Micsoda veszteség!

Múlt héten már hír adtunk róla facebook oldalunkon, hogy egy óriási alak lépett le végleg a világ lóversenyzésének színpadáról.

A derék kort, egészen pontosan 32 évet megélt Green Desert hagyott itt minket. Nehéz csokorba szedni és megpróbálni kifejezni, mit is jelentett ő a világ angol telivér tenyésztésének. Annyi biztos, azt senki sem vitatja el, hogy az elmúlt kb. negyed évszázad egyik legnagyobb hatású apaménje volt Danzig fia. Pár mondatban összefoglaljuk, hogy mennyi mindent köszönhetünk neki.

A Kentucky államban tenyésztett Green Desert 1984-ben, yearlingként 650 ezer dollárjába “fájt” a Darley birodalomnak. Azóta már tudjuk, hogy e tetemes összeg nem volt éppen az ablakon kidobott pénz. Sir Michael Stoute idomítottjaként Gr1 győztes versenyló lett a pej méncsikóból.

1987-ben fejezte be versenykarrierjét, és vonult el Norfolkba, ahol is a Shadwellhez tartozó Nunnery Stud ménjeként várta évről évre a kancákat. 2011-es nyugdíjazásáig (amikor is 28 éves volt már) 101 Stakes-nyerő ivadékot nemzett. Legkiemelkedőbb, Gr1 szinten nyertes ivadékai között olyan neveket találunk, mint Desert Prince, Oasis Dream, Invincible Spirit, Cape Cross, Owington, Sheikh Albadou, Tamarisk, Markab és Desert Lord.

Az említettek közül három fiából – Oasis Dream, Invincible Spirit, Cape Cross – olyan keresett fedezőmén vált (Európa top 10-es ménlistáján szerepelnek), hogy az egyik legkiválóbb apai apa lett belőle.

Richard Lancaster, a Shadwell Stud vezetője így nyilatkozott a nagy örökítő – öregkori gyengeség miatti – elaltatása után:

“Ez most mindenki számára nagyon szomorú időszak, aki kapcsolatban állt vele. Reméljük, minden ember úgy fog emlékezni rá, mint egy kiváló versenyló, aki nagyszerű apaménként jelentős hatással volt a modern kori angol telivér tenyésztésre és – versenyzésre.”

Kiss Barbara

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4918504440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása