Édouard Alphonse James de Rothschild

Fókuszban egy kiemelkedő francia futtató. 

1868-ban született Párizsban, francia arisztokrata családban. Édesapja kiváló üzletember volt, és rajongott a lovakért. Gyermekeit, köztük Édouard-ot is tanította, hogyan bánjanak a nemes állatokkal.
Édouard maga is versenylótulajdonos és tenyésztő lett, de kiváló lovas is – ezt bizonyítja, hogy az 1900-as párizsi olimpián a francia és az egyik nemzetközi pólócsapat tagja volt. Utóbbival sikerült a bronzérem megszerzése.
Számos klasszis került ki istállójából, közülük is kiemelkedik Brantôme (Blandford – Vitamine), aki az 1934-es Prix de l’Arc de Triomphe bajnoka lett. A II. világháború alatt a nácik elkobozták a legjobb telivéreket és saját méneseikbe küldték őket. A háború végén Brantôme visszakerült Haras de Meautry farmra és Franciaország vezető ménje lett.

 

Magának Édouard-nak is menekülnie kellett, hiszen a német megszállás során a teljes műkincs magángyűjteményét elkobozták és az élete is veszélybe került. Végül sikeresen elhagyta az országot és megérkezett New Yorkba. A háború után 1944-ben visszatért családjával Franciaországba, 1949-ben halt meg 81 évesen.

Több mit 50 nagyversenyt nyertek meg lovai, köztük: Prix de l’Arc de Triomphe-ot (2), Grand Prix de Paris-t (2), Grand Prix de Saint-Cloud-ot (4), Prix de Diane-t (5), Prix Royal-Oak-ot (5).

Mérges Enikő, Kép: family.rothschildarchive.org 

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr718504182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása