Arc ikonok – zsokék

Tegnap kiváló kolléganőm, Papp Virág tollából olvashatták sorozatunk első részét, ahol a futam 97 éves történelmének legnagyobb lovait mutattuk be. Nekem jutottak a zsokék, azaz én fogom pár szóval méltatni a verseny legeredményesebb lovasait.

doyasbere_dupre-800x445.jpg

Aligha meglepő, hogy Frankie Dettori vezeti e rangsort 5 feledhetetlen győzelemmel.

Az olasz világsztár 23 évvel ezelőtt nyerte első trófeáját Lammtarra nyergében. A telivér tulajdonosa Sheikh Saeed bin Maktoum bin Rashid Al Maktoum volt, aki természetesen a dubaji uralkodócsalád sarja és nem egyszerű lóverseny futtató, hanem 4 olimpián képviselte hazáját skeet-lövészetben, amellett futballklubja van és rally versenyeket is támogatott. Persze nekem illene inkább a zsokéról szólnom, de ember nincs a lovassportok kedvelői között, aki nem tud mindent betéve róla.

2001-ben és egy évvel később Sakhee és Marienbard hátáról ugorva mutathatta be egyedülálló magánszámát, majd 2015-ben Golden Horn-nal fosztották meg Tréve-et a triplázástól. Azt pedig senki nem feledi, hogy tavaly (igaz Chantilly-ban) Enable révén ünnepelhetett a lóversenyvilág egyik legikonikusabb zsokéja.

Frankieboy mögött hat zsoké áll 4-4 győzelemmel. Freddy Head-et, Olivier Peslier-t és Thierry Jarnet-t külön cikkben méltattuk korábban, így bemutatjuk Önöknek röviden a másik hármat.

Az 1952-ben született ír zsoké, Pat Eddery már kiskorától kezdve arról álmodozott, hogy derbygyőztes és champion lesz. Ezt a tervét alaposan megvalósította. 11x-es angol zsokébajnok (1974 és 96 között), 3 angol derbyt és összesen 14 klasszikust nyert.  Megkapta a „The Most Excellent Order of the British Empire” kitüntetést és 2015-ös halála után Ascotban futamot neveztek el róla. Érdekesség, hogy 1997-ben Pozsonyban győzött a Szlovák derbyben. Arc győztes lovai: Detroit (1980 – vele a képen) Rainbow Quest (1985), Dancing Brave (1986), Trempolino (1987).

 

 

Az 1941-ben született Yves Saint-Martin minden idők legnagyobb francia zsokéja, a “Gallok Piggottja”. 15 alkalommal (!) champion hazájában és 3314 versenyben győzött világszerte. Nyert Epsomban Oakst és Derbyt, valamint két sikert ért el a Breeders’ Cupban is. Hazájában, kilencszeres derby, és négyszeres (Sassafras (1970), Allez France (1974), Akiyda (1982), Sagace (1984) ) Arc nyerő. 1962-ben Laurel Parkban megnyerte azt a Washington D.C. International-t, amelyben Imperiál egy évvel később indult. A nyeregben Saint-Martin maga volt a megtestesült elegancia, ami miatt hatalmas rajongótábora volt. Az urak káprázatos stílusa, míg a hölgyek sármja miatt kedvelték. A ma 77 éves legenda „öreg napjait” parádés autógyűjteménye aranyozza be. Istállójában, akarjuk mondani garázsában Maserati, Ford Mustang, Rolls Royce és Aston Martin is áll.

Yves Saint-Martin 21 évesen Relko nyergében, aki 6 hosszal nyerte a  Derbyt Epsomban. Kép: www.mediastorehouse.com.au

Utolsó alanyunk, azaz négyszeres győztesünk Jacques Doyasbère. Az 1919-ben született zsoké népszerűségét tekintve Saint-Martin elődjének is tekinthető. Minden francia nagyversenyt megnyert, de íme csak az Arc győzelmei: Djebel – 1942, Ardan- 1944, Tantieme 1950 és 1951.

Sorozatunk holnap ér véget a trénerekkel!

A kiemelt képen Tantieme, az 1951-es Arc győzelme után. Doyasbère a nyeregben kissé takarva és François Dupré tulajdonos.

Mindkét képet a twiterről vettük át.

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr9418504160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása