20 éve történt – 2001 a galoppsportban

2001 az év, amikor…

monarchos2001derby_cd-800x445.jpg

…elhunyt George Harrison, Jack Lemmon, Temessy Hédi a lóversenyzés hatalmas rajongója, G. Dénes György, mindenki Zsütije, amikor George W. Busht, az USA 43. elnökének választották, amikor terrortámadás érte New Yorkot, két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a World Trade Centerbe, a Fertő tavat a UNESCO az emberiség Világöröksége részévé nyilvánította és a védett helyszínek világlistájára vette, amikor megjelent Michael Jackson amerikai énekes tizedik stúdióalbuma, Invincible („Legyőzhetetlen”) címmel, és amikor Michael Schumacher megszerezte negyedik Forma–1-es világbajnoki címét a Ferrari csapattal.

gdenesgyorgy_columbus64.jpg

Kép: wikipédia

Idahaza Aprile Surprise a derbynyerő.

Európában Galileo megkezdte világuralkodását, csak akkor még ezt nem sejtettük. Megnyerte a Derbyt és a King George-ot és csak az Irish Champion Stakesben hajolt meg Fantastic Light előtt. Ez a futam máig a sportág leghíresebb két perce Európában. A VERSENY – csupa nagybetűvel.

Az International Stakesben is Godolphin győzelem, Sakhee révén.

A Prix du Jockey Clubot a ma Dióspusztán fedező Anabaa Blue nyerte, de „az Arc” szintén Sakhee zsákmánya lett. Nem is akárhogyan. Hat hosszal győzött Aquarelliste előtt. A friss derbynyerő ott csak 9.

A nagy víz túloldalán Tiznowé a Santa Anita Handicap, a Breeders’ Cup Classic és az Év Lova cím, míg Lido Palacé a Whitney trófeája.

A Hármas Korona versenyeiben megint csak a második és harmadik ág egykézben. Point Given szerény ötödik a legendás ikertornyok között, majd a Preaknessben és a Belmontban már ő a bajnok. A 127. Kentucky Derby hőse viszont Monarchos lett, aki másodikként (Secretariat után először) futotta két percen belül a távot, de ezzel el is lőtte a puskaporát. Nem sokkal a Belmont után ugyanis kiderült, hogy hajszálrepedést szenvedett a jobb térdén, ami kizárta őt a szezon hátralévő versenyeiből majd négyévesen ínsérülés miatt fejezte be karrierjét.

hoc_pointgiven_11-loweres.jpg

Point Given – fotó: kyhorsepark.com

A Breeders’ Cup Mile a francia tenyésztésű, de már amerikai színekben futó Val Royal győzelmét hozta. A Turf pedig Fantastic Light-ét. A Godolphin történetének egyik legfantasztikusabb telivére, egész (európai) szezonját Galileo árnyékában töltötte, de a sors furcsa fintora, hogy európai megkoronázáshoz (ő lett ugyanis az Év Lova) egy amerikai győzelem kellett. (Galileo a Classicban lett 6.)

Az első hivatalosan is bajnok hölgy idomár. Kép: Herald Sun

Ausztráliában egykézben a Caulfiled Cup és a Melbourne Cup trófeái. A győztes idomár, Sheila Laxon történelmet írt. Volna. Ő ugyanis az első női győztes trénerként. Csakhogy igazából ez a cím, az 1838-ban győző Mrs. A. McDonald-ot illetné. Akkoriban női idomár nem kaphatott licenszet, így férje lett a hivatalos győztes Catalogue-al. McDonald asszony azonban egy címet hivatalosan is bitorol. Ő volt az első női futtató győztes.

92,477 néző és 21 riválisa előtt Ethereal volt a bajnok Scott Seamerrel a nyergében. (Harmadik lett Anglia toronymagasan legnépszerűbb lova, az a Persian Punch, akinek Fan Clubjában még őfelsége, II. Erzsébet királynő is tag volt.)

A Cox Plate-ben Northerly győzött, míg a 2001. év Japan Cup-ban pedig a francia zsokékiválóság Olivier Peslier, a hazai színekben futó Jungle Pocket-tel.

Ez a 2001-es szezon rövid sommázata. Hamarosan jövünk a zárófejezettel.

Nyitókép: twinspires.com

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr9518503520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása