Nureyev

Goodwoodban éppen ma startol a Sussex Stakes, így a szokásos apamén-cikkünk keretében az egyik olyan telivér kerül bemutatásra, aki 3 nyerő ivadékot adott már ebbe a futamba.

nureyev-9.jpg

Nureyev (Northern Dancer – Special)

Nureyev Amerikában született 1977-ben, a Claiborne Farmon. Kétévesen került Franciaországba, ahol első versenyében könnyen, 6 hosszal győzött. Háromévesen kétszer futott, az egyik egy franciaországi Gr3 szintű futam volt, amelyet meg is nyert, a másik pedig az angol 2000 Guineas Stakes (Gr1). Itt Nureyev történelmet írt, ugyanis megnyerte, de diszkvalifikálták. Ő volt az első telivér, aki a Hármas Korona első ágának történelmében kizárásra került, ugyanis a versenybírák megállapították, hogy a zsokéja, Philippe Paquet többször is akadályozta a többi lovat. A tulajdonos, Stavros Niarchos rendkívül csalódott volt az eredmény miatt, ennek ellenére a lovát elküldte Epsomba, hogy induljon a Derby-ben, de sajnos a mén elkapott egy vírust, melynek eredményeképpen nem állt többet starthoz.

Tényészkarrierjét a francia Haras de Fresnay-le-Buffard ménesben kezdte, de tulajdonosváltás miatt Walmac International-hoz került.

Nureyev legeredményesebb ivadékai:

Theatrical nem csupán kiváló versenyló volt (három Gr1 futamot nyert), hanem kiemelkedő tenyészmén is. legjobb ivadékai közé tartozik a 2002-ben Melbourne Cup-ot (Gr1) nyerő Media Puzzle. A kiváló kanca, Miesque összesen 10 Gr1 futamot tudott nyerni, többek között az 1000 Guineas-t (1987) és a Breeders’ Cup Mile-t, ahol duplázott (1987-88).

Legeredményesebb ivadéka Kingmambo volt, aki 3 Gr1 győzelmet szerzett. Sonic Lady, aki a Sussex Stakes megnyerése mellett bezsebelte az Irish 1000 Guineas-t (1986) és mellé még 3 Gr1-es trófeát. Zilzal 6 futásából ötöt megnyert, ezekből 2 Gr1 futam volt. A heti versenyünkön is győzni tudott ezen kívül, mint apamén is szerepel a verseny történelmében (Among Men révén). Soviet Star-ra emlékezhetünk, hiszen ő Overdose apai nagyapja, ő is megnyerte ezt a futamot, és egy másik nyerőnek az anyai nagyapja (Soviet Song).

1987-ben balesetet szenvedett a karámjában, eltörte a jobb hátsó lábát, de az orvosoknak sikerült megmenteni az életét. Végül 2001-ben, 24 évesen pusztult el.

Mérges Enikő, kép: thoroughbredancestry.com

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr4318504374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása