Starborough

Valószínűleg kevesen tudják azonnal, hogy idehaza leginkább miről híres címszereplőnk.

starboroughpose_800x600.jpg

Overdose korunk egyik legjobb sprintere volt, de most nem róla lesz szó, hanem apjáról, a neves fedezőménről.

Starborough (Soviet Star – Flamenco Wave) 1994-ben született sárga mén, tenyésztője és tulajdonosa Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk. Pályafutása során tizenkétszer futott, négyszer győzött és egyszer volt második helyezett. Első négy megmérettetésekor mindig pénzdíjért indult és kétszer tudott is nyerni, ezért is döntöttek úgy, hogy benevezik az angliai 2000 Guineas-be (Gr1), ahol végig vezetve közeli negyedikként ért célba Entrepreneur (későbbi Epsom Derby 4. helyezett), Revoque és Poteen mögött.

A Guineas után két győzelmet is aratott, a francia Prix Jean Prat-ban (Gr1) és az angol St. James’s Palace Stakes-ben (Gr1), ahol a későbbi Breeders’ Cup Turf nyerő Daylami csupán harmadik helyen ért célba, ami megmutatja ennek a győzelemnek az értékét. Következő versenyén, a Sussex Stakes-ben (Gr1) hatalmasat küzdött Ali-Royallal, de végül csak közeli másodikként ért célba. Ezt a versenyt is végig vezetve futotta, és a végén újítani is tudott, de végül legyőzője erősebb volt nála.

1998-ban vonult vissza a versenyzéstől és kezdte meg tenyészkarrierjét a franciaországi Haras de Montaigu ménesben. 2006 decemberében lábműtétből fakadó komplikációk miatt vesztette életét.  

Legeredményesebb ivadékai:

– Overdose (Goldene Peitsche Gr2, 2008)
– Whortleberry (Premio Lydia Tesio Gr1, 2003; Prix Jean Romanet Gr1, 2004)
– Appel au Maitre (Stockholm Cup International Gr3, 2007-2008), 2007-ben Svéd és Norvég Derby-nyerő)
– Star Valley (Prix de Meautry Gr3, 2004)

Mérges Enikő, kép: reboursiere-montaigu.com

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr8518504396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása