Abernant

Folytatjuk a legendák bemutatását. Mai hősünk az ötödik a Timeform All-Time listáján.

Az 1946-ban parádés családba született Abernant (Owen Tudor-Rustom Mahal) többek szerint

a XX. század legjobb brit sprintere volt.

Gyakorlatilag az összes nagy sprintfutam trófeája tulajdonosánál, Reginald Macdonald-Buchanan-nál landolt. 17 versenyéből tizennégyet nyert meg. 1948 és 1950 között nem volt érdemes lovat indítani ellene. Hangsúlyozzuk: kizárólag sprinttávon.

Ennek ellenére 1949-ben elindították a mérföldes 2000 Guineas-ben, és ugyan ott sem szerepelt rosszul, de fejhosszal kikapott. Rögtön vissza is vitték rövidtávokra és ott már veretlenül zárta az évet. Nyugdíjba vonulása után a The Independent azt írta: “a valaha volt legjobb sprinter búcsúzik, akit csak a pályákon láthattunk.”

Ezt támasztják alá a világhírű zsoké Gordon Richards szavai, aki szerint az Abernant volt a leggyorsabb ló, akit valaha is lovagolt.

Abernant apaménként is megállta a helyét. Mai napig, több mint 1000 versenyt nyertek utódai. Rengeteg kitüntetést gyűjtött be pályafutása során. A Timeformtól 142-es osztályzatot kapott, de de volt az Év lova, az év legjobb két-, három-, és négyéves ménje is. 1970-ben múlt ki. Ma futam viseli a nevét Newmarketben.

Kép: wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr2018504246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása