Nincs kitörő öröm

Kisebb vita az ausztrál "odaítélések" kapcsán.

poj.jpg

Korábban írtuk meg, hogy két ausztrál futamot is Gr1-es státuszra emeltek, amivel ott 76-ra emelkedett a legfontosabb versenyek darabszáma.

Nos, ez még ott sem tölt el mindenkit örömmel. A nagyhatalmú Thoroughbred Breeders NSW (TBNSW) óvatosan üdvözölte, azt, hogy szerdán további hírek jelentek meg tucatnyi más verseny státuszának emeléséről is.

A legfőbb kifogás az, hogy Ausztráliában jelenleg nincs olyan pattern bizottság, mint pl. Európában az EPC.

A hírek nyomán az iparág vezető személyiségei ismételten felszólítottak arra, hogy az ilyen döntések meghozatala végett állítsák fel újra az ausztrál pattern bizottságot, amely a tenyésztők, az aukciós házak és az egyes államok hendikeppereinek képviselőiből kell, hogy álljon.

A bizottság egy korábbi, régóta hivatalban lévő tagja szerint úgy tűnik, hogy az állami versenyhatóságok „eltérítették” a rendszert, hogy saját versenyeiket reklámozzák, figyelmen kívül hagyva azt a célt, hogy a lovak és utódaik érdemeit bemutassák az egyéves eladásokon, és így veszélyeztetik a nemzetközi vásárlók bizalmát Ausztrália elit versenystruktúrájában.

Bár kevesen kételkednek abban, hogy The Everest és az All-Star Mile elég magasan értékelt ahhoz, hogy az elmúlt három kiírásuk alapján kiemelt státuszúvá nyilvánítsák őket, de a tenyésztési ágazat számos szereplője aggódik amiatt, hogy kizárólag ezek a minősítések válhatnak a black-type (b-t) státuszról szóló döntések egyetlen kritériumává, mérlegelési jogkör nélkül.

A TBNSW elnöke, Hamish Esplin szavai:

Nem véletlenül használják a 'pattern' kifejezést 50 éve az elit versenyzés nómenklatúrájaként. Mégpedig azért, mert minden darabnak össze kell illeszkednie. Egyetlen tenyésztő sem akarja, hogy túl sok black-type verseny legyen, mert ez aláásná az elit versenyek jellegét. Meg kell kérdezni, hogy ezeket a versenyeket egy megfelelően összehívott bizottság döntése miatt értékelik-e fel, egy olyan minősítési rendszerrel, amely Ázsiában és a világ többi részén is érvényes? Továbbá, mint minden elit sportban, az előléptetési rendszernek definíció szerint rendelkeznie kell egy kiesési rendszerrel is. Határozottan aggódom, hogy a túl sok b-t verseny megrendítené a külföldi vásárlók bizalmát az ausztrál egyévesek iránt. Minden befektető első dolga, bármely országban megnézni a katalógust. Ezért van a katalógusoknak az egész világon szabványosított formátuma. A katalogizáláson belül van egy  narratíva, szóval igen, nagyon aggódom amiatt, hogy ez mit jelenthet a nemzetközi vevők számára az ausztrál yearling eladásokon.”

Esplin úr zárómondatai a szívünkből szólnak:

"Minden hétköznapi szemlélő láthatja, hová vezet az olyan versenyek sokasága, amelyek nagy pénzdíjakkal járhatnak, de amelyek semmit sem tesznek a sport történetéért vagy a hagyományos paramétereken belüli nagyobb elkötelezettségéért."

Kép: @RacingVictoria X

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr7818705892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása