A nagyok árnyékában

Hogy Street Cry a pályán befutotta-e azt a karriert, amit tenyésztője, Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk remélt, azt nem tudni, de ha csak két ivadékát, Winx-et és Zenyattát említjük, úgy véljük neve örökre fenn fog maradni.

street_sense_derby_07_palmer_cd.jpg

Két ilyen csodakanca mellett, naná, hogy egyik tesó sem rúghatott labdába a médiafigyelmet illetően, mindenesetre fia,  Street Sense (már korábban) megtette, ami tőle tellett.

A 2004-ben (a Northern Dancer, Ribot vérét is hordozó) Bedazzle-től született kis méncsikó, három esztendővel később kisebb eufóriát okozva, apjához hasonlatosan megnyerte a 133. Kentucky Derbyt. Ez azért számított meglepetésnek, mert előtte a Blue Grass Stakes-ben, célfotóban győzte le azt a Dominican-t, aki pár héttel később csak 11. lett a Derbyben.  

A győzelme egyből a reflektorfénybe helyezte, hiszen nem pusztán "derbyhero" lett, hanem az első telivér, aki a Breeders' Cup Juvenile sikere után babérkoszorút kapott a nyakába, és Spectacular Bid 1979 megkoronázása óta az első, aki a legjobb kétéves mén címmel a zsebében tette ezt.

Jöhetett a Preakness, ahol csak a korszak legnagyobb csillaga, a későbbi kétszeres Év Lova, Curlin tudta legyőzni, mindössze orrhosszal. (A derbyben csak harmadik volt mögötte, azaz fordult a kocka.)

Itt már mindenki valós képet kaphatott a képességeiről.

A tulajdonos, James Tafelis pontosan látta mekkora csillag áll az istállóban, így a Belmont Stakes helyett az őszi nagyversenyek kerültek Street Sense radarjára. Ennek némileg ellentmond, hogy 2007. augusztus 25-én elindították a Bajnokok Temetőjének nevezett, 1 millió dolláros Travers Stakesben, amit fél hosszal megnyert.

Ezzel újabb történelmi adat került a neve mellé: Thunder Gulch 1995-ös győzelme óta ő lett az első, aki megnyerte a Travers-t és a Kentucky Derby-t is.

Egy Gr2-es második helyezéssel (igaz polytrack felületen!) hangolt pályafutása utolsó versenyére, a Breeders’ Cup Classicra. Itt ismét összetalálkozott Curlinnel, de nem csak ő végzett előtte, hanem a derbyben magabiztosan legyőzött Hard Spun és Awesome Gem is, így egy negyedik helyezéssel búcsúzott rajongóitól.

Pályafutásnak mérlege: 13: 6-4-2 és $4,383,200 megnyert pénzdíj.

Még a Preakness után Tafel úr eladta Street Sense tenyésztési jogait Mohammed bin Rashid Al Maktoum Darley Studjának, így ma is a Jonabell Farmon (Lexington, KY) él boldogan. 2022-ben 75.000 dolláros díjjal várja a kancatulajdonosokat. 11 Gr1 nyerő ivadéka született eddig.

Írásunk apropóját az adja, hogy éjjel futották a róla elnevezett versenyt Churchill Downsban, amelynek videója itt látható.

Kép: americasbestracing Twitter 

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr918503360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása