Ted Durcan – zsokéból ügynök

A versenylóügynök karrierjét megkezdő lovast a BloodHorse szólaltatta meg.

53929-large-800x445.jpeg

Versenypályafutása során Ted Durcan széleskörű csodálatnak örvendett világszerte, legjobb sikerei között pedig ott sorakoznak az Epsom Oaks és a St Leger trófeái. 27 év után azonban végleg leszállt a nyeregből, hogy új karrierjére koncentrálhasson, mint ügynök.

BH: Milyen érzés nyugdíjba vonulni a nyeregből?
T.D.: A jó lovak lovaglása és a nagy eseményeken való izgalmak pótolhatatlanok, de a késő esti novemberi versenyek embertelen időben csöppet sem hiányoznak. A visszavonulásom óta is aktív maradtam, de az energiámat másra fordítom. […] Mikor nem az árveréseken vagyok, Sir Michael Stoute-tal és csapatával dolgozom, vagy más trénereknek segítek, továbbá persze sokat nézegetem az árverések katalógusait a “nagy dobást” keresve.

BH: Miért akart versenylóügynök lenni?
T.D.: Az utóbbi lovaséveimben egyre jobban lenyűgöztek az árverések, nagyon érdekelt ez a terület. A nyüzsgés segített kitölteni a visszavonulás utáni ürességet.

BH: Kezdetben mennyire volt könnyű bevonzani az ügyfeleket?
T.D.: Mint minden új vállalkozás, ennek is időre van szüksége, hogy kiépüljön a vevői kör, ezzel kapcsolatban nincsenek illúzióim. Mialatt lovagoltam, több megbízható kapcsolatot is kiépítettem, remélem, ez majd segíteni fog benne. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott. 

BH: Gondolja, hogy zsokéként nagyobb rálátása van a dolgokra, mikor lóvásárlásra kerül a sor?
T.D.: Szerintem segít felbecsülni a formát és kiértékelni egy versenyt. A tudásom a versenypályákról és a lovaglási stílusokról segít javítani egy ló futásán, továbbá eldönteni, hol lenne alkalmas neki a versenyzés a jövőben. Valamint komplett családfák pozitív és negatív jellemzőivel vagyok tisztában, és rövid idő alatt meg lehet határozni a tulajdonságaikat, mentálisan és fizikai szempontból egyaránt.

BH: Sok magánügyet intéz az aukciókon kívül?
T.D.: Igen, idén volt pár magán jellegű munkám, és vettem néhány lovat a Közép-Keletre és Amerikába is.

BH: Van olyan apamén vagy vérvonal, amit különösen kedvel?
T.D.: Pillanatnyilag – egyértelműen – Kingman kétéves csikóival hihetetlenül izgalmas dolgozni. Továbbá nagyon várom Awtaad idei yearlingjeit, tavaly nagyon jól fogadták a csikóit Goffs-ban és Newmarket-ban.

BH: Ha összerakhatna két lovat, akikkel versenyt nyert egy tökéletes csikóért, kit választana?
T.D.: Az anya egyszerű. Nehéz túllátni Light Shift-en, aki egy gyönyörű kanca volt, remek fejjel és tenyésztésre érdemes felmenőkkel. Ott van továbbá Saphresa, aki maga is egy komoly versenyló volt. Az apának pedig húzok valami váratlant, és bedobom Hellvelyn-t. Egy klasszis kétéves volt, háromévesen pedig betegség miatt nem is láthattuk a legjobbját. De persze Twice Over is tökéletes párosítás lenne.

Akit jobban érdekel Ted élete a teljes interjút a BloodHorse oldalán érheti el.

Képek: Racing Post

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr3218504062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása