Ribot

A 2400 méteres Prix de l’Arc de Triomphe az európai lóversenyzés egyik legnagyobb megmérettetése.

A verseny történelme során mindössze 7 telivérnek sikerült kétszer megnyernie ezt a Gr 1 futamot, és 2015-ben ki ne tudná: Tréve-nek sikerülhetett volna a triplázás, de ötévesen már nem állhatott a csúcsra.

A hét duplázó ló közül kiemelkedik Ribot (Tenerani – Romanella), aki nem csupán kétszer nyerte meg a versenyt, de az 1956-ban 6 hosszal tudott a többi ló fölé kerekedni. (Főszerkesztőnk véleménye szerint ő minden idők legjobb versenylova.)

Ez a kiváló pej mén a veretlenségi táblázat 6. helyén áll, 16 versenyben aratott 16 győzelmével. (Tenyésztője a kiváló Federico Tesio, aki tenyésztőként 22 olasz Derby trófeát tudhat magáénak. Ötven éven át volt Európa vezető lótenyésztője.) De nem csupán a sikerei miatt említésre méltó Ribot pályafutása, hanem mert egyedüliként a hét ló közül duplázni tudott apaménként is. 1961-ben Molvedo, 1964-ben pedig Prince Royal győzedelmeskedett. Kiváló örökítő képességét jelzi, hogy Alleged (aki szintén a 7 duplázó közé tartozik) a dédunokája.

Angliában és Írországban három alkalommal választották vezető apaménnek (1963, 1967 és 1968). Sok-sok eredményes ivadéka született, íme közülük néhány a teljesség igény enélkül.

Ragusa – Irish Derby, St. Leger, King George VI & Queen Elizabeth Stakes és Eclipse Stakes,

Tom Rolfe – Preakness Stakes,

Arts and Letters – Belmont Stakes,

Ribocco és Ribero teljes testvérek, bebizonyították kiváló származásukat, mind a ketten két egymást követő évben megnyerték az Irish Derby-t és a St. Leger-t.

Ribot 1972-ben Darby Dan Farmon Kentucky államban múlt ki. Halálával a lóversenysport egyik legnagyobb, legsikeresebb alakja távozott.

Mérges Enikő

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1218504364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása