Dollár-papa

Éppen ideje, hogy megismertessük Önöket az Újvilág telivértenyésztésének sztárjával.

 Tapit a Gainesway Farmon. Fotó: gainesway.com

Annyit már az elején leszögezhetünk, hogy a nem túl nagy növésű, 163 centiméteres marmagassággal rendelkező szürke mén nem a páratlan versenyteljesítményének köszönheti, hogy esélyt kapott a tenyésztésben. Ugyanis nem volt valami nagy tűz a pályán. Igaz, tüdőproblémával (fertőzés) küzdött karrierje során többször is. Mit sikerült megnyernie? Kétévesen a Gr2-es Laurel Futurity Stakes-ben remekelt, majd háromévesen egyedül a Wood Memorialban (Gr1) tudott tanubizonyságot tenni képességéről, utolsóként fordulva győzött le minden ellenfelet.

Parádés származása viszont mindenképpen okot adott arra, hogy Tapit esélyt kapjon a tenyésztésben. Anyja, Tap Your Heels ugyanis Unbridled lánya, apja pedig a nagyszerű A.P. Indy-ivadék, Pulpit. A szürke azóta bizonyított, nem is akárhogy! Az USA legjobb apaménje volt az elmúlt két évben, azaz az ő ivadékai keresték a legtöbb pénzt. Olyan csikóinak köszönhető ez, mint mondjuk a 2014-es Kentucky Oaks hősnője, Untapable, és az éppen a múlt héten bemutatott, Belmont-győztes Tonalist. A híres Zenyatta háromévese is tőle van, a sárga mén a Ziconic névre hallgat.

 Tapit a Wood Memorialban, 2004-ben. Fotó: wsj.com

A lexingtoni Gainesway Farmon állomásozó mén tavalyi tarifája “potom” 300.000 dollár volt, éves csikói pedig 400.000 feletti átlagáron keltek el a különböző árveréseken. Kíváncsian várjuk, az idei szezonban hogyan teljesít a sztárpapa és a leszármazottai!

Kiss Barbara

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr6918504418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása