Csodakancák - 4. rész

Ezúttal az egykor King George-ot nyert Dahlia, és az év végén elbúcsúztatott Danedream között vonunk párhuzamot és mutatjuk be nagyszerű pályafutásukat.

 

Az amerikai tenyésztésű Dahlia (1970-2001, Vaguely Noble-Charming Alibi) francia, angol, ír, kanadai és amerikai nagyversenyekben aratott győzelmeivel hívta fel magára a figyelmet. Franciaországban állt tréningben Maurice Zilber istállójában. Háromévesen megnyerte a King George VI and Queen Elizabeth Stakes futamát Ascot versenypályáján (amit egyébként négyéves korában is megnyert), és az Ír Kancadíjat. Négyévesként olyan versenyekben győzött még, mint a Grand Prix de Saint-Cloud, a Man O’War Stakes és a Canadian International Stakes. Hatévesen is versenyzett még, ekkor nyerte a Hollywood Invitational Handicap futamát. Mérlege: 46 futásból 15 győzelem, 3 második és 7 harmadik helyezés. Össznyereménye közel 1,5 millió dollár.  Elnyert címei: Európa Legjobb Háromévese (1973), az Egyesült Királyságban az Év Lova (1973, 1974), USA Bajnok Turf Ló (1974). Amerikában Dahliát beválasztották a Hall of Fame tagjai közé.

A tenyésztésben is maradandót alkotott ez a nagyszerű kanca: 1978 és 1996 között 13 csikónak adott életet, olyan apáktól, mint Northern Dancer, Lyphard és Riverman. Csikói közül több is eljutott Gr 1 szintig. 2001-es kimúlásáig a Diamond A. Farmon legelészett Kentuckyban. 

Danedream (szül. 2008, Lomitas-Danedrop, a képen) bátran nevezhető az egyik legjobbnak a német galoppversenyzés/ telivértenyésztés történetében. Mindössze két telivér tudott eddig német lóként a Prix de l’Arc de Triomohe győztese lenni, 1975-ben Star Appeal és 2011-ben Danedream. Ráadásul utóbbi még a pályarekordot is megdöntötte! 17 futásból 8 győzelem a szuperkanca neve mellett, olyan trófeák a vitrinben, mint az Olasz Kancadíj (2011), Grosser Preis von Berlin (2011), Grosser Preis von Baden (2011, 2012). Ezek után a King George VI and Queen Elizabeth Stakes (2012) győzelem már csak hab a tortán. Danedream össznyereménye közel 3,8 milló euró. Fontosabb győzelmeiben Andrasch Starke lovagolta. Sajnálatos módon címvédésre nem volt lehetősége az Arc-ban 2012-ben, ugyanis Kölnben épp karantén volt a verseny idején. A karantén feloldása után pedig bejelentették a kanca visszavonulását. Az egész német versenyüzem, és természetesen a rajongók is sokat köszönhetnek Danedreamnek.

Japán tulajdonosa, Teruya Yoshida úr ki máshoz is küldené az első frigyre a szuperkancát, ha nem Frankelhez?  A légyott után a tervek szerint Japánba utazik a Shadai Farmra. Kíváncsian várjuk jövőre „Frankeldream” születését!

Kiss Barbara, képek: heraldsun.com.au, Racing Post

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1718504532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása