A negyedik bástya – Al Saud

Születésnapján röviden bemutatjuk a lóversenyzés legszűkebb klubjának negyedik, egyben utolsó tagját.

dz3qwttwoaezx0s-800x445.jpg

Ahmed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud a másik három már korábban bemutatott úriember mellett a negyedik, aki elmondhatja magáról, hogy mind Epsom, mind pedig Kentucky Derby-nyerő tulajdonos.

Al Saud 1958. november 17-én született Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában, Salman bin Abdulaziz király harmadik gyermekeként.  A Colorado School of Mines-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd a Wentworth Katonai Akadémiát is elvégezte. Ezt követően visszatért Szaúd-Arábiába és csatlakozott a szaúdi légierőhöz.

Leszerelvén megkezdte üzleti tevékenységét, amely igencsak szerteágazó volt, de vagyonát leginkább médiabirodalma révén gyarapította.

Főiskolai barátjával, Richard Mulhall-lal közösen kezdtek bele a versenyló futtatásba. 1994-ig Universal Stable néven versenyeztek, majd létrehozta a Thoroughbred Corporation-t és öt évvel később máris futtatói karrierje csúcsára ért. Megnyerte ugyanis az Epsom Derby-t, Oath révén, akit a legendás Henry Cecil idomított.

Ezt követően Amerikában is a csúcsokat ostromolta. 2001-ben Preakness és Belmont takaró terült el Point Given-en, 2002-ben pedig War Emblem a hallhatatlanok társaságába léptette futtatóját Kentucky Derby győzelmével. Mivel War Emblem a Preakness-t is behúzta, így  négy egymást követő Triple Crown futamon nem talált legyőzőre a Baffert-Al Saud páros.

Később élete legjobb befektetéseként beszélt erről az ügyletről, hiszen csak három héttel a Derby előtt vásárolt 90%-os tulajdonrészt a lóban.

Még egyszer: a világ két legnagyobb Derbyjét eddig kizárólag: Paul MellonMichael Tabor és John W. Galbreath tudta megnyerni mai főszereplőnkön kívül.

Azaz ebbe a klubba sokkal nehezebb bekerülni, mint pl. az angol Jockey Clubba. Ráadásul ő volt az első arab Kentucky Derby nyerő tulajdonos.

A sors fura fintora, hogy ezt a kitüntető címet nem sokáig „viselhette”, hiszen pár héttel a Derby után, egész pontosan 2002. július 22-én szívrohamban (szülővárosában) elhunyt.

Hihetetlen volt a szenvedélye a lovak iránt. Együtt élt és lélegzett velük.” – mondta róla Baffert.

Nagyon közeli barátok voltunk, a versenyen kívül is összejártunk. Olyan srác volt, aki szeretett nevetni. Nagyon nagy szeretettel bírt a lovak iránt és le sem tudta volna tagadni mennyire imádta ezt a játékot. Egyértelműen hozzájárult a sportág növekedéséhez. 43 éves volt. Döbbenet. Mindenki várta, hogy hosszú, hosszú karrierje legyen a sportban, de így is minden bizonnyal lendületet adott a telivér versenyzésnek.” – Ezt már Gary Stevens, a Hírességek Csarnokába választott zsoké mondta róla.

A Thoroughbred Corporation viszont ma is létezik. Kb. 60 ló van edzésben, többnyire Bob Baffert, D. Wayne Lukas és John Shireffs kezei alatt, legalább 45 tenyésztővel szorosan együttműködve, leginkább a lexingtoni Mill Ridge Farmban.

Baffert, Stevens és Al Saud egy képen

Egy amerikai újságíró kapcsolatba hozta a 9/11-es támadásokkal, de sem neki sem a CIA-nek nem sikerült al-Kaida kapcsolatokat bizonyítani. Különös is lett volna, hiszen egy végtelenül kedves és jótékony embernek írták le barátai, üzlettársai.

Négy lány és egy fiúgyermeke született.

Kép: espn.com, millridge.com. Nyitókép: Kentucky Derby Museum twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr3518503778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása