A Maktoum-család: beduinokból birodalomalapító

A lóverseny most másról sem szól, mint Dubairól – így jobbkor nem is mutathatnánk be a sivatagi galopp megalapítóját.

c41e9576a61b06ee3d4e4e7defe5e8c0.jpg

Uralkodó, üzletember, apa és szenvedélyes telivérfuttató: Mohamed bin Rashid Al Maktoum sejk nagyratörő ember hírében áll, aki mindenáron véghezviszi a terveit. Egyazon álmot kergetett apjával, Rashid sejkkel: az álmot, hogy az alvó, a kikötőjétől függő Dubait egy nemzetközi kereskedelmi központtá változtassa át, mely fényes jövővel kecsegtethet lakóinak. Mindezt gazdasági világválság és terrorizmus sújtotta időkben…

És lássunk csodát, Dubai virágzik: a város, ahol 1968-ig áram sem volt, ma az egyik legmodernebb metropolisz a világon – melynek a beduin ősökkel rendelkező Al Maktoum dinasztia 1833 óta a vezetője, de sosem esett át akkora fejlődésen, mint Mohamed sejk (és apja) vezetése alatt. Mára Dubai az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa, így természetesen rengeteg kultúra is elegyedik benne: bár a szélsőséges iszlám propagandák tiltottak, minden más vallást ösztönöznek annak kibontakozására, és saját templomaik építésére. Prémium egyetemekkel összedolgozva magas szintű oktatást biztosítanak a dubai polgároknak, mely nem egy esetben ingyenes. A város gazdasága a nemzetközi kereskedelmen, külföldi befektetéseken és a turizmuson alapszik – melyek mind az elmúlt 50 évben fejlődtek ki. 2010-ben itt épült fel a világ legmagasabb épülete, a Kalifa-torony – mely mára a város szimbólumává vált.

All The Good: a Godolphin első lova, aki ausztrál földön Gr1-et nyert – a 2008-as Caulfield Cup-ot. Fotó: Herald Sun 

De Mohamed sejk nem csak a városának él: ugyanennyire fontos neki gyerekei és lovai jövője. Se gyerekekből, se lovakból nem szenved hiányt: kilenc fia és tizennégy lánya van, és számlatan telivér büszke tulajdonosa. 12 évesen csöppent bele a lovak csodás világába, mely természetesen örökre magával ragadta: ő maga bajnok távlovas, a galoppsportban pedig kitörölhetetlen nyomot hagyott. Tíz évre rá, hogy 1967-ben először járt lóversenypályán, már első győztes indulóját vezethette vissza – mellyel kezdetét vette a világ meghódítása. 1992-ben már a jól ismert Godolphin istálló is megnyitotta kapuit, melynek képviselői eleinte „csak” Anglia királyi gyepein uralkodtak, de 2016-ra már az egész világon elterjedtek: Amerikába és Ausztráliába is bombaként robbantak be lovaik a galopp legfelsőbb osztályában, és utasítják sorra maguk mögé a hazaiakat. Ehhez – a szaktudás és az eltökéltség mellett – egyetlen dologra volt szükség: pénzre.

1980-ban 2,45 millió dollárért egy egész vérvonalat megvásároltak a Maktoum fivérek: Mohamed sejk és bátyja (egyben a legtöbb üzletben társa), az idősebb Hamdan sejk. Ez a bizonyos vérvonal a legendás versenylótól-és örökítőtől, Northern Dancer-től ered. Ez lett Mohamed sejk mai versenylovainak az „alapja”, hisz nem csak futtatja őket – tenyészti is. A Godolphin istállóval kéz a kézben a Darley és a Shadwell Farmot is megalapította, melyek első osztályú tenyészlovakkal biztosítják, hogy Mohamed sejk továbbra is állandó látogatója lehessen a győztesek körének. Óriási költekezése természetesen ezzel nem állt meg: ’84-ben már 42 millió dollárt költött el egyetlen nap alatt egy amerikai árverésen! Költekezési vágya a 2010-es években is töretlen, nehogy egyszer klasszis telivér nélkül maradjon…
Mohamed sejk és bátyja, id. Hamdan Sejk a legsötétebb időkben is sikerrel jártak. A 9-11-es tragédia után, mikor minden ellenszenves volt, ami muszlim; Hamdan cége, az Emirates Airlines mégis csúcsra tört. Amellett, hogy világhírű légitársaság, a legnagyobb sportesemények szponzora volt már akkor is – legyen szó a Real Madrid futballcsapatról, vagy a Melbourne Cup futamáról. A tragédia helyszínétől mérföldekre rendezték meg 6 héttel később a Breeders’ Cup-ot – melyen inkább nem jelentek meg személyesen a Maktoum-fivérek, bár az Emirates szponzorálta. Még a szerencsétlenség napján 15 millió dollárt adományoztak a segélyalapba, melyet az egyik amerikai árverés az eladásokat félbeszakítva alapított meg – a helyszínen Mohamed sejk is jelen volt, ki aznap nem vitt haza lovat.

Mohamed sejk nem csak külföldön fektetett be a galoppiparba: szárnyakat adott az Egyesült Arab Emírségek lóversenyüzemének is. Megépítette a világ legmodernebb versenypályáját, Meydan-t, megalapította a Dubai Világkupa Karnevált, és minden év elején a lóverseny krémjét üdvözölheti hazai pályán a Dubai Világkupa éjszakáján, ami a közel 30 millió dolláros összdíjazásával a leggazdagabb versenynap a Földön. Egy szóval: történelmet alapított…

Történelmet mind a telivérek, mind az emberek világában. Dubai felemelkedése, valamint díjnyertes lovai mind az ő álma – melyet valóra váltott. Persze, pénzzel könnyű… De nem is volt muszáj neki!

Cikkünk forrása részben a Horse Racing Nation írónőjétől, Kate Richards-tól ered. Nyitókép: Courier Mail

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4218504410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása