Kétéves találkozók Angliában

Ezentúl minden csikófutam górcső alatt Európában.

babouche.jpg

A német törvényi szabályozás, miszerint 30 hónaposnál fiatalabb ló még tréningbe sem kerülhet, olyan döntő befolyással lehet a sportágunkra, amilyennel az még nem találkozott 300 éves történelme során.

Ez még csak terv jelen pillanatban, ami alól még Németországban is mentesül a telivérsport 2027-ig, de akkora hullámokat vetett, hogy egyértelműen megkongatta a vészharangokat. 

Épp ezért majd mi is egy nagy írással, szakemberek (jogász, állatorvos, idomár) bevonásával jelentkezünk a témában az Arc után.

Mindezzel most csak azért hozakodtunk elő, mert ha ez a folyamat elérné sportágunkat megszűnnének Európában a kétéves versenyek, márpedig Newmarketben éppen két  ilyen kiemeltet futnak szombaton.

Persze Angliát ez akkor sem érintené, hiszen ők kiléptek az Európai Unióból és ha a német lobbi célba is érne és azt kiterjesztenék Francia-, és Írországra, az rájuk akkor sem vonatkozna. Legalábbis egyelőre, de még rengeteg a feltételes mód a leírtakban.

És ha már franciák. Náluk kisebb letargia van, mert a 23 kétéveseknek kiírt black-type versenyből már 12-őt elvittek az angolok és az írek. 

A gallok szerint egyértelmű az angol/ír fölény oka: a toronymagasan kiemelkednek világszinten a kétéves kiemelt futamok darabszámának tekintetében, magyarán már rutinosabbak versenykörülmények között az oda érkező csikók.

Míg az Egyesült Államokban 10, Ausztráliában 12, Franciaországban pedig 16% (39 db) ezen kiemelt versenyek aránya az éves versenyprogramban, addig a két említett országban 21 és 22%.

A lóversenyzés bölcsőjében, Newmarketben szombaton már láthatjuk hol is tartanak Európa legjobb kétéves telivérei, mert előbb (15:25) a kancák kerülnek fókuszba, Cheveley Park Stakesben (Group 1, 1200 m).

A futam egy igazi csemege lesz. A két ikonikus fellegvár, két veretlen üdvöskéjének összecsapása.

Az egyik sarokban a Juddmonte saját tenyésztése, a nyitóképen látható Babouche (Kodiac) Ger Lyons istállójából, vele szemben pedig a Frankel apaságú Lake Victoria, a lóversenyzés legrettegettebb duójától, azaz az O’Brien-Moore párostól. Óriási meglepetés lenne, ha nem kettejük közül kerülne ki a győztes, de hogy ki arról gőzünk sincsen.

Bő fél órával később, 16 órakor nyolc méncsikó a Middle Park Stakes (Gr1, 1200 m) rajtjánál. Whistlejacket neve mellett az Evs felirat a számok helyet, azaz szaknyelven „parival adják” Aidan idomítottjának sikerét. (Egyfontos fogadásra csak egyet nyerünk a sajátunk mellé  - a szerk).

Azért ez nem kis megtiszteltetés egy kétéves esetében.

Nézzék meg velünk együtt szombat délután hol tart a kétéves elit.

Kép: @racingblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr9718501664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása