Pioneer

A balszerencsés fedezőmén.

pioneer-2.jpg

Pioneer-t Dr. Fehér Dezső vásárolta 1972 őszén a newmarketi árverésen. A yearling Aperianov Zakariás istállójába került. Trénere szeptember elején indította először a szép küllemű sötétpej mént egy nyeretlenek számára kiírt versenyben, amit megnyert. A Kétévesek Nagydíjában a vert mezőnyben végzett. Következő futását megnyerte, majd a Kozma Ferenc Emlékversenyben Rokolya (Imperiál-Ramsey Girl) mögött a második helyen végzett. Kétévesen négyszer futott, kétszer első, egyszer második. A hendikep listán Irhás (90) és Nánika (88) mögött 87 kilóval a harmadik helyen szerepelt. Az istállótárs, Íjász 85,5 kilóval az ötödik. 

Háromévesen első klasszikus versenyünkben, a Nemzeti Díjban Nánika mögött második. Az Alagi Díjban 10 ló állt a starthoz. Pioneer 2:05.8-as, igen jó lefutási idővel nyerte a tenyészversenyt. Az Osztrák Derby volt a következő feladat, ahol tréningtársával Íjásszal együtt indult. Pioneert akadályozták, Íjász fölküzdötte magát az ötödik helyre. A Magyar Derbyben kerültek itthon először össze. Aperianov mester elmondta, hogy Íjász tréningben mindig kevesebbet mutatott, mint Pioneer. A Derbyt Íjász nyerte, Pioneer egy és háromnegyed hosszal második, harmadik a Kancadíjat nyerő Tiba. Az Alkotmány Díjban ismét második. A Bérczy Károly Emlékversenyben első. Az Osztrák St. Legerben a két tréningtárs forma alatt futott. Itthon a St. Legerben megint Íjász bizonyult a jobbnak. Pioneer második. Ezt követően Pioneer a Ménesek Nagydíjában indult. Az 1973-as doncasteri St. Leger győztesét, Peleid-et (Derring Do-Winning Brid, Great Captain) egy magyar futtató megvásárolta és a Ménesek Nagydíjában indította. Pioneert a célban verte meg Peleid. (Megjegyezzük, hogy a lovas hibázott, mert a cél előtt kb. 50 méterel több hosszal vezetett, de abbahagyta a lovaglást, letette a kezét és így tudta beérni Peleid lovasa. Bírói ítélet: orrhosszal második.) 1975-ben, négyévesen megnyerte a 3200 méteres Béke Díjat. Ötévesen négyszer állt starthoz. Egyszer győzött, egyszer második és harmadik. Versenykarrierje alatt 27-szer indult, hatszor volt első, nyolcszor második, négyszer harmadik.

Pioneer (Pieces of Eight-Irish Rule, Court Splendour) ménesi működését balszerencse kísérte. A kiváló származású és magas versenyformát mutatott mént a tenyésztésben nem sokra becsülték. Máig rejtély, miért hanyagolták el, hiszen a hármas követelménynek – származás, versenyteljesítmény, küllem – megfelelt. Somogysárdon kezdte a szolgálatot. Hét kancát kapott, ezek közül csak egyet vemhesített (Berenice). Ez a méncsikója is hamarosan elpusztult. A nyugodt, jó természetű ideális versenyló a ménesben nehezen kezelhető, emberre veszélyes fedezőmén lett. Senki nem kereste, mi okozhatta természetének változását. Pioneert a Pécsi Mesterséges Termékenyítő Állomásra száműzték. Ott sem sikerült csikót nevelni utána, mivel a spermalevételt meghiúsította. Sorsa megpecsételődött. Fogyatékba került, vagyis a vágóhídra akarták küldeni. Ezt megtudták az Orosházi Ménes vezetői, akik Dr. Fehér Dezsővel konzultáltak a ménről. Pioneert fölszállították Budapestre, ahol Dr. Fehér Dezső bódított állapotba megvizsgálta. Az ernyedt állapotban végzett részletes vizsgálatnál a hímvessző tasakjának redőzetében idegen tárgyat, egy hüvelykujj nagyságú fadarabot talált. Ez okozta a fájdalmát. Ápolója gondatlansága miatt szerencsétlen Pioneer sokat szenvedett. Odakerült megmentőihez az Orosházi Ménesbe. Pioneer meghálálta a törődést, bár vemhesítési problémái továbbra is voltak.

1979-ben fedezte a 38-as hendikepszámú Marimbát, melyet az Orosházi Ménes tenyésztett. Marimba nagyon gyenge versenyző volt, kétévesen háromszor futott helyezetlenül. A ménesben vitát váltott ki a tenyésztésbe állítása. Nos, a hányatott sorsú Pioneer és a minoris kanca egymásra találtak. Meghálálták gazdáiknak a bizalmat. 1980-ban megszületett egy sötétpej kancacsikó, amely Magányos néven lett törzskönyvezve. Magányost első futása után bérbe vette D. W. Samuel úr, egy külföldi futtató. Később 25.000 dollárért megvásárolta. Magányos többek között megnyerte a Svájci Derbyt, Franciaországban több jelentős versenyt nyert és Angliában is eredménnyel futtatták. Ménesben kiváló utódokat adott. Elbio nevű fia 1991-ben Angliában az „Év Sprintere” címet nyerte el. Írországban fedezőmén (később Japánba került), első évjárata 1996-ban került árverésre. Magányos leánya, Royal Tiara (NZ) Új-Zélandban Gr. 1-es versenyek győztese és helyezettje. Versenykarrierjére a koronát a 3200 méteres Auckland Cup megnyerésével tette föl, melyet több mint egy évtizede nem nyert kanca. Royal Tiara már szintén anyakanca. Magányos 1988-ban született leánya, Magyar Princess (GB) nem versenyzett, egy csikója 1996-ban került árverésre. Magányos negyedik csikója, Magaling (NZ) szintén versenynyerő a távoli szigeteken.

Úgy látszik külföldön megbecsült Pioneer és Marimba vére. Itthon három korosodó matróna viheti tovább Pioneer vérét, eddig nem sok eredménnyel. Múlt év végén örömmel értesültünk arról, hogy a Bagi Ménes megvásárolta Írországban Elbio egyik kancacsikóját. Ősszel került tréningbe. Reméljük, Pioneer dédunokája sikert hoz gazdájának.

Pioneer 1987 júniusában, 16 éves korában kimúlt. Földi szenvedései után az égben biztosan elfoglalhatta méltó helyét a kiváló stallionok között.

Rostás Margó (Megjelent a Magyar Turf 1997. jún. 8-dikai számában.)

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr7218504574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása