Halhatatlanok: Amerika négy ikonikus versenylova – szobrokon

bben a cikkünkben elkalauzoljuk olvasóinkat egy olyan helyre, ahol a lovakkal ,,megfertőzött’’ ember egy kellemes séta közben az amerikai lóverseny legendáival randevúzhat.

john-henry-scupture-6939-resize.jpg

Utazzunk  körülbelül kilenc mérföldnyire északra a Kentuckyban található Lexington belvárostól, és máris  egy rendkívül kellemes, természetközeli helyen találjuk magunkat.  Részben múzeum, részben a nyugdíjas versenylovak  otthona, részben rendezvényeknek ad otthont a Kentucky Lovas Park.  Az 1978-as megnyitása óta látogatók százezreit vonzza.

Az érdeklődők találkozhatnak a világ lófajtáival, valamint rengeteg ismeretterjesztésben részesülnek a múzeumokban, gyalogtúrákon, illetve a helyi arénában tartott nemzetközi versenyeken.

A galoppversenyzés szerelmeseinek valószínűleg a legkülönlegesebb látnivaló, a park szoborgyűjteménye. Az alábbiakban  lerójuk tiszteletünket a lóverseny ikonikus bajnokai iránt.

Man O’War

Azaz Big Red az első, amelyek üdvözli a Kentucky Horse Park látogatóit. Éppen a bejáratánál, Herbert Haseltine merész, erőteljes szobra illusztrálja az amerikaiak egyik legnagyobb versenyzőjét. Man O’War karrierje csak  két évig tarthatott (1919-20), de e rövid idő alatt közvetlenül az I. világháború után 21 versenyből 20 győzelmet ért el. Három világrekordot állított fel, és Észak-Amerika történelmében ő volt az első telivér, amelynek össznyereménye meghaladta a 200 000 dollárt, ami jelenleg több mint 3 000 000 dollárnak felelne meg.

A rekordok döntése után Man O ‘War visszavonult Lexingtonba, a  tulajdonos, Sam Riddle farmjára. A legenda szerint hárommillió rajongó látogatta meg ott 1947-es haláláig.

Man O’Wart  a Faraway Farm-ban temették el, ahol a sírját Haseltine bronz emlékműve díszítette.


“Volt valami, ami  abból a nemes állatból származott, amely elvonta a lélegzetem” –  emlékezett vissza  a művész


Részben a háború korlátozásai miatt a szobrot 1948-ban nem fejezték be, emiatt kevésbé élethű, mint eredetileg, viszont a magasan illesztett fej és a  jól kifejezett izmok  legyőzhetetlen, félelmetes harcosként jelképezik. Épp olyannak, amilyen a pályán volt.

1977-ben a maradványait, illetve a szobrot elhozták a végső pihenőhelyükre, a Kentucky Lovas Parkba.

John Henry

Ha tovább haladunk a  Bajnokok Csarnoka felé, két újabb bronzszobor magasodik elénk. Ezek  John Henry-t és Alysheba-t ábrázolják.

Kevés ló nyerte el a versenyközösség szívét úgy, mint  John Henry.  Karrierje kezdetén kevés versenyt nyert, de később utolérte a fejlődés, majd  versenyek sorát nyerve, sorozatos sikerekkel koronázta karrierjét, később, 10 éves korában nyugdíjba vonult.

John Henry 83 versenyből 39-et nyert, 6 591 860 dolláros bevétellel zárta pályafutását.  A következő évtizedekben a parkban lakott 2007-ben bekövetkezett halálig.

A művész, a Kentuckyban élő Shelley Hunter, aki a sport legkeményebb tagjait, köztük  a majdnem szemben álló Alyshebát is megformázta.

Alysheba

A Szaúd-Arábiából, magától a királytól ajándékként érkezett Alysheba bronzot 2010-ben avatták fel, egy évvel halála után. A Scharbauer család által vásárolt telivér hároméves korában vált igazán figyelemre méltóvá. Az 1987-es Kentucky Derby-ben és a Preaknessben sem talált legyőzőre, ezért Eclipse-díjjal ismerték el a  3 éves mének bajnokaként, és négyévesként további győzelmeket zsebelt be, többek között a Santa Anita Hendikepen, a Woodward Stakesen  és a Breeders’ Cup Classicon. 1989-es nyugdíjba vonulásakor a világ legtöbb pénzt nyerő lovai közé került.

A park egyik legkülönlegesebb szobrát, 2015 októberében mutatták be. Ellentétben Man O’War, John Henry és Alysheba ábrázolásaival, ez a bronz egy pillanatot rögzít Tenyésztők Kupáján történtekről – Cigar  győzeleme  a Belmont Parkban, 1995. október 28-án. A szobrász, Douwe Blumberg – egy volt tréner – elhatározta, hogy megragadja a pillanat izgalmát. Jerry Bailey zsoké tökéletes harmóniában áll társával: a ló összes izma megfeszült, farka zászlószerűen lobog.

Cigar mindig esélyes volt  a kupa nyerésére, de a verseny előtt az események úgy alakultak, mintha a világ összeesküdött volna ellene. Hat nappal a kupa előtt  Cigar heves csalánkiütést kapott, a teste hegekkel borított volt. Miközben a probléma  lassacskán elmúlt, a baj átterelődött a Belmont pályára. Sáros talajjal kellett szembenézni, amit addig nem próbált versenyben. A futam után azonban eltűnt minden aggodalom. Ahogy beérkezett a célegyenesbe, a speaker, Tom Durkin megszólalt :


„Itt van! Páratlan, legyőzhetetlen, verhetetlen Cigar! ”


A Kentucky Lovas Park továbbra is várja az érdeklődőket.

Forrás és képek: TRC/ Matheson Harris, James Shambhu

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr3618503762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása