar fizikus kapta a Nobel-díjat.

Idehaza az 1971. évi Derby dobogóján kizárólag Imperiál ivadékai álltak, csattanós választ adva arra a kérésre, hogy távbíróak-e a kiváló sárga utódai. Isztopirin a nyerő Vas Józseffel. (Rustan és Inda a helyezettek.)

Európában Mill Reef tarolásának éve volt. Paul Mellon büszkesége az Epsom Derbyben, „a King George-ban” és „az Arc-ban” sem talált legyőzőre.

Ezzel az első telivér lett, akinek ez sikerült.

(Nijinsky egy évvel korábban elbukott Párizsban).

the_derby_1971_geograph_org_uk_1397050.jpg

A képen az 1971-es Epsom Derby befutója

A franciák derbyje otthon maradt. Rheffic-et François Mathet vezethette vissza nyerőként. A ló tulajdonosa, Jules Dupré festőművész unokája, François Dupré.

Amerikában nem született Hármas Korona győzelem. Juan Arias idomítottja, Canonero II ugyan megnyerte a Derbyt és a Preaknesst is, de a venezuelai telivér negyedik lett abban a Belmont Stakesben, amelyet minden idők legnagyobb nézőserege (81.036) előtt futottak.

canonero-ii.png

A latin közösségek tódultak a pályára, hogy biztassák új hősüket és vele együtt ünnepeljék a megkoronázását. A vereség ellenére az Év Háromévese cím az övé lett. Pass Catcher a Belmont” győztese.

A Santa Anita hendikepet a korszak ünnepelt lova, Ack Ack nyerte, aki egészen elképesztő trófeahalmozásban volt abban az esztendőben. Nem kevesebb, mint hat nagydíjat nyert és az Év Lova cím mellett még két titulus került  a neve mellé az esztendő végén.

A Whitney Stakes még nem volt Group besorolású, de már a 44. kiadását futották. Protanto-t 1968-ban 150 ezer dolláros áron ütötték le yearlingként és két hangzatos második helyezés után éppen ebben a futamban ért csúcsra és szolgálta meg bődületesen magas vételárát.

1971-ben nincs még International Stakes, Irish Champion, Japan Cup vagy éppenséggel Breeders’ Cup, így már csak az ausztrál futamok vannak hátra cikkünkben.

Gay Icarus ugyan megnyerte a Caulfiled kupát, de a Melbourne Cup-beli duplázás nem sikerült számára. 1971-ben 94,486 néző előtt a négyéves szürke, Silver Knight volt a nyerő Igloo és Tails előtt. Akkoriban ez a győzelem 102 ezer dollárt ért, a nyerő pedig 13 esztendővel később újra megdicsőült, amikor is fia, Black Knight követte apját a trónon.

A Cox Plate a hatéves herélt Tautos sikerét hozta. Október 23-án csak nyolcadik lett az imént már említett hős, aki 10 nappal később csúcsra ért Flemington gyepén.

Ezek voltak dióhéjban 1971 legfontosabb eseményei. A következő kiadásban 1981-re pillantunk majd vissza.

Képek: geograph.org.uk, The New York Times Library, Rubicon_NZ Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr7818503542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása