Menny és pokol

Ha valaki tudja, milyen a legmagasabb csúcson lenni, aztán lent a sárban heverni, az bizony Peter Moody. 

A mester is búcsúzik. Fotó: heraldsun.com.au/Darren England

Az az ember, aki nemrégiben még a csodakancát, Black Caviart nyergelte a versenyei előtt, március végén végleg elbúcsúzott a galopp-biznisztől. Idomítottja, az apró, ám annál sikeresebb Flamberge (Exceed and Excel) utoljára még elhozta neki a William Reid Stakes (Gr1) sprintverseny trófeáját, hogy a csúcson hagyhassa abba. Moody így nyilatkozott azzal a sikerrel kapcsolatban: “Ezt itt ma véghezvinni hihetetlenül különleges volt, sokáig velem marad az élmény”. Tréneri tevékenységével egyébként a két évvel ezelőtti kobaltbotrány miatti eltiltás okán hagy fel végleg… akkor mégsem a csúcson, hanem a mélyben kényszerült befejezni? Nehéz megválaszolni.

De mi is volt ez az ügy pontosan? Tekintsünk picit vissza! Moody Lidari nevű lova pozitív mintát produkált a 2014. október 4-i Turnbull Stakes után, ahol a ló másodikként ért célba. A mintában a kobaltszint volt túl magas, ami az EPO-hoz hasonló hatást képes előidézni, tehát doppingnak minősül. A tréner elismerte, hogy nyomozás indult a pozitív teszt miatt. Állítása szerint nem tudta, és nem is értette, miként történhetett ez, de együttműködött a versenyszervekkel, hogy amilyen gyorsan csak lehet, pontot tegyenek az ügy végére – láthatjuk milyen gyorsan sikerült… Egy évre akarták végül is eltiltani, mire ő úgy döntött, akkor legyen itt a vége az egésznek.

Nagyot alkotott, de nem folytatja, kiszáll. Fotó: punters.com.au/Getty

Doppingbotrány ide vagy oda, mi úgy gondoljuk, hogy akkor is nagyszerű dolog lehet Peter Moody-nak lenni. Olyan lovakat trenírozni, amelyek az elmúlt hat év alatt ötször elnyerték a Horse of the Year címet az ötödik kontinensen, egész biztosan frenetikus érzés! Merthogy nemcsak Nelly neve a bizonyíték arra, hogy ez az ember ért a szakmájához: előtte 2010-ben Typhoon Tracy, majd Black Caviar ugyebár háromszor egymás után, és végül tavaly Dissident kapta meg a legjobb ausztrál versenylónak járó kitüntetést. Mi ez, ha nem égbekiáltóan nagy sikersorozat? És, hogy még messzebb menjünk, felelevenítjük, hogy az idén 46 éves mester 2014-ben az akkor 25 éves pályafutása során zsinórban a 12. olyan szezont produkálta már, amikor 100-nál is több nyerőt vezethetett vissza, 2012-ben pedig a 200-at is elérte idomítottjaival.

Egy szó mint száz, sajnálatos, hogy ez a nagyszerű tehetséggel megáldott ember így, és ilyen körülmények között hagyja el a szakmát, de mindennek ellenére csak tisztelegni tudunk fiatalon elért nem mindennapi sikerei előtt. Bye Bye Moody!

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr5818504402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása